Pirkanmaa

Tampereella satanut tässä kuussa vain 0,3 milliä – tilastot näyttävät, kuinka historiallisen kuivaa nyt on

Toukokuun alkupuolella on satanut tavallista vähemmän. Esimerkiksi Juupajoen Hyytiälässä on satanut toukokuussa 18. päivään mennessä 4,4 mm, kun keskimääräinen sademäärä on 22 mm. Runsaita sateita ei ole luvassa lähipäivinä.

Jukka Vuokola / arkisto
Tampereella satanut tässä kuussa vain 0,3 milliä – tilastot näyttävät, kuinka historiallisen kuivaa nyt on

Kevätsieniä ei oikein tunnut olevan, sanoo Tampereen kaupungin ympäristösuunnittelija Lasse Kosonen. Kuvassa hän on Villilänsaaressa viime keväänä.

Tiina VuorimäkiAamulehti

Kevät on ollut poikkeuksellisen kuiva Pirkanmaalla. Sää on ollut keväällä myös harvinaisen kylmää. Ne liittyvät yhteen, sillä viileä ilma ei tuo mukanaan kosteutta.

Pirkanmaalla on jääty reippaasti jälkeen tavanomaisista toukokuun sademääristä. Pitkäaikaisten keskiarvojen mukaan maakunnassa on satanut toukokuun parin ensimmäisen viikon aikana noin 20 millimetriä.

–Tampereen Härmälässä on satanut 0,3 milliä, Nokian Tottijärvellä 2,1 millimetriä, Juupajoen Hyytiälässä 4,4 ja Ikaalisissa 13 millimetriä, sanoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitoksesta.

Juupajoen mittauspisteellä on mitattu yhtä vähäsateinen toukokuun alku vuonna 2006. Ikaalisissa näin kuivaa on ollut vuonna 2013.

–Viileä pohjoinen ilmavirtaus ei tuo mukanaan kosteutta. Yleensä etelävirtaus tuo sadetta, sanoo Jokinen.

Sateita on luvassa lähipäivinä, mutta ne eivät ole runsaita. Luvassa on lähinnä tihkua tai kuuroja. Jatkuvampaa sadetta tulee osaan maata, mutta sekään ei ole kovin runsasta.

Viikonloppuna ei ole luvassa juurikaan sadetta.

Vesa Laitinen
Kuivuus on vähentänyt korvasienien määrää.

Kuivuus on vähentänyt korvasienien määrää.

Kuivuus haittaa kasveja ja sieniä. Kasveilla kukinta jää lyhyeksi ja kukka-aiheet kuivuvat, jos kosteutta ei saada riittävästi.

–Kevätsieniä ei tunnu oikein olevan, sanoo ympäristösuunnittelija Lasse Kosonen Tampereen kaupungilta. Hän on myös Tampereen sieniseuran varapuheenjohtaja.

Tunnetuimpia keväällä maasta nousevia sieniä ovat korvasieni ja huhtasieni.

–Vettä saisi tulla, sanoo Kosonen.

Pirkanmaalla on järvet ovat matalammalla kuin tavallisesti keväisin. Sateinen kevät olisi auttanut nostamaan vedenkorkeudet tavanomaisille kevätkorkeuksille, mutta sademäärät huhti-toukokuussa olivat tavanomaisia tai sitä pienempiä.

–Ylipäänsä sademäärät ovat jääneet syksystä asti hyvin pieniksi. Kun tarkastellaan kokonaissademäärää syyskuun alusta toukokuuhun alkuun, Pirkanmaalla sademäärä on ollut noin 300–350 millimetriä ja keskimäärin se on noin 450 millimetriä, sanoo johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ely-keskuksesta.

Tarjannevedellä, Visuvedellä ja Ruovedellä vedenkorkeudet jäävät lähes 50 senttiä keskimääräisistä. Mallasveden, Längelmäveden, Roineen, Pälkäneveden ja Hauhonreitin järvien vedenkorkeudet ovat olleet koko talven erittäin matalat ja kevätkorkeudet ovat jääneet lähes 40 senttiä ajankohdan keskimääräisistä arvoista.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • ETS

    Sateita on ehkä ollut vähän, mutta ei nyt kuivaa ole ollut. Olen laittanut pohjavesikaivoomme pystyyn kelluvan kepin, jonka yläpäässä on asteikko, seuratakseni, onko talomme pohja vaarassa kastua. Ilmeisesti erikoisen talven vuoksi vettä on maassa ollut paljon koko talven. Vasta nyt pari päivää on pohjavedenkorkeus ollut normaali.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio