Lumipyryssä hihattomissa asuissa, liukkaalla matolla – voimistelijoiden kylmäävät hetket Lahdessa

MM-joukkue Minetit pohti hetken Lahden kisojen avajaiset huipentaneen esityksen perumistakin

Lumipyryssä hihattomissa asuissa, liukkaalla matolla – voimistelijoiden kylmäävät hetket Lahdessa

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach kävi kiittelemässä Minettien ja OVO Teamin esitystä Lahden avajaisissa. Mukana oli myös KOK:n hallituksen jäsen Sari Essayah.

Anne VälinoroAamulehti

Lunta lähes viisi senttiä, pakkasta 5 astetta, liukas esiintymislava ja tuulta useita metrejä sekunnissa – siinä Lahden MM-hiihtojen avajaisjuhlan olosuhteet keskiviikkoiltana. Sopivat hiihtäjille, mutta onko voimistelijan paikka pyryn seassa?

Tampereen Minettien ja Olarin Voimistelijoiden OVO Teamin voimistelujoukkueet huipensivat esityksellään avajaisjuhlan Lahden torilla, hihattomissa asuissa ja kevyissä voimistelutossuissa.

Katso näyte Minettien suorituksesta lumipyryssä Lahden torin lavalla.

Kahdenkymmenen voimistelijan kokoonpanolla esiintynyttä ryhmää säesti Finlandia-hymniä soittanut Sinfonia Lahti kapellimestari Dmitri Slobodenioukin johdolla.

Lumipyry saapui Lahteen seitsemän maissa ja avoimella lavalla tuuli pyöritti lunta, jota kertyi useita senttejä.

Jo avajaisjuhlien alkupuolen esiintyjien ongelmat eivät luvanneet hyvää: Jussi Väänänen ja Katja Koukkula liukastelivat ja kaatuivat omassa argentiinalaisessa tangossaan, pariakrobatiassa Slava Volkovilla ja Pauliina Räsäsellä oli tasapainossa pitelemistä lumisella lavalla.

Lavan hurjan lumitilanteen todettuaan Minetit ja OVO Team päättivät pienentää hyppyjään, mutta pitivät nostot ja muut alkuperäiset elementit.

Sanna Yli-Patola
Minetit odottavat vuoroaan Lahden avajaiset päättäneen Finlandian loppuhuipennukseen. Voimistelijat valmistautuvat viimeiseen nostoon. Lunta on lavalla tässä vaiheessa jo useita senttejä.

Minetit odottavat vuoroaan Lahden avajaiset päättäneen Finlandian loppuhuipennukseen. Voimistelijat valmistautuvat viimeiseen nostoon. Lunta on lavalla tässä vaiheessa jo useita senttejä.

Hihattomissa ohuissa voimisteluasuissa ja sukkahousuissa esiintyneet voimistelijat herättivät runsaasti kommenttejä sosiaalisessa mediassa. Miten ihmeessä nämä tarkenivat, varsinkin kun osa liikkeistä vaatii suoraa vartalokosketusta maahan?

Minettien kapteeni Ella Ratilainen, oliko eilen vaativin keli missä olette esiintyneet?

– Ehdottomasti. Emme ole juurikaan esiintyneet ulkona muuten kuin kesällä, mutta ei koskaan talvella eikä koskaan lumisateessa. Oli todella kylmä varsinkin kun asut olivat hihattomat.

Haittasiko kylmyys esiintymistä?

– Yllättävän hyvin me siitä suoriuduttiin. Ensin pelättiin että sormet ja varpaat menevät ihan kramppiin, mutta ei se kylmyys sitten juurikaan haitannut suoritusta. Suurin ongelma oli se, että loppuvaiheessa alkoi tulla lunta niin paljon lavalle, että se oli tosi liukas. Siinä oli todella vaikea pysyä pystyssä.

Katsoja ei kuitenkaan huomannut mitään horjahtelua tai liukastelua. Miten saitte vedettyä osuutenne läpi niin varmasti?

– Emme hypänneet hyppyjä vaativimmassa muodossa eli emme avanneet jalkoja spagaattiin, piti miettiä ”terveys edellä” näitä juttuja. Muuten kyllä suoriuduttiin yllättävän hyvin. Koko shown huipentava nostokin päätettiin tehdä niin kuin kuuluu, vaikka olihan se haastavaa niissä olosuhteissa, Ratilainen naurahtaa.

Ratilainen huomasi omassa suorituksessaan, että vartaloliikkeissä olivat jalat livetä alta ja juoksupyrähdyksissä oli vaikeuksia vaihtaa nopeasti suuntaa.

Ylen kommentoijat jättivät suorassa lähetyksessä mainitsematta, keitä lavalla loppunumerossa esiintyi. Twitterissä ihmeteltiin keitä nämä ”tanssitytöt” oikein ovat.

Minetit on joukkuevoimistelun naisten sarjan hallitseva MM-kakkonen. Se valmistautuu toukokuussa Helsingissä pidettäviin lajin MM-kisoihin.

– Ainakin on testattu tähän asti vaikeimmissa olosuhteissa suorituskyky niin ettei pitäisi enää sitten matolla tuntua pahalta, naurahtaa Ratilainen.

Kävikö mielessä, että tulevien suoritusten turvaamiseksi koko esitys olisi noin hurjissa olosuhteissa pitänyt perua?

– Kyllähän sitä kaikki vähän mietti, että kannattaako tämä tehdä. Kuitenkin päätettiin, että tämähän tehdään koska ollaan alamme ammattilaisia. Tiedostimme vaarat, mutta koko ajan olimme valppaina siitä mitä pystymme tekemään, Ratilainen sanoo.

Kun lunta tuli koko ajan lavalle lisää, jalka ei edes saanut tuntumaa esiintymismattoon.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach kävi kiittämässä voimistelijoita esityksen päätteeksi.

Bach piti suoritusta olympiamitalin arvoisena.

Edit 24.2. klo 10.07. Korjaus toiseksi viimeiseen kappaleeseen ennen viimeistä suoraa kysymystä. Minetit on joukkuevoimistelun naisten sarjan hallitseva MM-kakkonen ja hallitseva Euroopanmestari.


Kommentit (6)

  • Hintansa kaikella

    Ei tuosta aivan kunnialla selvitty. Yli puolet joukkueesta kuumeen kourissa ja loputkin oireilevat. Toinen maailman cupin osakilpailu Italiassa maaliskuun lopulla.

  • Nimetön

    Kyllä tuossa nuoret naiset joutuivat koville ja hienosti selvittivät vaikean tilanteen. Suomalaista sisua todellakin!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio