Pirkanmaa

22 000 työtöntä työnhakijaa siirtyy te-toimistolta kuntien asiakkaiksi Pirkanmaalla – joka asiakkaalle omavalmentaja

Pirkanmaalla alkaa elokuun alussa kokeilu, jossa kunnat ottavat elokuun alusta vastuulleen 22 000 pirkanmaalaisen työllisyyspalvelut. Työnhakijat halutaan viedä virastoista innostavimpiin ympäristöihin kuten oppilaitoksiin.

Ossi Ahola / Aamulehti
22 000 työtöntä työnhakijaa siirtyy te-toimistolta kuntien asiakkaiksi Pirkanmaalla – joka asiakkaalle omavalmentaja

Työllisyyskokeilussa panostetaan henkilökohtaisen palvelun tarjoamiseen. Metallialaa opiskellut työnhakija Mikko Savijärvi uskoo, että säännöllisille kasvokkaisille tapaamisille omavalmentajan kanssa on tarvetta.

Enni MansikkamäkiAamulehti

Pirkanmaalla käynnistyy elokuun alussa työllisyyskokeilu, jossa noin 22 000 työtöntä työnhakijaa siirtyy te-toimistolta kuntien asiakkaiksi. Jatkossa kunnat vastaavat niiden työttömien työnhakijoiden työllisyyspalveluista, jotka saavat Kelan maksamaa työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa.

Kunnat ottavat kokeilussa hoitaakseen työttömän aktivointisuunnittelun, määräaikaishaastattelut, työnvälityksen, osaamisen kehittämiseen liittyvät palvelut sekä maahanmuuttajien kotouttamisen.

Ohjelmajohtaja Regina Saari Tampereen kaupungilta kertoo, että kokeilun tavoitteena on vähentää etenkin pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyttä sekä tuoda säästöjä kuntien työmarkkinatukimaksuosuuksiin. Viime vuonna Tampere maksoi 32 miljoonaa euroa työmarkkinatukimenoja. Kokeilussa panostetaan myös yritysyhteistyöhön piilotyöpaikkojen löytämiseksi.

–Meillä on tulossa ihan uudentyyppisiä alustoja, palvelukonsepteja, ryhmävalmennusta ja monenlaisia tukitoimintoja, joilla autetaan asiakkaita työllistymisessä. Tärkeintä on, että asiakas saa henkilökohtaista palvelua. Kaikilla asiakkailla on omavalmentaja, jota voi tavata tarpeen mukaan, Saari kertoo.

Ei perinteisiä virastoja

Työllisyyspalvelut hajautuvat Tampereen katukuvassa useampiin toimipisteisiin, kun niitä räätälöidään eri asiakasryhmien tarpeisiin. Nuorten ja kotoutumisvaiheessa olevien maahanmuuttajien palveluita rakennetaan oppilaitosten yhteyteen, kun taas sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitseville työnhakijoille työllisyyspalveluja voisi jatkossa löytyä esimerkiksi hyvinvointikeskuksista.

–Haluamme viedä palvelut erilaisiin ympäristöihin sen sijaan, että rakentaisimme perinteistä virastotyyppistä toimistoa. Esimerkiksi maahanmuuttajien kotouttamispalvelut rakennetaan Tredun yhteyteen, sillä monilla kotoutuvilla on tarvetta osaamisen päivitykselle tai tunnistamiselle.

Palveluja rakennetaan kaupungin sisällä eri palvelutoimintojen kesken uudella tavalla. Uudenlaiset palvelukokeilut myös muiden toimijoiden kanssa ovat osa kokeilua.

Vuoden 2018 loppuun kestävässä kokeilussa ovat Pirkanmaalta mukana Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti, Ylöjärvi, Sastamala sekä Punkalaidun. Koko Suomessa on yhdeksän kokeilualuetta, joista Pirkanmaa on suurin.

–Kun jossain kunnassa löydetään hyvä toimintamalli, se otetaan käyttöön muillakin. Nyt haetaan maakuntauudistuksen jälkeiseen aikaan uudentyyppisiä palvelumalleja.

Kokeilussa lähipalvelut rakennetaan jokaiseen kokeilualueen kuntaan, mutta esimerkiksi kulukorvaukset, työkykyyn liittyvät erityisselvitykset ja maahanmuuttajien kotouttamispalvelut hoidetaan keskitetysti Tampereelta käsin.

Yritysyhteistyötä tarvitaan

Tampereelta kokeilussa on mukana noin 15 000 työnhakijaa. Saari kertoo, että asiakkaat halutaan mukaan kehittämään palveluita heti syksystä alkaen.

–Haluamme saada asiakkaiden äänen kuuluviin, eli millaisista palveluista he kokevat itse saavansa apua työllistymiseen.

Tampereen te-toimistossa asioinut Mikko Savijärvi on ollut työttömänä vuoden 2015 lopusta saakka ja saa tällä hetkellä Kelan työmarkkinatukea. Metallialaa opiskellut CLC-asentaja on kokenut olevansa aika lailla omillaan työnhaun kanssa.

–En ole oikeastaan saanut muuta apua työllistymiseen kuin te-toimiston työpaikkailmoitukset. Kävin jossakin infotilaisuudessa ja päivitin CV:tä virkailijan kanssa, mutta ei sen kummempaa.

Savijärvi pitää työllistymisen suurimpana esteenä avoinna olevien paikkojen vähäisyyttä. Hän näkee työllisyyskokeilun parhaimmaksi puoleksi yritysyhteistyön syventämisen.

–Olisi hyvä, jos työnhakija saisi jatkossa enemmän työpaikkailmoituksia suoraan työnantajilta. Tähän mennessä lähes kaikki työpaikkahaut ovat olleet vuokratyöfirmojen kautta, ja se on tuntunut turhauttavalta.

Kaikkea ei saa yhdeltä luukulta

Kokeilusta huolimatta te-toimistolla säilyy rooli työllisyyspalvelujen tarjoajana. te-toimiston asiakkaiksi jäävät palkansaajan tai yrittäjän ansiopäivärahaa saavat työttömät työnhakijat, työssä olevat työnhakijat sekä opiskelijat. Myös kokeilukuntien ulkopuolella asuvat työnhakija-asiakkaat kuuluvat yhä te-toimistolle.

Pirkanmaan te-toimiston johtajan Riku Immosen mukaan kuntien ja te-toimiston välillä on väistämättä jatkossakin paljon yhteistyötä, sillä te-toimiston tehtäviin jää runsaasti asiakkaan työnhakuun ja työttömyysturvaan liittyvää tekemistä. Uuden asiakkaan sisääntulo työllisyyspalveluihin tapahtuu edelleen te-toimiston kautta, josta kohderyhmään kuuluva asiakas ohjataan nopeasti työllisyyskokeilun puolelle.

Jatkossa myös kunnilla on käytössä te-toimiston asiakastietojärjestelmä, mikä helpottaa yhteistyötä ja sujuvoittaa palvelua asiakkaan kannalta. Kaikkea ei kuitenkaan vieläkään saa yhdeltä luukulta. Kokeilu ei voi antaa työvoimapoliittisia lausuntoja tai tehdä työttömyysturvaan liittyviä selvityksiä. Immosen mukaan tämä saattaa aiheuttaa kömpelyyttä, kun kunta ei voi tehdä esimerkiksi palkkatukipäätöstä loppuun saakka.

–Se tuli ehkä pienenä pettymyksenä, että tietojärjestelmistä ja hallinnollisista syistä johtuen lausuntojen antaminen ei kunnissa onnistu. Siinä tulee turha välivaihe ja pelkään, että myös viive asiakastyössä. Asiakkaan etu ei tietenkään ole, että asiaa pompotellaan järjestelmästä ja ihmiseltä toiselle.

Työttömyysetuus ennallaan

Pirkanmaan te-toimisto huolehtii normaalisti kaikkien asiakkaidensa työllisyyspalveluista 31.7.2017 saakka.

1.8.2017 alkaen kokeilun kohderyhmään kuuluvat saavat apua ja palveluja omasta kotikunnasta te-toimiston sijaan.

Muutos ei vaadi toimia asiakkailta, vaan kunnat ottavat yhteyttä heille siirtyviin asiakkaisiin viimeistään 29. syyskuuta mennessä. Asiakkaan on hyvä seurata kotikunnalta ja te-toimistolta tulevaa viestintää.

Työllisyyskokeilulla ei ole vaikutusta työttömyysetuuteen. Työttömän työnhakijan velvollisuudet pysyvät kokeilussa ennallaan.

Jos työtön työnhakija on sopinut te-toimiston kanssa työnhakuun liittyvistä tapaamisista, palveluista tai tehtävistä, ne tulee hoitaa sovitusti määräaikaan mennessä, jotta työttömyysturvaan ei tule katkoksia.

Sähköinen asiointi tapahtuu edelleen osoitteessa www.te-palvelut.fi.


Lue myös nämä


Kommentit (18)

  • Nimetön

    Kyllä näitä sekoiluhommia riittää.

  • MM

    Tapasin valmentajani jo. Hän oli hyvä tyyppi ja touhu vaikutti ihan hyvältä, jos vain minulla olisi tarvetta valmentajalle.
    Mutta kun ei ole. Minulla olisi tarvetta vain perustulolle, silloin elämäni pyörisi loistavasti pätkätyöläisenä ja voisin ottaa nekin ihan pienet pätkät vastaan, mitä nyt en voi. Meille pätkätyöläisillekin nimittäin on tarvetta; sijaistamme vakitöissä olevia eikä se työ mihinkään lopu.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio