Kuinka paljon teloitusjuhlarahan suunnittelu maksoi? – ”Tarjoajan ja tilaajan välinen asia”

Juhlarahalautakunnan jäsen ei kerro, kuinka paljon teloituskuvan sisältäneen juhlarahan suunnittelu maksoi. Kritiikkiä keränneessä kolikkoaihiossa kuvattiin punavankien teloitusta.

Kuinka paljon teloitusjuhlarahan suunnittelu maksoi? – ”Tarjoajan ja tilaajan välinen asia”

Suomen satavuotisjuhlien kunniaksi suunnitellun juhlarahasarjan kolikkoaihiossa oli teloituskuva.

Taneli KoponenAamulehti

Valtiovarainministeriö ilmoitti tiistaina kumoavansa Itsenäisyyden vuosikymmenet-juhlarahoja koskeneen asetuksen. Perumisen syynä oli juhlarahaan suunniteltu teloituskuva.

- En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan, vaan luotin juhlarahalautakunnan esitykseen. Pahoittelen tapahtunutta. Tämä asetus kumotaan ja kokonaisuus harkitaan uudelleen, totesi valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Suomen Rahapajan viestintäjohtaja Hanna Karjalainen kertoo Aamulehdelle sähköpostitse, että Juhlarahalautakunta järjesti tarjouskilpailun Itsenäisyyden vuosikymmenet –juhlarahasarjan taiteellisesta toteutuksesta. Tarjouskilpailun voitti taiteilija Ilkka Suppanen. Lautakuntaan kuuluu edustaja valtiovarainministeriöstä, Suomen Pankista, Suomen Rahapajalta, Suomi 100 -hankkeesta ja Ateneumin taidemuseosta. Myös Karjalainen on mukana juhlarahalautakunnassa.

Taiteilija Suppaselle maksettua summaa ei kuitenkaan paljasteta .

- Suunnittelun hinta on työn tarjoajan ja tilaajan välinen asia, Karjalainen viestittää.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

  • Pöytälaatikkojuristi

    Alkuperäisen valokuvan tekijänoikeudet eivät ole olleet esteenä teloitusta esittävän juhlarahan suunnittelussa. Vaikka valokuvan arvellaan yleisesti esittävän lavastettua tilannetta, ei valokuvalla ole erityistä teosarvoa. Siksi valokuvaajan tekijänoikeudet ovat vanhentuneet 50 vuodessa kuvan ottamisesta, eli todennäköisesti vuonna 1968. Lisäksi on huomioitava, että teloituskuvan ottanutta valokuvaajaa ei tunneta.
    Mutta sitä hukkunutta siirtolaispoikaa esittävän valokuvan tekijänoikeudet ovat mutkikkaampia. Siinä yksi syy lisää sille, ettei sitä esittävän juhlarahaa julkaista. Sitäpaitsi kuva olisi ollut mauton ja irvokas tulkinta juhlarahaan aiotusta tekstisä ”globaali oikeudenmukaisuus”.

  • Tietopyytäjä

    Siitä vaan tietopyyntöä peliin valtiovarainministeriöön, se kun on se taho joka päättää asiassa, ja sen päätökset ovat julkisia jos ei niitä jonkin lain mukaisesti pidä salata.

    ”Lopuksi lautakunta ehdottaa ministeriölle kilpailun voittaneen ehdotuksen toteuttamista. ”

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio