Kuluttajien luottamus vahvinta yli viiteen vuoteen - oma talous epäilyttää

STTHelsinki

Kuluttajien luottamus talouteen on viimeksi ollut näin vahvaa keväällä 2011. Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattori oli marraskuussa 17,6, kun se vuosi sitten oli 4,7.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset yleisestä työttömyydestä ja kotitalouden säästämismahdollisuuksista paranivat marraskuussa hieman lokakuuhun verrattuna. Arviot omasta ja Suomen taloudesta pysyivät suunnilleen ennallaan.

Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna kaikki osatekijät vahvistuivat marraskuussa selvästi. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 1.–18. marraskuuta 1 230 Suomessa asuvaa henkilöä.

Marraskuussa kuluttajien näkemykset Suomen taloudesta ja pitkästä aikaa myös työttömyyskehityksestä olivat optimistiset.

Marraskuussa 42 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 16 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat vuosi sitten marraskuussa 30 ja 29 prosenttia.

Sen sijaan odotus kuluttajan omasta taloudesta oli melko vaisu.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti marraskuussa 26 prosenttia kuluttajista, ja 13 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa. Vuosi sitten osuudet olivat 23 ja 13 prosenttia

Taloutensa säästämismahdollisuuksia seuraavan 12 kuukauden aikana kuluttajat pitivät kuitenkin hyvinä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio