Lännen Median Lauri Nurmi kirjoitti viime vuoden parhaan näkökulmajutun suomettuminen pontimenaan

Nea Alanen
Lännen Median Lauri Nurmi kirjoitti viime vuoden parhaan näkökulmajutun suomettuminen pontimenaan

Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi voitti Sanomalehtien Liiton Paras juttu -kilpailun näkökulma-sarjan.

Henripekka Kallio, Sakari Ilkka

Lännen Median uutistoimittajan Lauri Nurmen juttu Poliitikot ja yliopisto-opiskelijat ovat suuria pelkureita on valittu viime vuoden parhaimmaksi näkökulmajutuksi Sanomalehtien Liiton vuosittaisessa Paras juttu -kilpailussa.

Syyskuun viimeisenä päivänä julkaistussa jutussaan Nurmi ihmetteli, miksi kotimaan yhteiskunnallisessa keskustelussa oltiin hiljaa Venäjän aloittamista pommituksista Syyriassa. Venäjä pommitti sairaaloita ja asutuskeskuksia, ja kansainvälisessä mediassa alettiin pian puhua sotarikoksista.

Nurmi muistaa panneensa eduskunnassa käydessään merkille, että asia ei tullut puheeksi edes käytäväkeskusteluissa. Myös järjestökentällä reaktiot olivat Nurmen mielestä vaisuja.

- Meillä Suomessa oli hipihiljaista, ja tätä oli jo useampi päivä jatkunut. Tuli hyvin esille, että meidän suhteemme Venäjään ja sen poliittiseen järjestelmään ei ole mitenkään normaali, Nurmi kertoo.

Nurmen mielestä hänen havaintonsa kertoo siitä, että Neuvostoliiton aikaisen suomettumisen jäljet ovat yhä syvällä suomalaisten kansallisessa psyykessä. Vuonna 1980 syntynyt ja poliittista historiaa pääaineenaan opiskellut Nurmi kuvailee olleensa pettynyt, koska kuvitteli ilmiön jääneen jo historiaan.

Vaikka Nurmi kritisoi poliitikkoja, kansalaisjärjestöjä ja jopa kirkkoa kirjoituksessaan, hän kertoo saaneensa päättäjiltä ja järjestökentältä lähinnä kiittelevää palautetta herättelevästä tekstistään.

- Kyllähän keskustelu lähti sitten liikkeelle, mutta kyllä se oli hidasta, kun vertasi muuhun länsimaiseen mediaan. Asiaa piti mennä aivan tivaamaan poliitikoilta, Nurmi kuvailee.

Nurmi uskoo, että jos Syyrian sairaaloita olisi pommittanut Yhdysvallat, suomalaisten reaktio olisi ollut aivan toisenlainen. Hän toivoo, että suomettumisen piirteet eivät tarttuisi tiedotusvälineisiin, järjestöihin eivätkä poliitikkoihin.

Tuomaristo kiitti Nurmen rohkeaa näkökulmaa ja historiatietoisuutta sekä sitä, että lukija pysyy mukana riippumatta taustatiedoistaan.

Aamulehdestä Lännen Median uutishuoneeseen siirtynyt Lauri Nurmi seuraa erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, työmarkkinoita ja yleistä valtakunnallista politiikkaa puoluekokouksineen.

Alma Median lehdistä Valkeakosken Sanomat sijoittui toiseksi pienten lehtien Feature-sarjassa 5.9. julkaistulla juttusivullaan. Lapin Kansa sijoittui toiseksi suurten lehtien paras etusivu -sarjassa viikonvaihdeliite Lupon kannellaan (30.1.). Lisäksi KMV-lehti ylsi kolmannelle sijalle pienten lehtien etusivu-sarjassa kuntapäättäjiä käsittelevällä, 6.10. julkaistulla, etusivullaan.

Paras juttu -kilpailun uutisjuttujen sarjan voitti Turun Sanomien toimittaja Rebekka Härkönen jutullaan Rajua kaltoinkohtelua Kupittaalla. Juttu käsitteli Turun kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian osastolla tapahtuneita ihmisoikeusrikkomuksia.

Feature-sarjan voitti Maaseudun Tulevaisuuden Tuulikko Viilo jutullaan Liian painava taakka. Juttu kertoi ylivelkaantuneiden maataloustuottajien tilanteesta.

Näkökulma-sarjaan osallistui 58 juttua, uutissarjaan 37 juttua ja feature-sarjaan 96 juttua. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna toimittaja Heikki Hakala, julkaisupäällikkö Silja Tenhunen ja toimittaja Reettä Räty.

Viime vuonna Lännen Median verkkotoimittaja Juha Vainio voitti Sanomalehtien Liiton Paras juttu -kilpailun uutissarjan jutullaan Vihasivusto tienaa yritysten mainoksilla. Juttu paljasti, miten vihajulkaisu MV-lehti tienasi suomaisyritysten nettimainoksilla. Yritykset reagoivat juttuun vetämällä mainoksensa pois ja sivuston mainostulot romahtivat.

Muokattu 4.5. kello 21.30 tiedoilla Alma Median lehtien sijoituksista.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Suomalaisista pollitikoista on pari tehnyt itsestään maailmalla totaalipellen, Häkämies on hyvä esimerkki. Hän kävi Vakoisessa Talossa hakemassa Georg W Bushilta hyväksyntää ja huuteli Bushin selän takaa että 3 Suomen suurin uhkaa ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä.
    Jenkkifuhrer Bush antoi kai keksin ja taputti päähän tuosta huutelusta, sittenmin Häkämiehen isänmaallisuus loppui kuin seinään kun EK:sta heilutettiin isompaa tilipussia.
    Sinne meni Häkämies sisäpiiritietoineen, eikä ole ainoa kokoomukselainen ” loikkari” joka on näin tehnyt.

  • Nimetön

    Kovin eri tavalla me koemme asiat. En nyt muista, että USA:n pommituksien vuoksi olisi Suomessa soitettu kirkonkelloja. Venäjän miehitettyä vastoin kansainvälistä lakia Krimin, Suomi pani EU:n mukana Venäjälle kovat talouspakotteet. Mutta kun USA hyökkäsi Irakiin, ei mitään seurauksia ollut. Päin vastoin, kun presidentti Halonen uskalsi kerran mainita, että hyökkäys oli vastoin kansainvälistä lakia, alkoi kiivas Halosen syyttely USA:n suhteiden pilaamisesta. Minun mielestäni Suomessa viime vuosina ei ole vallalla ollut suomettumisen ilmapiiri vaan venäläisvihamielisyyttä lähentelevä ilmapiiri.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio