Kiisteltyä Eteläpuiston aluetta viedään eteenpäin herättämällä henkiin idea historiasta

Kiistellystä alueesta on laadittu kaksi uutta luonnosta. Hämeenpuiston päähän joko nykyaikainen muotopuutarha tai tornitalo ja toriaukio.

Mika Kanerva/Aamulehden arkisto
Kiisteltyä Eteläpuiston aluetta viedään eteenpäin herättämällä henkiin idea historiasta

Kuva Eteläpuistosta vuodelta 2010.

Aki TaponenAamulehti

Kiisteltyä Eteläpuiston ja sen lähiseudun kaavoitusta viedään eteenpäin herättelemällä henkiin ideaa entisestä muotopuutarhasta. Sellainen oli Hämeenpuiston päässä ennen Ratinansillan rakentamista.

Tampereen kaupunki on laatinut kaksi uutta luonnosta Eteläpuistosta ja sen lähialueista.

Vaihtoehdossa B lähtökohtana on puistomaisuuteen ja historiallisiin lähtökohtiin perustuva ratkaisu. Siinä Hämeenpuiston päätteenä on entisen muotopuutarhan nykyaikainen sovellus, joka on korotettu alkuperäisen maisematerassin tapaan.

Vaihtoehdossa A Hämeenpuiston päätteenä on korkea tornitalo ja liikenteeltä rauhoitettu Pyhäjärvelle avautuva toriaukio. Ratkaisu mahdollistaa laajan, alueen keskuksena toimivan jalankulkualueen.

Vaihtoehto B on vaikutusarvioinnissa nähty soveltuvimpana kaupunkirakenteen eheyden ja jatkuvuuden näkökulmista. Hankepäällikkö Sakari Leinosen mukaan se ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa tarkoita sitä, että kaupunki olisi päätymässä siihen.

Toteutettavaksi esitettävät kerrosalat ovat molemmissa vaihtoehdoissa pienentyneet kansainvälisen suunnittelukilpailun lähtökohdista. Vaihtoehto B sijoittuu suunnittelun pohjaksi kilpailun perusteella valitun Seelake-vaihtoehdon ja erikseen selvitetyn puistovaihtoehdon puoleen väliin.

Vaihtoehdot A ja B on tarkoitus asettaa nähtäville asemakaavaluonnoksina.

Kaupunginhallituksen suunnittelukokous käsitteli asiaa maanantaina.


Kommentit (25)

 • Nimetön

  ”Eteläpuisto pitää rantaosiltaan säilyttää nykyisenlaisena. En ymmärrä, mikä vimma näillä porvareilla on tuhota kaikki vapaa-aikaan tarkoitetut alueet.
  Aivan kamalaa on katsella, miten Lentävänniemessä on Lielahdenkadun ympäristö raiskattu täydellisesti. kaikki tehdään vaan gryndereiden ehdoilla. Mitä järkeä tässä on. Mutta pormestarimmehan on rakennusyhtiöiden mannekiini ja juoksutyttö.”

  Sopiiko hoitamaton alue paremmin vapaa-ajan viettoon, kuin viihtyisäksi ihmisilee tehty asuin- ja puistoalue.

  Menepä Santalahteen, siellä alkaa olla viimeisiä hetkiä viettää vapaa-aikaasi mieleisessäsi ympäristössä – vieläpä perinnemaisemassa.

 • Nimetön

  Eteläpuisto pitää rantaosiltaan säilyttää nykyisenlaisena. En ymmärrä, mikä vimma näillä porvareilla on tuhota kaikki vapaa-aikaan tarkoitetut alueet.
  Aivan kamalaa on katsella, miten Lentävänniemessä on Lielahdenkadun ympäristö raiskattu täydellisesti. kaikki tehdään vaan gryndereiden ehdoilla. Mitä järkeä tässä on. Mutta pormestarimmehan on rakennusyhtiöiden mannekiini ja juoksutyttö.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio