Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Mielipiteet Moro Tähtijutut Näköislehti

Kokeilimme nyhtökauraa: eettisyys 5 tähteä, maku 3 tähteä

Nyhtökaurasta puhuvat nyt kaikki, mutta harva sitä on vielä maistanut. Kokeilimme jauhelihan haastajaa itse. Nyhtökaura. Jostain syystä se ei kuulosta kovin houkuttelevalta. Tulee mieleen hukkakaura ja sen nyhtäminen pellosta. Mutta onhan ajatus kotimaisista raaka-aineista tehdystä proteiinipitoisesta kasvisvalmisteesta kerrassaan nerokas. Tuote on tulossa kauppoihin vasta huhti-toukokuussa, mutta jo nyt siitä kohistaan ruokapiireissä. Koe-erät on myyty pääkaupunkiseudun ja Turun kaupoissa loppuun minuuteissa, ja maistamaan päässeet ovat hehkuttaneet makua. Pitäähän sitä itse maistaa ennen kuin uskoo. Vaasalainen keittiömestari Joonas Laakso ottaa koe-eräpakkauksen osaaviin käsiinsä ja pyöräyttää sen sisällön pannulle. - Ajattelin heti, että tästä voisi tehdä hampurilaisen. Sehän näyttää aika paljon nyhtöpossulta, joten se tuntui luontevalta. Laakso tunnustaa itsekin jo odotelleensa nyhtökauran tuloa markkinoille. Avuksi makutuomarointiin hän on pyytänyt Aurinko Ojalan . 9-vuotias Ojala täydentää maisteluraatimme turmeltumattomilla makunystyröillään ja kasvissyöjän asiantuntemuksellaan. Kylmänä nyhtökaurassa maistuvat selvästi mausteet. Saamamme koe-erä on maustettu kafferilimetillä, seesamilla ja inkiväärillä. Tässä yhdistelmässä puskee päällimmäiseksi kirpsakka inkivääri. Savupaprikan, tomaatin ja korianterin yhdistelmä olisi ollut toinen vaihtoehto, ja tuotteesta tulee myös maustamaton versio. Nyhtökaura on kypsää, mutta lämmitys tekee siitä selvästi enemmän ruuan näköistä. Ei kun sämpylöiden väliin. Laakso höystää herkun hummuksella, salaatilla, punasipulilla ja tsatsikilla, ja sitten Aurinko Ojala haukkaa. - Mmmm... tosi hyvää! Ojala sanoo ennen kuin ehdimme edes kysyä. Suhtaudu tässä nyt sitten kriittisesti uuteen tuotteeseen. Kuituinen koostumus Lämmin nyhtökaura maistuu kieltämättä hyvältä. Kauran kuituinen koostumus tuntuu jonkin verran suussa, mutta ei häiritsevästi. Tarkasti maistellessa mukana on proteiinipatukan makua muistuttava häivähdys. - Söitkö sä ne kaikki itse? kysyy keittiöstä mukaan kiiruhtanut Joni Suominen . Suominenkin saa maistiaiset, joita seuraa hyväksyvä nyökyttely. Joonas Laakso uskoo, että tuote saattaa päätyä nopeastikin ravintola Fondiksen listalle, kasvisruokavaihtoehtoja kun saisi olla nykyistä enemmän. Hampurilainen häviää hyvää vauhtia Aurinko Ojalan vatsaan. Alan uskoa, että sekasyöjäperheessäni on pian nykyistä enemmän kasvisruokapäiviä. Nyt niiden pitäminen vaatii mielikuvituksen venymistä, ja vaihtoehdot ovat tervetulleita. Kyllä minä voisin kuvitella valmistavani tästä nopean nyhtökaura-nuudeli-wokin. Nyhtökauran noste yllätti täysin sen kehittelijät. Maija Itkonen ja Reetta Kivelä olivat viime syksynä vasta kartoittamassa markkinoita, kun tuotetta alettiin jo kysellä myyntiin. - Emme ole edes aloittaneet markkinointia, mutta monet ryhmät innostuivat tuotteesta heti. Kuntoilijat olivat kiinnostuneita proteiinipitoisuuden takia, ja perheelliset ovat kaivanneet jauhelihalle vaihtoehtoa, jota lapsetkin suostuvat syömään. Itkonen ja Kivelä maistattivat tuotetta omilla lapsillaan, jotka pitivät siitä. He ovat huomanneet, että myös mediassa tuotetta on kokeiltu eri-ikäisille. Jos nyhtökauralle tai samantapaiselle ruokatuotteelle on näin kova tilaus, miksi ihmeessä sitä ei ole tehty jo aiemmin? Ongelmana on ollut kauran käsiteltävyys. Kotileipurikin tietää, että kaurassa ei ole sitkoa, ja siksi sen koostumus ei ole ihanteellinen. Tarvittiin kovaa tiedettä ja yhtä lujaa tahtoa tehdä mahdottomasta mahdoton. Maija Itkonen painottaakin, että nyhtökauraa tuottava Gold&Green Foods on teknologiayritys. Molekyylitason teknologisen osaamisen avulla kaurasta, härkäpavusta ja herneestä syntyi leikattava ja paistettava ruokatuote. - Täydellinen proteiini on se juttu. Ei riitä, että syntyy tuote, jossa on paljon proteiinia. Proteiinissa on oltava ravitsemuksellisesti täydellinen aminohappokoostumus. Nyhtökaura on uusi tuote, jonka sarjavalmistus alkaa kevään aikana. Tarkkaa aikataulua Itkonen ei osaa sanoa, mutta tuotantolaitosta rakennetaan parhaillaan Järvenpäähän. Sinne haetaan kevään aikana työvoimaa. Täydellisen proteiinin metsästys Nyhtökaura iski markkinoille juuri oikeaan aikaan. Proteiinibuumi on kuumimmillaan, kasvisruokavaliota pidetään trendikkäänä, ja lähiruoka-ajattelusta pitävät niin maanviljelijät kuin luonnonsuojelijatkin. Varsinaisesti nyhtökauran kehitystyö on ollut täydellisen proteiinin etsimistä. Täydellinen proteiini? Sen pitäisi olla kasvispohjainen, että se kuormittaisi mahdollisimman vähän luontoa. Sen raaka-aineiden pitäisi olla saatavilla läheltä ja jatkuvasti. Sen käsittelyn myös kotikeittiössä pitäisi olla vaivatonta niin, että tavallisilla ruuanlaittotaidoilla pärjää. Siinä pitäisi olla runsaasti proteiinia, jonka aminohappokoostumus olisi ravitsemuksellisesti hyvä. Sen prosessointi ei saisi olla liian monimutkaista. Sen hinnan pitäisi pysyä sopivana myös keskivertokuluttajalle. Lopulta tarvittiin vain kaksi naista. Reetta Kivelä, elintarviketieteiden tohtori, joka väitteli vuonna 2011 kauran prosessoinnista, ja Maija Itkonen, teollinen muotoilija, joka on aiemmin kehittänyt muun muassa huonekaluihin integroitavia puhelinten latauslaitteita. Heidän perustamassaan Gold&Green Foodsissa kuusi työntekijää on kehitellyt kaurapohjaista täydellistä proteiinia viime keväästä saakka. Yrityksen työntekijät ja sijoittajat jakavat saman arvomaailman, jonka ytimessä ovat ekologisuus ja pohjoisten kasvien hyödyntäminen järkevimmällä mahdollisella tavalla. Entä nyt, kun täydellinen proteiini on löytynyt? Teknologiayritys jatkaa tuotekehittelyään. Seuraavaksi tulossa on kasviproteiinivälipala, joka Itkosen mukaan on jotain kuivalihan ja kuivatun hedelmän välimaastosta. Jäämme odottamaan seuraavan tuotteen hype-aaltoa. Nyhtökaurassa on kauraa, hernettä ja härkäpapua. Nimi tulee siitä, että tuotteen koostumus muistuttaa nyhtöpossua (pulled pork) tai nyhtökanaa (pulled chicken). Suomalainen keksintö, joka tulee kauppoihin huhti-toukokuussa. Valmistus alkaa kevään aikana Järvenpäässä. Proteiinia yli 30 grammaa 100 grammassa. Arvosanat Eettisyys HHHHH Maku HHH Rakenne HHHH Ravintoarvot HHHHH Helppous HHHHH