Terveys

"Kun on lomalla, voi tissutella viikkokausia putkeen" – omaa ryyppykierrettä voi olla todella vaikea huomata

Lomalainen saattaa tissutella koko päivän ilman että olo tuntuu humalaiselta. Viikkokausia kestävä päivittäinen alkoholinkäyttö panee elimistön koville.

MARKKU LESKINEN
"Kun on lomalla, voi tissutella viikkokausia putkeen" – omaa ryyppykierrettä voi olla todella vaikea huomata

Alkoholinkäyttö voi riistäytyä käsistä loma-aikaan. Kuvituskuvan henkilö ei liity tähän artikkeliin.

Riku Lavia

Suomalaisten alkoholinkulutus kohoaa joka vuosi roimasti kesäkuukausina.

Kun Suomessa myydään kuukaudessa keskimäärin 3,2 miljoonaa litraa puhtaaksi alkoholiksi muutettuja juomia, viime vuoden kesäkuussa alkoholia myytiin 3,9 miljoonaa litraa ja heinäkuussa 3,6 miljoonaa litraa.

Ilmiö tunnetaan myös nimellä lomajuominen.

– Suomalaisessa alkoholikulttuurissa juominen liittyy vapaa-aikaan. Kun on lomalla, ei tarvitse lähteä aamulla töihin ja voi tissutella viikkokausia putkeen, sanoo sosiaalityöntekijä Matti Virtanen.

Hän on toiminut pitkään Lapin päihdeklinikan johtajana.

Lomajuomisen resepti on yksinkertainen. Mökin terassilla päivystää viinipönttö, ja jääkaapissa on aina kylmää olutta. Niitä siemaillaan janojuomaksi pitkin päivää. Ruuan kanssa otetaan pari lasia viiniä ja saunassa kalja tai kaksi.

"Aja sinä" – ja pian ollaankin terassilla

Kun mökiltä lähdetään kauppareissulle, kumppanille sanotaan, että aja sinä. Sitten käydään terassilla.

Lomalainen on alkoholin vaikutuksen alaisena suuren osan päivästä, mutta hän ei välttämättä koe olevansa ollenkaan humalassa.

– Jo aamusta voi ottaa oluen, kun ei tarvitse lähteä mihinkään. Krapulaa ei tule koskaan, koska sitä hoidetaan huomaamatta, Virtanen sanoo.

Usean viikon tissutteluputki on kova koettelemus elimistölle. Virtasen mukaan maksa toimii kuin turbo. Siitä voi puristaa tehoja. Mitä enemmän juo säännöllisesti, sitä tehokkaammin maksa polttaa alkoholia.

Kun loma loppuu ja putki päättyy, vieroitusoireet iskevät. Tissutteluun tottunut elimistö suorastaan huutaa alkoholia.

Virtasen mukaan lomaputken katkaisu ei yleensä ole ongelma niille, jotka muutenkin juovat paljon.

– Suurkuluttajilla on omat korjauskonstinsa. Mutta terveys voi pettää, jos juominen on ollut rajua. Terveydenhuoltojärjestelmä ei kuitenkaan usein tunnista heitä alkoholiongelmaisiksi. Hoidetaan vain ryyppäämisestä johtuvaa tautia.

Lomalla putkeen joutuvat hanakoita hakemaan apua

Lopettaminen voi olla vaikeampaa sellaiselle, joka ei normaalisti juo paljon, mutta ryyppää lomalla. Virtasen kokemuksen mukaan he ovat niitä, jotka hakevat apua ongelmaansa.

Nopeimmin apua juomisen vähentämiseen tai lopettamiseen löytyy verkosta.

Sähköisiä palveluita voi käyttää anonyymisti. Ne myös antavat avun tarvitsijalle sellaisen kokemuksen, että he hallitsevat tilannetta, Virtanen listaa verkon hyviä puolia. Toisaalta on helppo huijata itseään ja vähätellä juomistaan.

– Jos sähköisiä palveluita käyttää rehellisellä mielellä, ne kertovat totuuden, jos on valmis kohtaamaan sen.

Ei ole helppoa huomata itse, että juo liikaa.

– Kun haastattelemme asiakkaita päihdeklinikalla, kysymme, koska joku läheinen on huomauttanut alkoholinkäytöstä ja sanonut, että nyt tarvitaan apua. Se kuvaa, miten vaikeaa on hahmottaa omaa juomistaan, Matti Virtanen sanoo.

Avun hakeminen on kuitenkin juojan itsensä varassa. Terveydenhuoltojärjestelmällä on hyvin rajalliset mahdollisuudet ohjata ihminen hoitoon.

Asema vaikuttaa: Insinööriä kohdellaan puliukkoa hellemmin raportoinnissa

Kun hoidetaan alkoholin aiheuttamia sairauksia ja tapaturmia, potilaan sosiaalisella statuksella on vaikutusta siihen, millaisia tietoja hänestä kirjataan terveydenhoitojärjestelmään.

– Jos diplomi-insinööri kaatuu kännissä ja katkaisee jalkansa, sitä ei välttämättä kirjata, että kaatui kännissä. Jos puliveivarille käy samalla lailla, hänelle diagnosoidaan ensimmäisenä alkoholismi.

Virtasen mukaan miehet ovat heikoimmilla. Jos mies ei ole työelämässä, viimeinen kaikille tehtävä tarkastus on kutsunnoissa. Naisille tehdään erilaisia seulontoja muun muassa äitiyteen liittyen. Neuvolastakin voidaan ohjata katkolle.

Huumeongelmassa väliintulokohtia on enemmän, sillä huumeisiin liittyy joka portaalla rikollisuutta.

– Päihdetyön painopiste liukuu koko ajan enemmän lääkeriippuvaisten ja narkomaanien hoitoon, Virtanen sanoo.

Alkoholi on laillista, muitta se aiheuttaa eniten päihdeongelmia. Suurkuluttajia on laskutavasta riippuen noin 300 000 suomalaista, hän arvioi.

– Elämme erittäin alkoholimyönteisessä ympäristössä. Raittius on poikkeus. Jos käy Tallinnassa, mutta ei tuo sieltä viinaa, joutuu selittelemään.

Apua verkosta

paihdelinkki.fi: Auttaa juomisen vähentämiseen ja lopettamiseen. Oma-apu-osiosta löytyy muun muassa kysely, jonka avulla voi pohtia omia juomatapojaan. Lisäksi keskustelupalsta ja ohjeita avun hakemiseen. Neuvoo myös omaisia.

hoitoaverkossa.fi: A-klinikan verkkopohjainen päihdekuntoutusohjelma, johon kuuluu verkossa tehtävää itsehoitoa ja tapaamisia ammattilaisen kanssa.

aa.fi: Alcoholics Anonymous -järjestön sivut ohjaavat AA:n toimintaan. Ryhmät kokoontuvat noin 260 paikkakunnalla. AA:lla on myös auttava puhelin.

Mikä on liikaa?

Kohtuullisen riskin taso on miehillä säännöllisesti enintään 14 annosta viikossa tai kaksi annosta päivässä ja naisilla seitsemän annosta viikossa tai yksi annos päivässä.

Korkean riskin taso on miehillä säännöllisesti yli 24 annosta viikossa tai noin kolme annosta päivässä ja naisilla yli 16 annosta viikossa tai noin kaksi annosta päivässä.

Yhdessä annoksessa on 12 grammaa alkoholia. Annos on esimerkiksi pullo keskiolutta tai siideriä, lasi viiniä (12 cl) tai annos viinaa (4 cl).

Lähde: Käypä hoito

Ei autonavaimia humalaiselle!

1 Jo pieni määrä alkoholia vaikuttaa ihmisen ajokykyyn. Rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea. 80 kiloa painava mies saavuttaa tämän rajan, kun hän juo kolme puolen litran tuoppia keskiolutta kolmessa tunnissa. Jos 60-kiloinen nainen juo saman annoksen samassa ajassa, hänen veressään on 0,9 promillea alkoholia.

2 Törkeän rattijuopumuksen raja on 1,2 promillea. 80-kiloinen mies saavuttaa rajan, jos hän juo vähintään viisi puolen litran tuoppia ja yhden pullon keskiolutta neljässä tunnissa. Samassa ajassa saman annoksen juonut 60-kiloinen nainen on jo kahden promillen humalassa.

3 Rattijuopumus on aina rikos, ajettiin moottorikäyttöisellä ajoneuvolla missä tahansa: yleisellä tai yksityisellä tiellä, maastossa, jäällä tai sorakuopalla. Ajoneuvon luovuttaminen humalaiselle kuljettajalle on myös rikos, josta voi saada ankaran tuomion.

4 Rattijuopoista yli 60 prosenttia on alkoholin suurkuluttajia, ja kolmanneksella on päihdeongelma, joka luokitellaan sairaudeksi.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Perinteinen välimerellinen alkoholikulttuuri suomalaisillekin siis lomalla sallitaan. Etelämmässähän on traditionaalisesti oltu jatkuvasti pienessä sievässä ja hyvällä tuulella hoidettu jotenkuten työhommatkin siinä sivussa kunnes maksa lopulta pettää. Kuollaan ehkä vähän aikaisemmin kuin se raivoraitis hulluna töitä puurtanut suomalainen mutta elämä on ollut subjektiivisesti onnellilsempaa.

  • Potilaidenoikeudet

    Päihdelait päivitettävä, muun Euroopan tasolle. Suomessa pidetään tahallaan yllä, alkoholimyönteisiä päihdelakeja ja alko-ongelmia, jotka muu maailma hoitaa toisin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio