Katsastuksen uusi vikatilasto julki: Katso vähiten hylättyjen top 10

Trafi on julkaissut henkilöautojen mallikohtaiset katsastuksen vikatilastot viime vuodelta. Tässä kärkikymmenikkö vähiten hylätyistä malleista.

Toni Jalovaara
Katsastuksen uusi vikatilasto julki: Katso vähiten hylättyjen top 10

Uusin Toyota Prius kuvattiin Aamulehteen vuonna 2015. Prius löytyy katsastustilastojen parhaiten pärjänneiden kärkikymmeniköstä.

Emilia TykkiAamulehti

Henkilöautojen mallikohtaiset katsastuksen vikatilastot on julkaistu Trafin nettisivuilla. Mallikohtaisista hylkäysprosenttitilastoista ilmenee käyttöönottovuosittain katsastettujen henkilöautojen hylkäysprosentit sekä kolme yleisintä hylkäykseen johtanutta syytä.

Katso tästä jutusta hylätyimmät automallit: Heikoimmat automallit hylätään usein jarrujen takia – Onko sinulla tämä huonoin vuosimalli? Tässä kymmenen parhaan lista kolme vuotta vanhoista, katsastuksessa parhaiten pärjänneistä malleista:

Pienin hylkäysprosentti:

1. Mercedes Benz CLS (2013) hylkäysprosentti 0,0

2. Nissan Juke (2013) hylkäysprosentti 0,0

3. Toyota Corolla (2013) hylkäysprosentti 0,3

4. Toyota Prius (2013) hylkäysprosentti 0,4

5. Ford Kuga (2013) hylkäysprosentti 0,5

6. Volkswagen Golf Plus (2013) hylkäysprosentti 0,7

7. Toyota Verso-S (2013) hylkäysprosentti 0,7

8. Skoda Roomster (2013) hylkäysprosentti 0,7

9. Toyota Avensis (2013) hylkäysprosentti 0,9

10. Toyota Yaris (2013) hylkäysprosentti 0,9

Tilastoissa on mukana automallit, joita on esitetty katsastukseen vähintään 100 kappaletta. Kaikkien mallien sijoitusta pääset katsomaan täältä

Yleisimmät syyt hylkäyksiin:

Yleisimmin auto hylättiin etuakseliston ja käyttö- tai seisontajarrun ongelmien vuoksi. Korjauskehotuksia annettiin eniten valojen ja tuulilasin vikojen takia. Ajokieltoja määrättiin useimmiten käyttöjarrun ongelmien tai päästöjen vuoksi.

- Katsastuksen vikatilastot kertovat kahta asiaa. Yhtäältä niistä näkyy se, miten hyvin kyseisiä autoja on pidetty, onko ne huollettu säännöllisesti ja onko kuluvat osat, kuten renkaat ja valot, tarkastettu ennen katsastukseen menoa. Ja toisaalta taas niistä myös näkee, miten hyvin auto ylipäätään kestää, johtava asiantuntija Otto Lahti toteaa.

Trafi saa paljon yhteydenottoja muun muassa siitä, että autojen valot näkyvät huonosti liikenteessä.

- Tämä näkyy myös katsastustilastoissa, jossa yksi yleisimmistä korjauskehotuksista annetaan lähivaloista. Lähi- ja takavaloista annettiin yhteensä yli 300 000 korjauskehotusta, Lahti kertoo.Kolmivuotiaille autoille hylkäys katsastuksessa entistä harvemmin – tilastohelmenä kaksi automallia ilman yhtään hylkäystä. Toinen niistä on Nissan Juke ja toinen Mercedes Benz CLS

Ensimmäistä kertaa määräaikaiskatsastukseen tulevien henkilöautojen hylkäysprosentit jatkoivat laskuaan myös viime vuonna, jolloin vain 2,8 prosenttia näistä kolmivuotiaista autoista hylättiin katsastuksessa. Vuonna 2015 kolmivuotiaista hylättiin 3,0 prosenttia ja vuonna 2014 hylkäyksen sai 3,3 prosenttia.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Neuvos

    Tilasto ja kuinka se tehdään? Jokainen auto on yksilö ja sen käyttäjä on yksilö. Kalliin auton omistaja eli laske rahoja vaan korjauttaa ja huollattaa autonsa joten katsastus on sekin usein korjaamon teettama ja huolto on hoitanut homman ennen näyttöä.

  • Nimetön

    5 kymmenestä toyotaa!!!
    Vieläkö bemmi ja audimiehillä on jotain sanottavaa
    näiden japanilaisten laadusta?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio