Terveys

Kova krapula on paras alkoholismin estäjä

Asiantuntijan mukaan krapula ja huono viinapää ovat parhaat juopottelun estokeinot alkoholistille.

Colourbox
Kova krapula on paras alkoholismin estäjä

Joidenkin ihmisten ahdistustila kaikkoaa alkoholin nauttimisen vaikutuksesta.

Riku Lavia

Alkoholismin kitkemiseksi on vuosien saatossa annettu niin lääkehoitoa kuin keskusteluapuakin. Asiantuntijan mielestä parhaat alkoholisminvastaiset keinot löytyvät käytön jälkitiloissa.

– Huono viinapää ja kova krapula estävät tehokkaasti alkoholismia, sosiaalityöntekijä Matti Virtanen sanoo.

Virtasen mukaan niin sanotun kaamean krapulan kärsijä ei helposti alkoholisoidu, jos ei ota krapula-aamuna pahaan oloonsa lisää alkoholia.

– Kun kärsii kaameasta krapulasta eikä aamulla käytä korjaussarjaa eli ei ota kaljaa tai se ei pysy sisällä, on hankala alkoholisoitua.

Jotkut juovat olosta riippumatta

Jotkut juovat, vaikka se tekisi kuinka pahaa. Humalan kokemus voi vaikuttaa siihen, tuleeko ihmisestä alkoholisti. Joidenkin olo muuttuu humalassa euforiseksi.

– Olen tavannut muutaman juopon, joiden suhdetta alkoholiin voi kuvata lähinnä intohimoiseksi. He ovat suorastaan rakastuneet aineeseen. Kun he näkevät pullon, he sivelevät sitä, noin 40 vuotta päihdetyötä tehnyt Virtanen kertoo.

Suurimmalle osalle ihmisistä humalassa oleminen ei kuitenkaan ole pelkkää hyvänolontunnetta. On niitäkin, jotka eivät pidä humalassa olemisesta. Alkoholilla ei ole vetovoimaa.

Myös mielenterveysongelmat voivat ajaa juomaan.

– Ahdistaa kauheasti, mutta kun ottaa pari kaljaa, ahdistus häviää. Sillä hetkellä alkoholi toimii kuin lääke, mutta toleranssi nousee ja määrä kasvaa. Lopulta kärsii yhtä aikaa paniikkihäiriöstä ja alkoholiongelmasta, Virtanen sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Kova krapula on sitä, että aamulla pelkää kuolevansa ja iltapäivällä pelkää, ettei kuolekkaan.

  • Nimetön

    Humala ei tunnu enää hyvältä kuten nuorempana mutta auttaa hetkeksi mm. sopeutumiseläkkeisiin. Hinta on kuitenkin kova eli viinipullo ja 3-4 lonkeroa tekevät hirveän kanuunan joten vähenemään päin on. Tänä viikonloppuna ressiä on purettu kuntoilemalla ja syömällä terveellisesti.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio