Lapset tekivät kännykkäostoja netistä — äiti ei ole vastuussa

Äiti loi ostoksia varten tilin ja antoi mahdollisesti ostosten vaatiman suojakoodin. Kuluttajariitalautakunnan mielestä tämä ei ole olennaista.

Aamulehden arkisto
Lapset tekivät kännykkäostoja netistä — äiti ei ole vastuussa

Alaikäiset lapset pelasivat äitinsä puhelimella mobiilipelejä. He ostivat peliin lisäosia, jotka laskutettiin puhelinlaskussa. Ostokset edellyttivät tilin luomista ja suojakoodin antamista, mitä lapset eivät voi tehdä.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Jos lapsi tekee äidin liittymällä netissä ostoksia ilman äidin lupaa, ostoksia ei saa laskuttaa äidiltä.

Näin katsoo kuluttajariitalautakunta tuoreessa ratkaisussaan. Alaikäiset, 6- ja 7-vuotiaat lapset pelasivat äitinsä puhelimella netissä mobiilipelejä. He ostivat peliin lisäosia 108 eurolla ilman äitinsä suostumusta. Lisäosat laskutettiin äidin puhelinlaskussa.

Ostaminen edellytti tilin luomista, mitä lapset eivät voineet tehdä.

Kuluttajariitalautakunta toteaa, että alaikäinen voi lain mukaan tehdä hankintoja ilman huoltajan suostumusta vain, jos hankinnat ovat tavanomaisia ja merkitykseltään vähäisiä. Näitä ovat kohtuuhintaiset tuotteet, joita lapset yleensä hankkivat. Lautakunta perustaa näkemyksensä holhoustoimesta annettuun lakiin.

Kuluttajariitalautakunta katsoi, että 108 euron ostot eivät olleet vähäisiä lasten ikään nähden.

"Vastuu lapsen puhelimen käytöstä kuuluu vanhemmille"

Alaikäisten lasten mobiilipeleihin ostamien lisäosien yksittäisten ostosten hinta vaihteli euron ja 11 euron välillä. Yhteensä niistä kertyi 108 euron lasku. Äiti oli valmis maksamaan laskusta 23 euron osuuden, koska puhelimen käyttö oli hänen mielestään aikuisten vastuulla.

Operaattori katsoi, että liittymän omistajalla on velvollisuus valvoa liittymän ja puhelimen käyttöä. Hän voi rajoittaa liittymän käyttöä ja estää pääsyn palvelunumeroihin. Äiti ei ollut sopinut rajoituksista ja oli antanut liittymän alaikäisten käyttöön, ja oli operaattorin mielestä näin itse mahdollistanut lasten ostot nettikaupasta.

Pelisovelluskaupan pitäjä vetosi siihen, että ostaminen edellytti tilin luomista, mitä lapset eivät voineet tehdä. Laitteessa oli toiminto, joka mahdollisti lapsen pelaamisen, mutta sovellusten ostamisen vain aikuisen erikseen antamalla suojakoodilla.

–Holhouslain säännökset alaikäisten ostorajoituksista pätevät silloinkin, kun lapsi tekee ostoksia älypuhelimella. Vastuu lapsen puhelimen käytöstä kuuluu vanhemmille, mutta lasten tekemistä sopimuksista ei tule sitovia ilman vanhempien suostumusta. Jos vanhemmat ovat kuitenkin olleet huolimattomia lastensa valvonnassa ja siitä aiheutuu myyjätaholle todellista vahinkoa, vanhemmat voivat joutua korvausvastuuseen”, kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg sanoo.

Äiti sai hyvityksenä 85 euroa

Mobiilipeleissä klikataan nopeasti peliin lisäosia, ostot ovat samankaltaisia ja ne liittyvät yhteen. Jos monet pienet ostot muodostavat kokonaisuuden, niiden arvoa on kuluttajariitalautakunnan tekemän täysistuntopäätöksen mukaan tarkasteltava yhteissummana.

Yhteensä noin 108 euron ostoja ei voitu pitää 6- ja 7-vuotiaille lain mukaisena tavanomaisena ja merkitykseltään vähäisenä hankintana, lautakunta arvioi.

Lautakunta piti selvitettynä, että äiti oli antanut lastensa käyttää liittymäänsä eikä ollut rajoittanut sitä. Hän ei kuitenkaan ollut antanut suostumustaan kyseisiin ostoksiin eikä hyväksynyt niitä jälkikäteen.

Koska alaikäisillä ei ollut oikeutta tehdä peliostoja itsenäisesti eikä huoltajan suostumusta tai edes hiljaista hyväksyntää ollut, ostokset eivät olleet sitovia. Tämän vuoksi sovellusten myyjä ei voinut veloittaa ostoista eikä niitä näin ollen voinut puhelinlaskullakaan laskuttaa.

Asiassa ei ollut vaadittu äidiltä vahingonkorvausta valvontavastuun laiminlyöntiin vedoten.

Lautakunta suositti, että kuluttajalle hyvitetään 85 euroa.

"Pointti ei ole se, antoiko äiti suojakoodin"

Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg toteaa äidin mahdollistaneen sen, että lapset pystyivät tekemään puhelimella lisäostoksia mobiilipeliin, mutta kuluttajariitalautakunnan mielestä olennaista on, antoiko äiti suostumuksensa ostoksiin.

–Koska lapset olivat kerran pystyneet tekemään ostoksia, se edellyttää, että äiti oli avannut tilin ja ehkä antanut suojakoodinkin. Hän oli antanut puhelimen lasten käyttöön ja ehkä mahdollisesti antanut tehdä pieniä ostoksiakin, muta ei suostumustaan näin isoon ostokseen.

Kuluttajariitalautakunta ei selvittänyt, oliko äiti antanut suojakoodin.

–Suojakoodi ei ole asian pointti, vaan se, onko äiti antanut suostumuksen näihin ostoksiin.

Stählberg katsoo asiaa niin, että vaikka äiti olikin lyönyt valvontavastuunsa, operaattorille ei tapahtunut mitään todellista vahinkoa sen lähettäessä lisäosat puhelimeen.


Kommentit (3)

 • Nimetön

  Täähän on ihan absurdi tulkinta kuluttajariitalautakunnalta.

  Mitä jos huoltaja olisi luovuttanut lapselle luottokortin sekä sen suojakoodin? Koska niinhän tässä käytännössä on käynyt – maksutiedot on tallennettu puhelimeen ja vanhempi on luovuttanut niiden käyttöön tarkoitetun suojakoodin lapselle.

 • Nimetön

  Mielestäni vanhemmilla pitää olla vastuu siitä mitä heidän lapsensa heidän laitteillaan osteskelevat täysin riippumatta siitä ovatko he antaneet luvan ostosten tekemiseen tahi ei.
  Ei vanhemmuutta mielestäni voi ulkoistaa miltään osin kenellekkään muille. Eräiltä osin siihen voi saada rahalla lisäturvaa vakuutuksen muodossa joka kuitenkin maksaa. Tällaiseen tapaukseen ei sellaisestakaan liene suojaa.
  En ole lautakunnan suosituksesta ollenkaan samaa mieltä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio