Kolikkokohu: Muista, että toinen puoli mitalista on haaste ja toinen onnistuminen

Suomen Rahapaja toimii valtiovarainministeriön alaisuudessa, jota valtiovarainministeri Petteri Orpo johtaa. Idea on esitelty päättäjille. Kansalaissodan haaste on selvästikin liian lähellä kansamme muistia.

Suomen Rahapaja
Kolikkokohu: Muista, että toinen puoli mitalista on haaste ja toinen onnistuminen

Uuden juhlarahan arvopuolella komeilee Olympistadion. Toisella puolella aiheena on sisällissota.

Marja Aaltio, Sari TorvinenAamulehti

Kolikolla on kaksi puolta. Kielikuva on konkreettisesti totta, kun puhutaan Rahapajan tuoreimmasta juhlarahasta. Itsenäisyyden vuosikymmenet rahasarjan ensimmäisessä kolikossa on toisella puolella kuva, joka kertoo kansalaissodasta ja toisella on kuvattuna Olympiastadion. Ikävä ja iloinen asia Rahapajan mukaan.

Valtiovarainministeriön viestintäpäällikkö Thomas Sund avaa juhlarahasarjan ideaa. Sen ideana on hänen mukaansa se, että kolikon toisella puolella esitetään jokin ongelma, ikävä tai haastava asia kyseiseltä ajanjaksolta. Ensimmäinen kolikko on vuosilta 1917–1939. Kolikon myyntiesitteen mukaan juhlarahan tunnuspuoli muistuttaa vuonna 1918 kansalaisia koetelleesta sisällissodasta, josta Suomi selvisi. Juhlarahan arvopuoli kuvaa vuonna 1938 valmistunutta Helsingin Olympiastadionia.

Kansalaissodassa kolikolla oli toinenkin puolensa: Veljessota, teloitukset.

Tämä haaste on meille liian tuore muistella satavuotisjuhlassa.

Rahasarjan osia vedettiin heti tiistaina pois myynnistä ja Suomen rahapaja pahoitteli aiheuttamastaan mielipahasta.

Orpo mukana päättämässä, veti sitten pois

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kiirehti somekohun noustua tuomitsemaan kuvan käytön juhlarahassa.

Orpo ei tainnut muistaa, mitä tuli tehtyä, kun rahasarjaa suunniteltiin. Suomen Rahapaja toimii Valtiovarainministeriön alaisuudessa, jota valtiovarainministeri Petteri Orpo johtaa. Juhlarahan lyömisestä tekee päätöksen valtiovarainministeriö. Siis Orpon oma putiikki, ja Orpon allekirjoituksella vahvistettuna, kuten Lännen Median ja Aamulehden uutisessa kerrotaan.

Rahapajan sivuilla todetaan, että valtiovarainministeriön apuna on juhlarahalautakunta, johon kuuluu valtiovarainministeriön, Suomen Pankin, Suomen Rahapajan, kulttuurin ja taiteen edustajia.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

  • Heikko esitys

    ”Kolikolla on kaksi puolta” on kyllä hölmön naiivi lähtökohta, ei lähelläkään sitä mitä tällaiselta juhlarahalta odottaisi. Eikä symboliikka ollut mietittyä kuva-aiheen saati kuvaparien suhteen; ei teloitus ja stadionin torni ole mitenkään yhteismitallisia. Jos samoilta vuosilta oli vaikea löytää käsitteellisesti yhteen istuvia pareja niin olisi pitänyt jättää samantien tuo ajanjaksoon sitominen.

    Hämmästyttää vielä myös Orvon nostaminen kepinnokkaan, kun suurin vastuu oli juhlarahatoimikunnalla. Poliitikon tehtävä pääsääntöisesti olisi jättää taiteellinen sisältö kopeloimatta, kuten Orpo ensin tekikin. Tässä kohtaa peruutus oli kuitenkin perusteltua kun suunnittelijan ja toimikunnan oli vallanut jokin erikoinen joukkopsykoosi taiteellisen tason suhteen.

  • Nimetön

    Kansalaissota on oikeaa tapahtunut historiaa. Juhlakolikkohan ei ota kantaa asiaan puolesta
    eikä vastaan vaan esittää kuvauksen tapahtuneesta. Raha on hyvä muistutus ja varoitus nykyajan suomalaisille siitä, mitä meidänkin maassamme on tapahtunut.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio