Pirkanmaa

Lennokki melkein törmäsi lääkärihelikopteriin Pirkkalassa – "400 metrin korkeudessa siinä menetettäisiin koko miehistö"

Nopeasti yleistyvät lennokit aiheuttavat jo vaaratilanteita ilmailualan ammattilaisille. Sunnuntai-iltana lennokki lähes törmäsi lääkärihelikopteriin Pirkkalassa.

Riina Rinne
Lennokki melkein törmäsi lääkärihelikopteriin Pirkkalassa – "400 metrin korkeudessa siinä menetettäisiin koko miehistö"

Lääkärihelikopteri lähdössä matkaan Pirkkalasta. Kuvituskuva.

Anni TolonenAamulehti

Lennokki eli kauko-ohjattava ilma-alus oli törmätä lääkärihelikopteriin Pirkkalassa sunnuntai-iltana 400 metrin korkeudessa. Jatkuvasti yleistyvien lennokkien käyttö huolestuttaa jo ammattilaisia, sillä läheltä piti -tilanteet yleistyvät nopeasti.

Videolla näkyy noin puolivälissä ruutua lennokki pienenä pisteenä. Yksi miehistön jäsenistä kuvasi lennokin:

 

Sunnuntai-iltana Pirkkalan yläpuolella Loukonlahden kohdalla lentänyt lääkärihelikopteri sai taltioitua videolle, miten lennokki kiersi miehistöä. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan lennokkia ei saa lennättää yli 50 metrin korkeudessa valvotussa ilmatilassa tai lähellä lentokenttää. Ilman erillistä poikkeuslupaa tai ilmatilavarausta lennokin saa lennättää korkeintaan 150 metriin.

–Helikopterit lentävät yleensä ympäristöä ajatellen sen verran korkealla, etteivät ne esimerkiksi häiritse asukkaita. Tällaisiin korkeuksiin lennokeilla ei ole asiaa, lentotoiminnanjohtaja Jouni Romppanen kertoo.

Romppanen toimii Skärgårdshavets Helikoptertjänst Ab:ssa, joka vastaa FinnHEMS-lääkärihelikopterien eteläisen alueen lentopalveluista.

Tamperelaisten lääkärihelikopterien tukikohta sijaitsee Pirkkalan lentokentällä.

–Asiasta on tehty asianmukainen raportti ja seuraavaksi se toimitetaan Trafiin. Otan myös itse yhteyttä tarkastajaamme. Lennokeihin ja niiden vapauksiin on saatava jotain rajoja, lentotoiminnanjohtaja sanoo.

Suomessa lennokeiden ja helikoptereiden yhteentörmäystä ei ole vielä sattunut. Romppanen pelkää, että jonain päivänä onnettomuus vielä tapahtuu, ellei lennokeille saada jonkinlaista sääntelyä.

–Kuka tahansa voi ostaa vaikka Motonetistä tai verkosta lennokin ja alkaa lennättää sitä. Kuinka moni harrastelijoista edes tutustuu Trafin ohjeisiin, Romppanen kysyy.

Lennokin lennättämiselle ei ole ikärajaa, kunhan paikalla on lennokista vastaava aikuinen henkilö. Lennokkeja tai niistä vastaavia henkilöitä ei myöskään rekisteröidä lainkaan.

–Lennokin iskeytyminen ilmassa helikopteriin vastaa sitä, että lentäisi betonisäkkiä päin. Lennokki tulisi ohjaamon lasista läpi. 400 metrin korkeudessa siinä menetettäisiin koko miehistö, Romppanen toteaa.


Lue myös nämä


Kommentit (68)

  • Veketti

    Taidan mennä ostamaan kuvauskopterin nyt, ennen kuin kukkahattumaakarit saavat nekin laittomiksi tällä öyhöttämisellään. Ja samaan aikaan saa myydä pitkiä keittiöveitsiä, pakettiautoja, kuorma-autoja, pesäpallomailoja ja moottorisahoja joilla on historiassa tapettu enemmän ihmisiä, kuin toisessa maailmansodassa. Ja ihan ilman lupaa saa myydä ja ostaa. Nyt yksikin tapon, kuolemantuottamuksen, pahoinpitelyn uhri pöytään droneille, ennenkuin aletaan sylky suusta lentäen vaatimaan luvan varaiseksi härveliä mikä ei kykenisi sitä vispilää pudottamaan kun ei isompi lintukaan eikä ketään sillä hengiltäkään saa, ei edes hakkaamalla ropellilla kurkkuun. Hävetkää noitavainoajat olette kuin kirkon inkvisition asialla kieltämässä ja huutamassa vaikka ette tiedä mitä kieltäisitte. Kieltäkää ennemmin viina ja tupakka.

  • Nimetön

    Kukahan seuraa puolustusvoimien lentäjien toimintaa kun jonkinmoinen harhoituskone pyyhältää jatkuvasti Pispalan yli niin että talojen antennit on vaarassa katketa.Pari kertaa koittanut kuvata mutta en ole saanut kaivettua kameraa ajoissa esiin,ja takaan että minimi korkeudet eivät täyty,kun sen kuvan koneesta saan lähetän sen automaattisesti toimitukselle julkaistavaksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio