Kuolleen eläimen ruhoa ei polteta vaan kuivataan – Honkajoella on käsitelty eläinjätettä jo 50 vuottan

Valtaosa maamme teurasjätteistä ja maatiloilla kuolleista eläimistä päätyy Honkajoelle.

Pekka Söderlund
Kuolleen eläimen ruhoa ei polteta vaan kuivataan – Honkajoella on käsitelty eläinjätettä jo 50 vuottan

Toimitusjohtaja Kari Valkosalo tuli taloon vuonna 2005. Silloin elettiin hullun lehmän taudin jälkimainingeissa ja yrityksen tulevaisuus oli vaakalaudalla. Reilussa 10 vuodessa yritys on noussut pohjalta kukoistukseensa.

Pekka Söderlund

1950-luvun lopulla turkistarhaajat Heimo Leivonniemi ja Osmo Kallioniemi kiersivät ympäri Suomea keräämässä teurasjätettä turkiseläinten ravinnoksi. Pitkän päivän päätteeksi parivaljakko keskusteli kuorma-auton hytissä, miten teurasjätettä saisi kerättyä helpommin. Keskustelun aikana jompi kumpi herroista sai idean oman teurastamon perustamisesta Honkajoelle. Vuonna 1960 perustettiin Maakunnan Liha Oy ja yhtiö rakensi komean teurastamon Honkajoen keskustan kupeeseen.

Kilpailu oli jo tuohon aikaan kovaa, ja isot investoinnit vaativat ennen pitkää veronsa. Osuusteurastamot hallitsivat valtaosaa markkinoita, joten pieni yksityinen tekijä ajautui nopeasti taloudelliseen ahdinkoon. Maakunnan Liha Oy meni konkurssiin lokakuussa 1963.

Itikan, OPL:n ja SOT:n osuuskunnat ostivat konkurssipesän kiinteistön irtaimistoineen ja perustivat Honkajoki Oy -nimisen teurasjätteiden loppukäsittelylaitoksen tammikuussa 1964. Lisäosakkaiden etsiminen ja toiminnan käynnistäminen vei kolme vuotta. Varsinainen toiminta käynnistyi syksyllä 1967. Alkuvaiheessa Honkajoki Oy jalosti teurasjätteet eläinten rehuksi. Toiminnan kehittyessä yritys ryhtyi valmistamaan myös lannoitteita.

1980-luvun alussa yrityksen toiminta oli kasvanut jo sen verran suureksi, että tarvittiin lisää tilaa. Vuonna 1983 Honkajoki Oy siirtyi vanhoista tiloistaan nykyiselle paikalleen Kirkkokalliolle.

Siirtymiseen vaikutti tilantarpeen lisäksi myös kuntalaisille aiheutunut hajuhaitta, mikä tuohon aikaan oli huomattavasti suurempi kuin nykyään. Muutto kunnan keskustasta keskelle tyhjää metsää toi kuntalaisille helpotusta ja yritykselle runsaasti mahdollisuuksia laajentaa toimintaansa.

Lopputulos on kuivaa jauhoa

Entisaikaan maatilalla kuollut eläin haudattiin metsään. Pahimmassa tapauksessa villieläimet löysivät tautiin kuolleen ruhon ja söivät sen. Näin taudin aiheuttaja jatkoi kiertoaan eläimissä. Vuosikymmenien aikana lainsäädäntö on tiukentunut äärimmilleen. Jos eläin kuolee muualla kuin teurastamossa, se haetaan pois. Kaikki maamme maatiloilla kuolleet eläimet tulevat Honkajoelle.

–Meillä ruhot ja teurasjätteet steriloidaan höyryllä ja paineella. Toisin kuin edelleen puhutaan, me emme polta täällä mitään, vaan kuivaamme. Lopputuote on kuivaa jauhoa, kertoo Honkajoki Oy:n toimitusjohtaja Kari Valkosalo.

Steriloinnin jälkeen ruhoista ja teurasjätteet jalostetaan joko eläinten rehuksi tai lannoitteeksi. Eläimistä tuleva rasva tuotetaan puolestaan biopolttoaineen raaka-aineeksi.

Valkosalo tuli Honkajoki Oy:lle alkuvuodesta 2005.

–Silloin elettiin vuosituhannen vaihteen hullun lehmän taudin jälkimainingeissa. Yrityksen tuotteet eivät menneet kaupaksi. Tilanne helpottui pikku hiljaa ja vuodesta 2007 olemme investoineet valtavasti.

Uusimpana investointina Kirkkokalliolle rakennetaan tällä hetkellä III-luokan linjastoa siipikarjalle ja naudalle.

–Uuden linjan myötä Honkajoella on I-, II- ja III-luokan linjat. Aiemmin III-luokan tavara on käsitelty tytäryhtiössämme Kaustisilla. Uuden linjan myötä tarvitsemme kymmenkunta uutta työntekijää. Rekrytointi on käynnistymässä.

Juhlissa soittaa Anssi Kela

Honkajoki Oy järjestää merkkivuoden kunniaksi ilmaisen koko perheen tapahtuman Pesämäessä lauantaina alkaen kello 13. Tapahtuman pääesiintyjänä toimii kello 17 aloittava Anssi Kela. Lapsille on myös varattu monenmoista tekemistä.

–Tällä tavoin haluamme kiittää honkajokelaisia pitkästä yhteiselostamme. Meillä on ollut täällä hyvä olla.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio