Koulu on kädetön, jos oppilas kieltäytyy jälki-istunnosta: "Niitä voi olla rästissä jopa 200 tuntia"

Nyt kieltäytyminen ei estä todistuksen saamista. OAJ haluaa jälki-istunnon oppivelvollisuuden alaiseksi.

Timo Marttila
Koulu on kädetön, jos oppilas kieltäytyy jälki-istunnosta: "Niitä voi olla rästissä jopa 200 tuntia"
Lauri NurmiHelsinki

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) asetti perjantaina työryhmän, jonka tehtävänä on esittää keinoja parantaa koulurauhaa. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo, että opettajien ammattijärjestö esittää työryhmässä kahta muutosta lainsäädäntöön.

- Emme lähde rangaistuskärki edellä, mutta jälki-istunto ja muut lain määrittämät järjestyksenpitokeinot pitäisi määritellä laissa osaksi oppivelvollisuutta.

Nyt koulu on OAJ:n mukaan voimaton, jos oppilas kieltäytyy suorittamasta opettajan hänelle määräämää jälki-istuntoa.

- Jos oppilas sanoo, että "ei kiinnosta, enkä tule", ja jos vanhemmat tukevat asiassa lasta, niin koulu on voimaton. Siitä ei seuraa yhtään mitään. Jälki-istuntoja voi olla piikissä vaikka 200 tuntia, Luukkainen hämmästelee.

- Haluamme, että jälki-istunto olisi osa oppivelvollisuutta, eli lukuvuosi- tai päättötodistusta ei saisi, ennen kuin jälki-istunnot olisi istuttu. Touhuun tarvitaan jokin roti, hän perustelee.

OAJ haluaa samalla, että rehtoreille annetaan oikeus määrätä jälki-istuntoa. Nyt sitä voi määrätä vain opettaja.

- Rehtorille tulisi myös antaa oikeus evätä opetus kolmen päivän ajaksi lapselta. Nyt asiasta tarvitaan niin sanotun monijäsenisen elimen päätös. Ennen kuin lautakunnat ja muut saadaan koolle, voi mennä jopa kuukausi. Jotta häiriötilanne saadaan koulussa poikki, rehtorilla pitää yksin olla päätösvalta. Vetoamme siihen, että myös enemmistöllä pitää olla koulussa oikeuksia, joilla turvataan koulurauha, Luukkainen sanoo.

Etujärjestö ei ole innostunut monien poliitikkojen puheista, joissa on vaadittu koulukiusaajien siirtämistä toiseen kouluun. Luukkainen huomauttaa, että voimassa oleva lainsäädäntö mahdollistaa oppilaiden siirrot.


Lue myös nämä


Kommentit (23)

  • Aapo81

    ”Jälki-istunto rangaistusmuotona on jo aikansa elänyt, kasvatuskeskustelut esimerkiksi ovat paljon tehokkaampia keinoja vaikuttaa oppilaiden käytökseen. Ne tosin vaativat opettajilta hiukan enemmän panostusta…”

    ja höpöhöpö, opettajien ei kuulu tehdä vanhempien hommia, koulussa istutaan jälki istunto ja VANHEMMAT kasvattavat lapsensa

  • Aapo81

    Siis mikä ihmeen pullamössösukupolvi nyt on meneillään niin opettajissa kuin oppilaissakin?? Niskasta kiinni ja perse penkkiin jos ei muu auta, itkeköön ja riehukoon mutta siinähän tönöttä. Voi hellan lettas kun pikku Pirkko-Anteron sielunelämä siitä kärsii 😀

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet