Pirkanmaa

Miten meni sähköinen yo-koe? ”Ihan jees, ja vielä paremmin, jos olisi lukenut”

Abiturientit kantoivat psykologian ja filosofian ylioppilaskokeeseen koe-eväiden lisäksi tietokoneet. Katso videolta miten opiskelijat ruotivat sähköistä yo-koetta: ”Ei tarvitse kumittaa ja aloittaa uudelleen.”

Miten meni sähköinen yo-koe? ”Ihan jees, ja vielä paremmin, jos olisi lukenut”

Oskari Jokela on vasenkätinen, joten sähköinen yo-koe oli hänelle helpompi tehdä, kuin kynällä kirjoittaen. Hän vitsailee kokeen jälkeen, että aina voi lukea enemmän.

Saara TunturiAamulehti

Tampereen yhteiskoulun lukion Tylli-rakennuksesta asteli keskiviikkona ulos aurinkoon helpottuneita ja vähemmän helpottuneita abiturientteja. Kevään ylioppilaskirjoitukset jatkuivat psykologian, filosofian, historian, fysiikan ja biologian kokeilla, joista psykologia ja filosofia tehtiin sähköisesti.

Tylliin saapui viitisenkymmentä oppilasta, jotka kaikki osallistuivat pelkästään sähköisen kokeen tekemiseen.

Paljon pelättyjä teknisiä ongelmia ei ainakaan yhteiskoulun lukiolla havaittu.

- Meillä koe alkoi viisi minuuttia yli yhdeksän, mutta kyse ei ollut teknisestä viivästyksestä, Tampereen yhteiskoulun lukion apulaisrehtori Toni Pohjanoksa kertoo.

Millainen oli sähköinen koe? Opiskelijat kertovat:

 

Pohjanoksa kertoo, että esimerkiksi psykologiaa testattiin preliminäärikokeessa ennen varsinaista h-hetkeä, jotta opiskelijat näkisivät, millainen kokeen toimintaympäristö on ja miten tekniikka toimii.

Sähköiseen kokeeseen osallistuneista vain muutama käytti koulun konetta. Loput tekivät kokeen omalla koneellaan.

”Ei tarvitse kumittaa”

Sähköinen koe sai tamperelaisopiskelijoilta yllättävänkin hyvää palautetta ottaen huomioon, että mahdolliset tekniset ongelmat ovat puhuttaneet paljon ja itse koetilanne on jännittävä.

Riikka Sankari piti sähköisestä kokeesta muun muassa siksi, että se on tavallista kirjallista koetta monipuolisempi muun muassa liikkuvan kuvan takia.

Kirjoituksensa psykologian kokeeseen päättänyt Ella Rantanen puolestaan kommentoi, että sähköinen koe on paperista koetta armollisempi, jos jotain pitää korjata tai muuttaa.

- Ei tarvitse kumittaa kaikkea pois ja aloittaa uudelleen. Se on todella hyvä, Rantanen sanoo.

SILJA VIITALA
Tampereen yhteiskoulun lukion Riikka Sankari kirjoitti sähköisessä yo-kokeessa psykologian. Tarjottimella oli eväitä ja kannettava tietokone.

Tampereen yhteiskoulun lukion Riikka Sankari kirjoitti sähköisessä yo-kokeessa psykologian. Tarjottimella oli eväitä ja kannettava tietokone.

Opiskelijoiden parissa sähköisestä kokeesta on puhuttu paljon. Uuden tekniikan käyttöönotto on jännittänyt, mutta toisaalta opiskelijat ovat saaneet vastauksia kysymyksiinsä ja apua, kun sitä on tarvittu. Sähköisen aikakauden nuoriso on myös tottunut liikkumaan sähköisessä ympäristössä niin, etteivät muutokset hirvitä.

Opiskelijat huikkasivatkin mennessään, että enemmän kokeessa onnistuminen oli kiinni siitä, kuinka paljon oli lukenut, miten pystyi keskittymään ja millaisia kysymyksiä kokeessa kysyttiin.

- Ei se siitä tavasta tehdä kiinni jää, eräs opiskelija huikkasi mennessään.

Lue myös:

Opiskelijoiden koneet käynnistetään ennen koetta valvotusti. Kaikkiaan tänä keväänä opiskelijat tekevät noin 16 000 koesuoritusta sähköisesti. Määrä on noin 13 prosenttia kaikista suorituksista.

Kaikkiaan tänä keväänä jo kuusi ylioppilaskoetta tehdään sähköisesti. Psykologian ja filosofian lisäksi sähköisesti tehdään saksa, ranska, yhteiskuntaoppi ja maantiede.

Ylioppilastutkinto muuttuu kokonaan tietokoneella tehtäväksi vaiheittain kevääseen 2019 mennessä.

SILJA VIITALA
Tampereen yhteiskoulun lukion Tylli-rakennuksessa huhkittiin keskiviikkona sähköisen ylioppilaskokeen parissa psykologiassa ja filosofiassa.

Tampereen yhteiskoulun lukion Tylli-rakennuksessa huhkittiin keskiviikkona sähköisen ylioppilaskokeen parissa psykologiassa ja filosofiassa.

Näin se toimii

Kun sähköinen yo-kirjoitus alkaa, kokeen käyttöjärjestelmä käynnistetään ylioppilastutkintolautakunnalta saatavalla usb-tikulla. Se korvaa koneen oman käyttöjärjestelmän kokeen ajaksi. Koneella ei pääse tänä aikana internetiin. Kone on lisäksi yhdistettynä koulun tutkintoverkkoon, joka on suljettu paikallisverkko.

Mitä seuraavaksi?

17.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä: englanti, saksa (sähköinen), ranska (sähköinen), venäjä, espanja

20.3. toinen kotimainen kieli, pitkä ja keskipitkä

22.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt

24.3. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi (sähköinen), kemia, maantiede (sähköinen), terveystieto

27.3. vieras kieli, lyhyt oppimäärä: englanti, ranska (sähköinen), espanja, saksa (sähköinen), venäjä, italia, portugali, latina, saame

29.3. saamen äidinkielen koe


Kommentit (4)

  • Reetu-veli

    On se Oskari aika velikulta. Olisi kyllä kannattanut ottaa hörppyä veljeni Eetun Juissipurkista, jolloin T arvosana olisi ollut miltei taattu.

  • -A-

    ””Ihan jees, ja vielä paremmin, jos olisi lukenut””

    Lukeminen ylioppilaskirjoituksiin on yliarvostettua. Minäkään en lukenut ruåtsia tavuakaan ja sain laudaturin. 🤣

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio