Eero Ritajoki, 24, ja Heini Pohjosmäki, 33, pesevät kylpytynnyreitä paljuja vuokraavassa Idancon Oy:ssä Kangasalla. Tänään on paljunpesupäivä, mutta huomenna työtehtävänä voi olla vaikka rakennussiivousta, lumitöitä tai kotiaskareita jonkun vanhuksen luona.

Ritajoki valmistui ajoneuvoasentajaksi vuonna 2012, mutta on tähän asti ollut työtä vailla.

- On mukavaa, kun on jotakin tekemistä. Tässä näkee erilaisia töitä, saa työkokemusta ja kontakteja työnantajiin, Ritajoki toteaa.

Heini Pohjosmäki valmistui laitoshuoltajaksi syksyllä 2014, mutta vakituista työtä ei ole löytynyt.

Ritajoen ja Pohjosmäen työnantajana toimii viime tammikuussa perustettu yksityinen yritys nimeltään Kangasalan Uusi Osakeyhtiö Kuusi Oy. Sen tavoitteena on löytää tekemätön työ ja viedä tekijät sen luokse. Osakkaita on tällä hetkellä kolmisenkymmentä.

Kangasalalainen yrittäjä ja kunnanvaltuutettu Jussi Haavisto (kok) sai ajatuksen koiralenkillä yhdessä vaimonsa Saijan kanssa.

- Murehdimme niitä työttömiä nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä, joilla ei ole ollut mahdollisuutta päästä työn syrjään kiinni. Mietimme vuoden verran, mitä voisimme itse tehdä, hän kertoo.

Kangasalla on tällä hetkellä lähes 1 900 työtöntä. Heistä yli kolmasosa on pitkäaikaistyöttömiä. Alle 25-vuotiaita on 266.

Toimettomuus tulee kalliiksi. Kunta maksoi viime vuonna 1,5 miljoonaa euroa sakkomaksua epäonnistuneiden tai puutteellisten työvoimatoimien vuoksi.

Kuusi Oy toimii yhteistyössä kunnan ja TE-toimiston kanssa. Yritys etsii pitkäaikaistyöttömiä ja työllistää heidät kuukausipalkalla. Palkkalistoilla on jo kahdeksan ihmistä. Palkkatuen ansiosta työntekijälle voidaan maksaa kymmenen euron tuntipalkkaa ilman, että työn hinta nousee kohtuuttomaksi.

[alma_image id="23509039" extension="jpg" caption="Eero Ritajoki vie kylpytynnyriä halliin pestäväksi. Vuonna 2012 autoasentajaksi valmistunut Ritajoki sai helmikuussa Kuusi Oy:stä työpaikan. Hän on tyytyväinen monipuolisiin työtehtäviin ja siihen, että ylipäätään on jotakin tekemistä." photographer="ERIIKA AHOPELTO" template="article-content" ]

- Tarjoamme arjen apua kotiin ja puutarhaan, töihin, joihin ei muuten ole helppo löytää tekijöitä, Haavisto kuvaa.

Tuntiveloitus asiakkaalta on parikymppiä, josta kotitalousvähennyksen jälkeen jää maksettavaksi noin 11 euroa. Yrityksille arvolisäveroton tuntihinta on noin 16 euroa.


Kommentit (11)

  • sämpy

    Onpa hienoa toimia monialayrittäjänä tuntitaksalla, kun toiset vie hommat palkkatuen avulla poljetuin hinnoin.
    Kaikki tuet vaan pois ja rehti kilpailu tilalle. Samoin pois kaikki karenssitouhut ja muut työllistymisen esteet ja kansalaispalkka tilalle.

  • Jussi

    Joonas, kyllä tämä palvelee ihan kaikkia osapuolia. Jokainen työntekijä saa, toisin kuin vuokrafirmoissa, täyden palkan. Palveluiden ostajat saavat haluamansa palvelun, jota eivät aiemmin raaskineet teettää. Sinun ja minun verorasituksemme pienenee, kun tulonsa työmarkkinatuesta tuplanneena maksavat tuloveroina ja kuluttaessaan monina veroina ansionsa takaisin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet