Kerrostaloyhtiön tonttivuokraan lähes 500 prosentin korotus Kalevassa – "Kyllä se kustannuksia lisää"

Tamperelaisten taloyhtiöiden tonttivuokriin voi tulla huimia korotuksia, kun kaupunki uusii 50–60-vuotta vanhoja vuokrasopimuksiaan.Kalevassa osa taloyhtiöistä on valittanut vuokrankorotuksista hallinto-oikeuteen. Valitukset eivät kuitenkaan ole menestyneet.

Jukka Ritola / Aamulehti
Kerrostaloyhtiön tonttivuokraan lähes 500 prosentin korotus Kalevassa – "Kyllä se kustannuksia lisää"

Tampereen Kalevassa Sammonkadun varrella asuvat Pekka ja Eevi Myöhänen viihtyvät väljästi rakennetun taloyhtiönsä pihamaalla, jossa on keinu ja kauniita istutuksia asukkaiden ilona.

Kati KalliosaariAamulehti

Vanhojen tamperelaisten taloyhtiöiden tonttivuokrat nousevat moninkertaisiksi, kun tonttien vuokrasopimuksia uusitaan.

Tällä hetkellä ilmiö koskettaa erityisesti 1950-luvulla rakennettua Kalevan kaupunginosaa, jossa kymmenien taloyhtiöiden 60-vuotiset vuokrasopimukset ovat jo päättyneet tai päättymässä.

Kaupunginhallitus päätti viime maanantaina nostaa Asunto Oy Sammonkartanon, As Oy Sammonkatu 21–23:n ja As Oy Liisankallion tonttien vuokria syyskuun 2017 alusta alkaen.

Esimerkiksi Sammonkartanon tonttivuokra nousee lähes kuusinkertaiseksi nykyiseen verrattuna. Vuonna 1957 eli 60 vuotta sitten solmitun vuokrasopimuksen mukaan taloyhtiön vuosivuokra on ollut 31 951 euroa.

Uudessa sopimuksessa vuosivuokraksi tulee 186 726 euroa. Korotus on lähes 500 prosenttia. Elinkustannusindeksiin sidottu sopimus on voimassa seuraavat 50 vuotta.

Ei tullut yllätyksenä

Sammonkartanon isännöitsijän Matti Lahtisen mukaan vuokrankorotus ei tullut taloyhtiölle yllätyksenä.

–Onhan näitä roimia korotuksia ollut täällä Kalevassa jo muutaman vuoden ajan. Kyllä se kustannuksia lisää, kun korotus on noin iso.

Vielä tänä vuonna yhtiövastikkeita ei tarvitse nostaa, mutta ensi vuonna sitä joudutaan harkitsemaan. Lahtisen mukaan taloyhtiön alakerrassa on onneksi paljon liikehuoneistoja, jotka tasaavat vastikkeiden korotuspainetta.

–Kymmenen prosentin korotuksella varmaan selvitään. Taloyhtiössä kuitenkin asuu paljon pienituloisia eläkeläisiä, joille se pienikin korotus voi tehdä tiukkaa.

Kalevassa osa taloyhtiöistä on kokenut vuokrankorotuksen niin kohtuuttomaksi, että ne ovat valittaneet asiasta hallinto-oikeuteen. Valitukset eivät kuitenkaan ole menestyneet.

Jukka Ritola / Aamulehti
Pekka ja Eevi Myöhäsen mielestä on kohtuutonta, että Tampereen kaupunki nostaa taloyhtiön tonttivuokran kertaheitolla lähes kuusinkertaiseksi.

Pekka ja Eevi Myöhäsen mielestä on kohtuutonta, että Tampereen kaupunki nostaa taloyhtiön tonttivuokran kertaheitolla lähes kuusinkertaiseksi.

Hintataso on noussut

Tampereen kaupunki kertoo ottaneensa vuokran määrittelyssä huomioon tontin sijainnin, pinta-alan ja rakennusoikeuden.

–Tontille on laskettu kohtuullinen käypä arvo, joka seuraa markkinahintatasoa, mutta ei todellakaan ole se kovin hinta. Maan arvo on Tampereella noussut 60 vuoden aikana huomattavasti, toteaa maankäyttöpäällikkö Heli Toukoniemi.

Korotuksia tulee taloyhtiöille sitä mukaa kun vanhat, 50 tai 60 vuodeksi solmitut vuokrasopimukset umpeutuvat. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos on ostamassa asuntoa vuokratontilla sijaitsevasta taloyhtiöstä.

–Niitä tulee uusittavaksi eri puolilta kaupunkia joka vuosi. Sopimuksia on saatettu jatkaa jo aiemmin, jos yhtiö on hakenut esimerkiksi lainaa ja tarvinnut pidemmän vuokrasopimuksen.

On myös alueita – esimerkiksi Tammela, Hakametsä ja Hervanta – joissa valtaosa tonteista on yksityisomistuksessa.

Toukoniemi sanoo ymmärtävänsä, että tonttivuokran korotus kertarysäyksellä voi tuntua osakkaista suurelta. Toisaalta voi myös ajatella, että he ovat vuosia tai jopa vuosikymmeniä saaneet nauttia huomattavan pienestä vuokrasta.

Samaan aikaan asuntojen hinnat Tampereella ovat koko ajan nousseet. Kalevassa lohtua tuo myös ratikka, jonka odotetaan nostavan kaupunginosan arvoa entisestään.


Lue myös nämä


Kommentit (32)

  • Nimetön

    Tässä hiukan faktatietoa ’halvoista tonttivuokrista’. Olemme keskustan liepeillä maksaneet aiemmin vain kaksinkertaista veroa (60 senttiä/neliö) omatonttisiin taloyhtiöihin verrattuna. Nyt tonttivuokrakorotuksen myötä asumisen verotus nousi kymmenkertaiseksi (3 e/asuinneliö/kk) asuntoyhtiöiden keskiarvoon verrattuna. Pelkkä tonttivuokra on enemmän kuin useiden omatontisten yhtiöiden koko vastike.

  • Tilkkari

    Ovat hallinneet tonttiaan halvalla meidän veronmaksajien tappioksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio