Lehti: Yksi Trumpin nykyisistä neuvonantajista FBI:n Venäjä-tutkinnan kohteena

STT

Yhdysvalloissa yksi presidentti Donald Trumpin tämänhetkisistä läheisistä neuvonantajista on liittovaltion poliisin FBI:n Venäjä-tutkinnan kohteena. Asiasta kertoo Washington Post tutkintaa tunteviin nimettömiin läheisiin nojaten.

FBI on todennut kyseisen neuvonantajan olevan Venäjä-tutkinnan kannalta merkittävän kiinnostava henkilö.

Aikaisemmin ei ollut tiedossa, ulottuisivatko epäilykset Valkoisessa talossa nykyään työskenteleviin. Se tiedettiin, että tutkintaa tekevät ovat kiinnostuneita Trumpin entisestä turvallisuusneuvonantajasta Michael Flynnistä ja hänen kampanjapäällikkönään hetken aikaa toimineesta Paul Manafortista.

Flynn ja Manafort ovat lehden lähteiden mukaan yhä keskeisiä tutkinnan kannalta.

Manafort irtisanoutui kampanjapäällikön tehtävästään ja Flynn kansallisen turvallisuuden neuvonantajan tehtävästään sen jälkeen, kun sanomalehdet olivat kertoneet heidän Venäjä-kytköksistään.

Myös Trumpin nykyisessä lähipiirissä on useita ihmisiä, joilla on tiedossa olevia yhteyksiä venäläisiin esimerkiksi aiemman työuransa kautta. Venäläisyhteyksiä on ainakin Trumpin vävyllä ja neuvonantajalla J ared Kushnerilla, oikeusministeri Jeff Sessionsilla ja ulkoministeri Rex Tillersonilla.

FBI:n Venäjä-tutkinnan tarkoitus on selvittää Venäjän epäiltyä sekaantumista Yhdysvaltojen viimevuotisiin vaaleihin sekä sitä, tekikö joku Trumpin kampanjassa yhteistyötä venäläisten kanssa vaikuttaakseen vaalitulokseen. Tutkinta voi kattaa myös sen, onko Trump yrittänyt vaikuttaa tutkintaan tavoilla, jotka voidaan katsoa oikeuden häiritsemiseksi.

Lähteiden mukaan tutkinnassa on päästy aiempaa aktiivisempaan vaiheeseen, jossa muun muassa kuullaan todistajia. Siitä ei heidän mukaansa kuitenkaan pidä päätellä, että ketään vastaan oltaisiin nostamassa rikossyytettä lähiaikoina – tai välttämättä koskaan.

Apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein nimitti tällä viikolla FBI:n tutkinnalle ulkopuolisen tutkinnanjohtajan, FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin. Washington Postin lähteiden mukaan tutkinnan aktiivinen vaihe oli kuitenkin alkanut jo ennen Muellerin nimitystä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio