Leo Heinsuo muutti opiskelija-asuntoon Tampereella – puistattava yllätys paljastui heti ensimmäisen yön jälkeen

Leo Heinsuo muutti heinäkuussa Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiön asuntoon Hämeenkadulle. Kutsumattomat vieraat paljastuivat hyvin pian.

Ossi Ahola
Leo Heinsuo muutti opiskelija-asuntoon Tampereella – puistattava yllätys paljastui heti ensimmäisen yön jälkeen

Leo Heinsuo esittelee Toasin Hämeenkadun asuntoaan, josta löytyi luteita heti hänen muutettuaan.

Aapo LaaksoAamulehti

Opiskelija Leo Heinsuo kohtasi epämiellyttävän ongelman heti ensimmäisenä yönä muuttonsa jälkeen.

Hän oli saanut sattumalta huoneen Toas Centrum -asuintalon soluasunnosta Hämeenkadulta heinäkuussa. Mies oli sattumuksesta mielissään ja purki muuttokuormansa uuteen kotiin 15. heinäkuuta.

Toisessa osoitteessa vietetyn yön jälkeen hänelle paljastui inhottava seikka: asunnossa ja koko talossa oli ludeongelma.

Heinsuolle selvisi, että hänen soluasuntonsa alapuolella sijaitsevasta asunnosta oli tehty ilmoitus luteista jo 1. heinäkuuta. Hän epäilee vahvasti, että luteet olivat siirtyneet yläkertaan rakenteita pitkin, kun niitä on alettu alakerrassa torjua.

Heinsuo ihmettelee, miksi Toas ei kertonut luteista, vaikka ne olivat tiedossa jo vuokrasopimusta kirjoitettaessa.

Tuholaistorjuntayritys pyrkii paraikaa tuhoamaan luteet.

Lukijan kuva
Asukkaan kädessä on luteiden puremasta tulleita jälkiä. Kyseessä ei ole Heinsuon käsi, vaan toisen talon asukkaan.

Asukkaan kädessä on luteiden puremasta tulleita jälkiä. Kyseessä ei ole Heinsuon käsi, vaan toisen talon asukkaan.

Tampereen opiskelija-asuntosäätiön toimitusjohtaja Kirsi Koski vahvistaa, että Centrumista on löytynyt luteita. Hänen tietojensa mukaan luteita on löytynyt ainakin kolmesta asunnosta.

Koski painottaa, että säätiössä suhtaudutaan luteisiin vakavasti. Hänen mukaansa Toasin periaatteisiin kuuluu, että tuholaisilmoituksiin tartutaan heti.

–Torjunta-alan ammattilaiset määrittelevät, mitkä toimenpiteet ovat riittäviä. Tarvittaessa hävitetään myös huonekaluja. Kaikin tavoin me haluamme päästä niistä eroon.

Toimitusjohtajan mukaan paniikin lietsomista pyritään kuitenkin välttämään.

–Kun meille tulee ilmoitus havainnosta, niin lähtökohta on se, että tuholaisia on siinä yhdessä asunnossa.

Koski toteaa, että kaikille asukkaille ulottuva tiedottaminen jokaisesta ludehavainnosta ei ole tarkoituksenmukaista.

–Kaikkia ei ole syytä vaivata sillä asialla.

Lukijan kuva
Asukkaat esittelevät luteiden puremista tulleita jälkiä.

Asukkaat esittelevät luteiden puremista tulleita jälkiä.

Leo Heinsuon mukaan Toasin tiedotus keskittyy paniikin välttämiseen asumismukavuuden kustannuksella.

–Minusta Toasin olisi pitänyt ilmoittaa heti asukkaille, että siellä on tuholaisongelma.

Heinsuota sapettaa myös se, että vaikka Toas on tiedottanut asukkaille sähköpostitse tuholaisesta, ei se ole selkeästi kertonut, että kyseessä on luteita.

–Mielestäni tulee painottaa sitä, että asukkaat voivat välttyä henkilökohtaisilta vahingoilta ainoastaan silloin, kun vuokranantaja ilmoittaa ongelmasta heti kun se on tiedossa. Jos ensimmäinen vihje asiasta on näköhavainto luteesta sängynpäädyssä, on jo liian myöhäistä.

Myöskään mitään tietoa tuholaisten tunnusmerkeistä tai niiden aiheuttamista oireista ei hänen mukaansa ole asukkaille jaettu. Jotkut asukkaat ovat tehneet netistä löytämiensä ohjeiden perusteella ansoja, jotka estävät luteita kiipeämästä huonekaluihin.

Yksi asukas oli kiinnittänyt talon hissiin ja ilmoitustauluille lappuja, joissa kerrottiin luteista. Laput hävisivät seiniltä lähes saman tien. Toimitusjohtaja Kirsi Koski ei ota kantaa siihen, poistiko Toas ilmoitukset.

Heinsuo kertoo, että irtisanoi vuokrasopimuksensa 17. heinäkuuta, mutta joutuu maksamaan vielä elokuunkin vuokran. Toas ei suostunut tarjoamaan hänelle toista asuntoa luteisen asumuksen tilalle.

Ossi Ahola
Asukkaan virittämiä ludeansoja Toas Centrumissa. Kulhot ja teippi estävät luteita kiipeämästä kalusteiden jalkoja ylös.

Asukkaan virittämiä ludeansoja Toas Centrumissa. Kulhot ja teippi estävät luteita kiipeämästä kalusteiden jalkoja ylös.

Muokattu 30.7.2017 klo 22.02: korjattu ajankohta, jolloin yllätys paljastui Heinsuolle.

Muokattu 31.7.2017 klo 15.04: Luteenpuremia ei ilmaantunut Heinsuon kämppäkaverille, vaan niitä oli muilla talon asukkailla.


Lue myös nämä


Kommentit (60)

  • Nimetön

    ”Kommentteja lukiessa tuli mieleen, että uusien opiskelijoiden olisi hyvä muistaa tarkastaa asunto ennen vuokrausta. mm. 2000-luvun alussa tuli katsottua asunto läpi edellisen vuokralaisen kanssa.
    En tiedä onnistuuko tälläinen nykyään.”

    TOASilla asukas ei voi käydä katsomassa asuntoa ennen sen vuokraamista, vaan on tyydyttävä internetissä oleviin kuviin ja tietoihin.

  • Nimetön

    Mökillä on ongelma hiiristä talvisin. Laitoin kuvassa olevan samantapaisen virityksen sängyn jalkojen alle eli jalat viiden litran muoviämpäreihin, joita pitkin hiiri ei pääse kiipeämään sänkyyn sotkemaan patjoja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio