Kuluttaja: Halvat kodinkoneet hajoavat entistä nopeammin – tehdäänkö laitteista tahallaan heikompia?

Valmistajat testaavat laitteiden kestävyyttä, mutta eivät halua kertoa käyttöikää kuluttajille.

Annina Mannila
Kuluttaja: Halvat kodinkoneet hajoavat entistä nopeammin – tehdäänkö laitteista tahallaan heikompia?

Pesukonevalmistajat eivät halunneet arvioida laitteidensa käyttöikää Kuluttaja-kehden kyselyssä.

Enni MansikkamäkiAamulehti

Usein päivitellään, kuinka ennen kaikki koneet ja laitteet olivat kestävämpiä. Nyt asian on vahvistanut saksalainen tutkimus, jonka mukaan halvat kodinkoneet hajoavat entistä nopeammin.

Kuluttaja-lehti uutisoi saksalaisen Öko-institutin ja Bonnin yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan markkinoilla on yhä enemmän kodinkoneita ja viihde-elektroniikkaa, jotka rikkoutuvat alle viidessä vuodessa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin alle viiden vuoden ikäisiä, saksalaisten ostamia kodinkoneita. Vuonna 2004 niistä 3,5 prosenttia oli vaihdettu vian vuoksi uuteen, ja vuonna 2012 vaihdettujen osuus oli noussut 8,3 prosenttiin.

Nykyään halvempia koneita on myös enemmän markkinoilla, sillä globaali hintakilpailu on muuttanut kuviota ja tuonut kauppoihin edullisten kodinkoneiden vyöryn.

Kuluttaja-lehti selvitti, onko koneiden halventuminen näkynyt kodinkoneiden huoltoliikkeissä. Eräästä liikkeestä kerrottiin, että esimerkiksi pesukoneisiin tulee nykyään helpommin laakerivikoja tai jääkaapin putkistot hajoavat jo takuuaikana. Usein laitteen nopea rikkoutuminen on seurausta siitä, etteivät edulliset materiaalit kestä kovassa käytössä.

Laitteista saadaan kestävämpiä luultavasti vasta sitten, kun sitä vaaditaan valmistajilta. EU alkaa todennäköisesti 2020-luvulla asettaa tuotteille vaatimuksia käyttöiästä ja korjattavuudesta.

Valmistajat vaikenevat käyttöiästä

Tutkimuksessa haluttiin myös selvittää, tekevätkö valmistajat laitteista tahallaan heikompia. Valmistajien on epäilty jättävän laitteisiin tarkoituksella heikkoja kohtia, jotta ihmisten olisi pakko ostaa uusia laitteita. Tätä kutsutaan “suunnitelluksi vanhentamiseksi”.

Tutkijat haastattelivat asiantuntijoita ja kävivät läpi aiempia tutkimuksia tyypillisistä vioista ja niiden syistä. Laitteiden tahallisesta huonontamisesta ei kuitenkaan löytynyt näyttöä. Suunniteltu vanhentaminen voi kuitenkin ilmetä myös esimerkiksi laitteen korjauksen vaikeuttamisena.

Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että valmistajat ja maahantuojat eivät halua kertoa, kuinka pitkään laite on suunniteltu kestämään. Kun Kuluttaja-lehti kysyi yrityksiltä arvioita seitsemän suositun pesukonemallin käyttöiästä, moni vastaaja kiersi kysymyksen vedoten esimerkiksi yrityksen menettelytapoihin. LG:n maahantuoja suostui kertotamaan, että valmistaja haluaa taata LG:n 400 euron pyykkikoneelle vähintään 10 vuoden käyttöiän.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, etteikö valmistajilla olisi suuntaa antavaa tietoa laitteen käyttöiästä. Laitteen rikkoutumisesta puhumisen ei vain uskota edistävän ostopäätöstä.

Myöskään vakuutusyhiöt eivät odota kodinkoneilta kovin pitkää ikää. Yleensä kotivakuutus ei kannusta korjauttamaan yli 5­vuotiasta konetta, sillä siitä ei välttämättä jää mitään korvattavaa ikävähennysten ja omavastuun jälkeen.


Kommentit (19)

  • Nimetön

    Viisivuotta sitten ostettiin kaikki kodinkoneet, sähköhella vaihdettiin kaksi kertaa uuteen takuuaikana. Mikroaaltouuni, kahvinkeitin, yleiskone, kaksi erimerkkistä sähkövatkainta, hiustenkuivain, ministereot on mennyt rikki osa takuuaikana. Markkinoiden kallein pyykinpesukone korjattiin kaksi kertaa sitten vaihdettiin uuteen takuuaikana. Edellinen yleiskone kesti 20 v nyt samanmerkkinen kesti kolme vuotta. Ottaa päähän tämä jatkuva uusien ostaminen.

  • Nimetön

    Gram merkkisistä kannattaa pysyä kaukana.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet