Määräaikaisten työntekijöiden asema on vahvistunut korkeimman oikeuden ennakkoratkaisuilla

Ari-Matti Ruuska
Määräaikaisten työntekijöiden asema on vahvistunut korkeimman oikeuden ennakkoratkaisuilla

Professori Seppo Koskisen mukaan työn jatkumisesta epävarman työnantajan on edullisinta tehdä työntekijälle toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

STTHelsinki

Määräaikaisten työntekijöiden asemaa on parannettu viime vuosina useilla korkeimman oikeuden (KKO) ennakkoratkaisuilla. Työoikeuden professorin Seppo Koskisen mukaan määräaikaisten työntekijöiden suoja on jo niin vahva, etteivät työnantajat voi siirtää heille työn epävarmuuteen liittyvää riskiä.

–  Määräaikaisuudelle on peruste vain, jos työn tiedetään varmasti päättyvän. Jatkumisen epävarmuus ei riitä.

Koskisen mukaan työn jatkumisesta epävarman työnantajan on edullisinta tehdä työntekijälle toistaiseksi voimassa oleva sopimus, joka on irtisanottavissa maksimissaan kuuden kuukauden irtisanomisajalla.

KKO:n perjantaisen ennakkoratkaisun mukaan työnantajan pitää selvittää, löytyykö määräaikaiselle uutta työtä sopimuksen päättyessä.

KKO otti kantaa tapaukseen, jossa kantaja oli työskennellyt vailla pätevyyttä sosiaalityöntekijänä 16 pätkän ajan. Oikeus ei pitänyt kyseistä määräaikaisuuksien ketjutusta laittomana, koska työntekijä oli epäpätevä. Määräaikaisuuskin olisi kuitenkin velvoittanut kuntayhtymän tarjoamaan työntekijälle korvaavaa työtä tai koulutusta. Kohtuulliseksi korvaukseksi laiminlyönnistä katsottiin työntekijän viiden kuukauden palkkaa vastaava summa.

Käytäntö seuraa lakia viiveellä

Lain mukaan määräaikaisuuteen on aina oltava peruste, jota arvioitaessa käytetään kokonaisharkintaa. Koskisen mukaan KKO on tiukentanut harkintaa määräaikaisia puolustavaan suuntaan, mutta ennakkoratkaisujen vaikutus näkyy työelämässä viiveellä.

–  Nämä menevät vielä käytännössä liian usein vanhalta pohjalta, Koskinen arvelee.

Myös STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto katsoo, että lakia rikotaan ja tapauksia pyörii siksi oikeudessa. Määräaikaisten asema on Murron mukaan kuitenkin parantunut vähitellen käytännössä sen jälkeen, kun työsopimuslakia on muutettu ja KKO:n ratkaisuja annettu.

Perjantaista ennakkoratkaisua Murto pitää erittäin merkittävänä.

–  Se vahvistaa työnantajan velvoitetta kohdella työntekijöitä tasapuolisesti, Murto sanoo.


Kommentit (2)

  • Opettajien ylikoulutusvaatimukset johtaneet määräaikaisten reserviin.

    OAJ ei ainakaan reagoi tähän. Päteviä opettajia pidetään määräaikaistenreservissä. Opiskelijoita ja epäpätevää työvoimaa suositaan kouluissa, koska heille riittää pienempi palkka. Pätevien vaatimuslistaa kohotetaan, ja kuitenkin työnantaja ottaa vähiten työkokemusta omaavan vastavalmistuneen. Työhaastatteluun kutsutaan jopa 8 puolen vuoden paikkaan! Määräaikaisen täytyy hakea työpakka uudestaan joka kevät. Ongelmallisin on tehtävä, jonka kuormittavuudesta ei riittävästi krrrota hakijalle, ja tehtävässä kohtaa jatkuvaa väkivaltaa tai sen uhka on läsnä.

  • Epäselvää

    Kysymyksessä oleva korkeimman oikeuden tuomio on sen verran epämääräinen ja tulkinnanvarainen, että sen merkityksestä kaivattaneen syvempää analyysia ennen kuin henkilöstöpoliittisia linjauksia arvioidaan uudelleen. Määräaikaisia työsuhteita käytetään etenkin julkisella sektorilla, jossa harvemmin työntekijöitä irtisanotaan tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Jos työntekijöitä palkattaisiin lähtökohtaisesti toistaiseksi voimassa oleviin työsuhteisiin, se tietäisi yt-aaltoja myös julkiselle sektorille. Silloin työsuhteen epävarmuus todellakin tulee yhdenvertaistumaan sen koskiessa kaikkia työntekijöitä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio