Kolumnit

Tunteita herättävä Onkiniemi ajautui sana sanaa vastaan

Tunteita herättävä Onkiniemi ajautui sana sanaa vastaan

Kolumni: Tampereella olisi monistettavissa valmis malli siitä, miten tunteita herättävästä asiasta tiedotetaan.

Jaana KerolaAamulehti

Olo on kuin pingisottelussa, kun kuuntelee Onkiniemen asbestikohun osapuolia eli Tampereen tilakeskusta ja kiinteistön vuokralaisia.

Tilakeskuksen toimitusjohtajana pari kuukautta toiminut Petri Mölsä avasi pelin 24.03.2017 kello 13:28 tilakeskuksen nettisivustolla.

Tiedotteessa oli otsikkona Onkiniemen tehdaskiinteistön asbestiselvitykset jatkuvat.

Samana päivänä alettiin vuokralaisille tiedottaa asiasta myös puhelimitse.

Media julkaisi uutisen ja haki vuokralaisilta ja tilakeskukselta kommentteja tavalliseen tapaan.

Vuokralaisille pidettiin ensimmäinen tiedotustilaisuus 29. maaliskuuta. Tilaisuuteen oli vapaa pääsy myös medialla. Vuokralaisten kysymyksiin vastasi Mölsä parin muun kera siinä määrin kuin tietoa oli.

Puhetta ohjasi myös se, että vuokralaisilla on oikeutensa siihen, mitä heidän vuokrasopimukseensa sisältyvistä asioista saa kertoa julkisesti.

Kun Mölsä kertoi, että ei ole asbestiasiantuntija, eikä osaa vastata yksityiskohtaisesti kysymyksiin, nousi omaan päähäni muistikuva toisenlaisesta tilaisuudesta.

Ajatus palasi 2015–2016 järjestettyihin yleisötilaisuuksiin turvapaikanhakijoiden hätämajoituksista ja vastaanottokeskuksista.

Miksi ihmeessä?

Siksi, että niissä istui vastaamassa yleisön kysymyksiin kaikki mahdolliset Maahanmuuttoviraston edustajasta apulaispormestariin. Jos joku ei päässyt paikalle, istui tuolissa sijainen. Usean asiantuntijan joukko pystyi avaamaan asiaan eri suunnista, eikä kovin usein kuultu sanoja en tiedä.

Jo ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa olisi pitänyt Mölsän rinnalla olla asbestin ja myös asbestin terveysvaikutusten asiantuntija.

Se ei olisi venyttänyt tilaisuutta, vaan antanut oitis silloin saatua tarkempaa tietoa.

Vuokralaisten joukossa tilaisuudessa istuneena tiedän, että tietomäärä oli väellä varsin vaihteleva ja osalla jo värittynyt. Uhkaa vähäteltiin ja paisuteltiin – tai kuunneltiin ja kyseltiin rauhallisina.

Toki on niin, että tietoa ei voi jakaa koskaan riittävästi. Varsinkin, kun me ihmiset poimimme sen, mitä ehdimme kuulla tai toivomme kuulevamme.

Osaan ei pure mikään. Se tuli todennettua jo vastaanottokeskuksista järjestetyissä tilaisuuksissa. Samoin viikko sitten vuokratilojen puolesta järjestetyssä mielenosoituksessa Tampereella. Siellä kerrottiin kysyjälle myös kuulin- ja luulin-ajatuksia Onkiniemi-tiedon lisäksi.

Ottelu sana sanaa vastaan jatkuu. Osa vuokralaista kertoo, että korjauspyyntöihin ei ole vastattu. Toimitusjohtajan taulukon mukaan toimenpidepyyntöjä on tullut 174, joista 171 on tehty, mutta ne eivät ole riittäneet pitämään kiinteistöä kunnossa ( Aamulehti 21.4.2017).

Kaikesta huolimatta turvapaikanhaun yhteydessä nähty malli kannattaa kopioida, kun tiedotetaan tunteita herättävistä asioista. Se vähentää luulijoiden määrää aivan varmasti.

Kirjoittaja on Aamulehden toimittaja.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Koko tämä Onkiniemi performanssi kuvaa hyvin sitä tapaa jolla Tampereen kaupunki on suhtautunut ja suhtautuu yksinyrittäjiin. Taiteilijoille ja urheilijoille tehdään areenoita eli työpaikkoja mutta jos on ylksin työskentelevä suutari tai räätäli, niin potku persuksille. Se päättäjien mielestä riittää.
    Itensä elättäminen ei ole mikään itseisarvo entisessä työläiskaupungissa. Jos tamperelaiselta ei tule ”riittävästi” verotuloja menköön kortistoon.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio