Kilpasyömäri ei voi olla ylipainoinen – Valmistautuminen 70 tacon syömiseen vaatii päivittäistä treeniä

Syömiskisaan ei voi valmistautua kuin yhdellä tavalla. Syömällä koko ajan enemmän. Syöminen on Jesse Pynnöselle kuitenkin sivulaji. Kevään päätavoite on lisäpainoleuanvedon SM-kisoissa.

Pekka Aho
Kilpasyömäri ei voi olla ylipainoinen – Valmistautuminen 70 tacon syömiseen vaatii päivittäistä treeniä
Milla Sallinen

Treenipäivä. Jesse Pynnönen odottaa, että pizza jäähtyy sen verran, että harjoitus voi alkaa. Jättikokoisen perhepizzan halkaisija on 62 senttimetriä.

Pieniä täsmällisiä haukkaisuja, ei mitään herkemmiltä katsojilta kiellettyä ahmimista. Nyt ei syödä aikaa vastaan, vaan tehdään pohjatyötä. Eli venytetään vatsalaukkua.

Meneillään on hallitsevan suomenmestarin valmistautuminen Yhdysvalloissa huhtikuussa pidettävään syömiskisaan. Pynnönen selvitti tiensä jatkoon kahden Suomen karsinnan kautta. Lajina ovat tacot.

- Heinolan karsinnassa söin 45 tacoa kymmenessä minuutissa, Tampereen finaalissa meni yksi vähemmän.

Pekka Aho
Jesse Pynnösen päivän lounas. Treenin kohteena oleva perhepizza on 62 senttimetriä halkaisijaltaan. Painoa sillä on täytteineen noin 2,5–3 kiloa.

Jesse Pynnösen päivän lounas. Treenin kohteena oleva perhepizza on 62 senttimetriä halkaisijaltaan. Painoa sillä on täytteineen noin 2,5–3 kiloa.

Voittoa ei Pynnönen aio lähteä Yhdysvalloista hakemaan, sen verran suuria nimiä on vastassa. Niin suuria, että oma tulos miestä lähinnä hymyilyttää.

- Voittajasuosikit syövät jopa 130 tacoa, toinen heistä on nainen. Mutta he tekevät sitä ammattilaisottein, ja ovat treenanneet vuosia. Itse omaan lähinnä hyvän ruokahalun, mikä tähän hommaan ajoi.

Pronssisijaa Pynnönen yrittää silti tavoitella. Sen saavuttamiseksi hänen pitäisi kuitenkin syödä ainakin 70 tacoa. Eli rutkasti enemmän kuin karsinnoissa.

On siis treenattava lisää, ja aikaa on enää muutama viikko.

- Nyt on treenattava progressiivisesti, eli lisäten koko ajan syötävän ruoan määrää. Taukopäiviä ei voi pitää, sillä vatsalaukku supistuu nopeasti.

Jesse Pynnönen syö jättipizzan:

 

Ylipainosta lajissa haittaa

Kun pizzasta on kulunut kolmannes, Pynnönen käy hakemassa ketsuppipullon. Maustetta ei pizza kuitenkaan tarvitse.

- Hieman liian kuiva pohja, tarvitsee vähän liukastusta joukkoon, Pynnönen perustelee. - Olisi pitänyt tilata majoneesilla.

Pekka Aho
Puoliväli häämöttää. Ketsupin ja veden avulla rapea pohja menee sujuvammin alas.

Puoliväli häämöttää. Ketsupin ja veden avulla rapea pohja menee sujuvammin alas.

Syödessään Pynnönen heiluu koko ajan hieman paikallaan. Tälläkin on tarkoituksensa.

- Ruoka löytää paikkansa vatsassa paremmin, eikä turhaa hukkatilaa jää.

Toisin kuin voisi helposti olettaa, ei syöminen Pynnösen ulkoisessa olemuksessa näy. Ylimääräistä rasvaa ei vatsan seudulla ole.

- Ylipainosta on kisoissa vain haittaa, sillä vatsan alueella oleva rasva painaisi mahalaukkua ja veisi tilaa ruoalta. Ne kovimmatkin huiput ovat hyvin hoikkia olemukseltaan, Pynnönen kertoo.

Salaatilla treenaamista

Eli jos haluaa olla hyvä syömisessä, on oltava normimitoissa. Mutta miten voi syödä valtavia määriä, ilman että se näkyy?

- Nämä pitsapäivät ovat poikkeuksia. Yleensä syöty ruoka on ihan tavallista ruokaa, josta suuri osa on salaattia. Salaatti vie vatsassa tilaa, mutta ei ole turhan tuhtia.

Toki välillä pitää kokeilla rajoja. Kuten syömällä kerralla 50 keitettyä kananmunaa tai popsimalla kolme kiloa maitorahkaa.

Pynnönen kyllä kuluttaakin enemmän kuin miehet keskimäärin, syöminen kun ei ole miehen ainoa kisalaji. Viime viikonloppuna mies souti sisäsoudun SM-kisoissa 500 metrin matkalla hopeaa. Otevoiman SM-kisoista plakkarissa on viides sija. Voimannostossa penkistä nousee 202,5 kiloa ja kyykyissä ja maastavedoissa 210 kiloa.

Päälajinaan Pynnönen pitää lisäpainoleuanvetoa, siinä SM-kisat odottavat toukokuussa.

- Olen aina pitänyt haasteista, mies perustelee hymyillen.

Pekka Aho
–Menisikö toinen? - No ei kyllä nyt menisi.

–Menisikö toinen? - No ei kyllä nyt menisi.

2,60 euroa päivässä

Pynnönen repii pizzasta slaisseja reiluin ottein. Syödessään hän on juonut jo kannullisen vettä, toinen kannu on jo menossa.

- Vettä menee päivittäin paljon, se auttaa pitämään vatsalaukun suurena ja edistää ruoansulatusta. Tämän aamunkin aloitin juomalla kolme litraa vettä.

- Määrä vaikuttaa ehkä suurelta, mutta on itselleni vielä ihan ok, vesimyrkytyksen oireita ei ole ollut. Pienemmälle kaverille en suosittele noin suurta määrää.

Päivän ainoan aterian, opiskelijalounaan, fysioterapeutiksi opiskeleva Pynnönen syö koulussa. Näin ei kisalaji vie miestä vararikkoon, kun aterian hinnaksi tulee noin 2,60 euroa päivää kohti.

- Muutama satsi oikeaa ruokaa, paljon salaatti ja useita leipiä. Loppupäivä mennään sitten proteiinijauheiden ja kahvin turvin.

Syömiskisoihin harjoittelu on Pynnösen mukaan kieltämättä hieman haitannut muuta harjoittelua.

- Kyllähän se ruokakooma on joskus melkoinen, eikä raskasta treeniä tehdä ainakaan heti syömisen jälkeen. Tämä rytmi tuntuu kuitenkin sopivan minulle hyvin.

Entä kuvotus, iskeekö se koskaan?

- Ei, en koskaan ole joutunut oksentamaan syömisen jälkeen. Eipäs, vaan olen kerran: silloin söin 2,1 kiloa Nutellaa (suklaahasselpähkinälevite). Silloin se rasvan ja sokerin määrä oli liikaa. Toista kertaa en kokeile.

Nopeutta treenattava

Vaikka nyt saa syödä rauhassa, kisassa joutuu määrän lisäksi miettimään aikaa. Jotta pääsisi tavoitteeseen, täytyisi tacoja saada minuutissa alas ainakin seitsemän.

- Kouraan pitää ottaa useita tacoja kerrallaan ja syödä niitä yhtä aikaa, Pynnönen kertoo taktiikastaan.

Myös syömisnopeutta on treenattava. Silloin ei touhu ole välttämättä mukavaa katseltavaa.

- Jos syötävänä on esimerkiksi ranskalaisia, joutuu ne puristamaan ensin kädessä yhdeksi massaksi, niitä ei ole aikaa yksittäin pureksia.

Puolentoista kilon hampurilaisen Pynnönen on popsinut 3,5 minuutissa, neljä litraa maitoa menee neljässä minuutissa. Ravintoloiden syömishaasteet ovat Pynnöselle helppoa kauraa.

- Muutaman kerran on joutunut vieruspöydissä istuville selittämään, etten yleensä ole aina yhtä hoppuisa syömään.

- Yksi hyvä keino on myös dumpata annos vesilasiin, jolloin se pehmenee osittain veteen. Toimiva konsti esimerkiksi hot doggien kanssa, Pynnönen toteaa ja kastaa viimeistä rullaamaansa pizzapalaa veteen.

Päivän treeni on tämän lajin osalta taputeltu.

Pekka Aho

Jesse Pynnönen

25-vuotias fysioterapeuttiopiskelija Rovaniemeltä.

Kotoisin Heinolasta, opiskellut aikaisemmin Inarissa lähihoitajaksi, ei sukulaisia Lapissa.

Osallistuu Gringo Bandito Taco Challenge -taconsyöntikilpailuun Yhdysvaltojen Dana Pointissa 8. huhtikuuta. Suomessa kisakiertueesta vastasi Oy Poppamies.

Kisan voittajasuosikkeja ovat maailman kovimmat kilpasyömärit, Takeru Kobayashi sekä Molly Schuyller.


Kommentit (6)

 • Nimetön

  Aika pitkältä tuo 190kg sotilaspenkin liikerata näyttää. Ihan suhteellisen sopusuhtaiselta videolla näyttää

 • Nimetön

  Ihanan kateellista vikinää neljä ensimmäistä kommenttia. On se kurjaa, kun toisilla on tavotteita, joita vielä saavuttavat, kun itsellä ei ole, eikä toisten tavoitteita ymmärrä.

  ”Yygh, sairasta touhua! Maailmassa on 795 miljoonaa joka päivä nälkää näkevää ihmistä.”

  Ja kuinkas monellen näistä luulisit riittävän lisää ruokaa ilman näitä syömiskilpailuja? Ei yhdellekään. Suurin osa nälänhädästä johtuu siitä, että ihmisiä on liikaa alueilla, jotka eivät kykene elättämään sitä määrää. Se on aivan sama paljonko suomalainen syö.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet