Kuva: Ampiaisenpisto aiheutti kivuliaan tulehduksen – "Reaktio tuli täytenä yllätyksenä"

Jari Toivonen
Kuva: Ampiaisenpisto aiheutti kivuliaan tulehduksen – "Reaktio tuli täytenä yllätyksenä"

Saara Tunturin jalka turposi voimakkaasti ja siihen tuli vesikelloja ampiaisenpiston jälkeen.

Anu Leena KoskinenAamulehti

Aamulehden toimittaja Saara Tunturi on saanut tänä kesänä tuntea, kuinka kipeä ampiaisenpisto voi olla. Tunturia pisti ampiainen kaksi kertaa samaan nilkkaan parin viikon sisällä.

- En vain huomannut ampiaista, kun kävelin vahingossa sen päältä.

Kolme viikkoa sitten hän selvisi vielä sillä, että jalka punoitti voimakkaasti. Tällä viikolla reaktio oli rajumpi.

- Jalka turposi heti valtavasti ja puna levisi nopeasti. Jalkaan nousi vesikelloja.

Vielä kaksi päivää piston jälkeen jalka on turvonnut, eikä kestä kävelyä. Jalkaa pakottaa niin, että on vaikea nukkua särkylääkkeestä ja antihistamiinista huolimatta.

Lääkärin mukaan Tunturi on saanut bakteerin aiheuttaman infektion. Bakteeri on päässyt elimistöön ampiaisen- tai mehiläisenpiston mukana.

– Reaktio tuli täytenä yllätyksenä, vaikka ampiainen on pistänyt aiemminkin. En olisi uskonut, että pistosta voi tulla näin kipeäksi. Jääpussikin sulaa paisuneen nilkan kohdalla puolessa tunnissa.

Pistoja ollut enemmän

Ampiaiset ovat kuukauteen nähden tavallista ärhäkämpiä. Työläisampiaisten ärhäkkyys hyönteistutkijan mukaan siitä, että ampiaispesissä on alettu valmistautua syksyyn. Kesäkuun ja heinäkuun alun viileät säät ovat saaneet ampiaiset luulemaan, että kesä on lopuillaan. Syksyn lähestyessä vanha kuningatar kuolee eikä pesään enää tule uusia toukkia.

Esimerkiksi Yliopiston apteekin Tampereen toimipisteen proviisori Mari Ronkainen kertoi tällä viikolla, että viime aikoina ampiaiset ovat olleet aiempaa ärhäkämpiä ja pistoja sattunut enemmän.

Tampereen kaupungin terveyspalvelujen neuvonnan mukaan ampiaisenpistoja on ollut ehkä jonkin verran normaalia kesää enemmän.

Ylilääkäri Kati Myllymäki Tampereen kaupungilta kertoo, että pistoksen vuoksi hoitoon hakeutuneita on ollut enemmän kuin edellisinä kesinä, mutta vakavia tapauksia ei ole terveysasemalla hoidettu.

Esimerkiksi Hatanpäälle on hakeutunut arviolta alle kymmenen potilasta. Myös muun muassa Hervannassa ja Tipotiellä on ollut ampiaistenpiston takia potilaita.

Jokunen potilas on kertonut joutuneensa Acutaan.

Näin hoidat pistoa

Myös Tays Acutan ylilääkäri Jussi Saarnisto on huomannut mökillä ja kotona, että ampiaiset ovat nyt tavallista ärhäkämpiä.

- Ne eivät säikähdä hätistelyä, kuten tavallisesti.

Ampiaisenpistot ovat tuoneet Acutaan tänä kesänä Saarniston tietojen mukaan yksittäisiä potilaita.

- Iso osa ihmisistä hoitaa itse ampiaisenpistoja. Yli 12-vuotiaan kannattaa ottaa kyypakkaus, kaksi tablettia setiritsiini 10 mg sisältävää allergialääkettä ja tarvittaessa kipulääkettä. Kylmäkääre voi helpottaa. Lapsilla noudatetaan pakkausten ohjeistusta, Saarnisto kertoo.

Ampiaisen ja mehiläisen pistot aiheuttavat useimmille lievää paikallista punotusta, turvotusta ja kipua. Hankalimmillaan pistot voivat johtaa yleisoireisiin ja anafylaktiseen reaktioon, jos henkilö on vakavasti allerginen.

Mehiläisille tai ampiaisille allergisen tulisi kuljettaa mukanaan adrenaliinikynää ja hakeutua välittömästi hoitoon piston saatuaan.

Saarnisto on tavannut kerran uransa aikana potilaan, joka oli kuollut ampiaisen aiheuttamaan anafylaktiseen sokkiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa kuolee vuosittain yksi aikuinen ampiaisenpiston takia.

- Ikävintä on, että etukäteen ei aina välttämättä tiedä, onko allergisoitunut edellisestä pistosta.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    ”Jääpussikin sulaa paisuneen nilkan kohdalla puolessa tunnissa”

    No eiköhän se sula ihan normaalinkin nilkan ympärillä jokseenkin yhtä nopeasti.

    Jos lämpö on tulehduksen takia muutaman asteen kymmenyksen koholla, niin ei se juuri sulamisaikaan vaikuta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio