Kansanedustajat hyötyvät, jos hyvätuloisten veronkevennys menee läpi

Kahden prosentin lisäveron poistuminen palkasta tarkoittaisi kansanedustajan kohdalla joidenkin kymmenien eurojen rahallista hyötyä vuodessa.

Joel Maisalmi
Kansanedustajat hyötyvät, jos hyvätuloisten veronkevennys menee läpi

Valtiovarainministeri Petteri Orpo esitteli valtiovarainministeriön ehdotuksen ensi vuoden budjetiksi keskiviikkona valtioneuvoston tiedotustilassa.

Jussi SaarinenAamulehti

Hyvätuloisten suomalaisen verotusta ollaan keventämässä ensi vuonna. Niin sanottuun solidaarisuusveroon suunnitellaan helpotusta valtiovarainministeriön tuoreessa talousarviossa.

Solidaarisuusvero tarkoittaa kahden prosentin lisäveroa, jonka tänä vuonna joutuu maksamaan jokainen, jonka verotettava ansio on yli 73 100 euroa vuodessa.

Nyt solidaarisuusveron alarajaa ollaan nostamassa takaisin 90 000 euroon, jossa se ennen vuotta 2016 oli.

Yli 73 100 euroa vuodessa tienaavia suomalaisia on arviolta noin 120 000–130 000. Tähän joukkoon kuuluvat myös kansanedustajat.

Kansanedustajan palkkio on 6 407 euroa kuukaudessa. Vuosipalkaksi muunnettuna se tarkoittaa reilua 80 000 euroa. Yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla palkkio on 6 887 euroa kuukaudessa, eli yli 86 000 euroa vuodessa.

Vanhat kansanedustajat hyötyisivät solidaarisuusveron tulorajan korotuksesta arviolta 85 euroa vuodessa. Uusien kansanedustajien nettopalkkaan

Verotusratkaisut nuijitaan lopullisesti hallituksen budjettiriihessä elokuun lopussa. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi keskiviikkona, ettei esittäisi veroratkaisua joka vain keventäisi suurituloisten verotusta.

Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi vastusti solidaarisuusveron alarajan nostoa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan perjantaina.

Muokattu 11.8.2017 kello 14.59: tarkennettu, että kyse on hyvätuloisten verotuksesta.

Korjaus 12.8. kello 18.19: Veromuutoksen vaikutus oli laskettu jutussa väärin. Solidaarisuusvero eli kahden prosentin ylimääräinen vero lasketaan rajan ylittävästä verotettavien tulojen osuudesta. Lisäksi ensin huomioidaan mahdolliset vähennykset. Näin vaikutus kansanedustajien nettotuloihin ei ole 1600–1700 euroa, vaan arviolta sata euroa.


Lue myös nämä


Kommentit (15)

  • Nimetön

    Otsikossa sanottiin kansanedustajien hyötyvän eniten. Kuinkapaljon työtätekevät sitten hyötyisivät? Kansanedustajat ja monet muutkin edustajat ”tienaavat” palkkatulojensa ohella muita tuloja ja tarkasti asiat hoitavana (oli joku lippunen viime viikolla uutisoinnissa) verojen määrä on varsin pieni kunhan vain on hoitanut asiat oikein. Tämä ei koske tavallista dunaria tai korkeampaa palkkaa saavaa ”asiantuntijaa”, heillä on vain ja ainoastaan progressiivinen veroasteikko. Jos sattuu olemaan ulkolaisen pörssiyhtiön palkoilla, voi olla mahdollista kikkailla veroilla. Huvittaa kuitenkin tämä vero-osuuksien kauhistelu, ja kuinka muualla pääsis nin paljon vähemmällä, ja kun koittaa aika eläköityä, niin kotimaa kutsuu ja syntymäkunnan hautuumaalle pitäisi päästä kunnan rahoittaman pystin alle. Katsokaapa vain niin waalroosikin dumpataan halvalla tukholman saristoon.

  • Erkki

    Kuulun edellä mainittuun ”hyvätuloisten” joukkoon. Verotus on järjetöntä ja sen vuoksi etsin koko ajan mahdollisuuksia tehdä töitä Suomen ulkopuolella. Kovasti olen töitä urani aikani tehnyt minulle siitä maksettavan korvauksen eteen, mutta jos vuodessa jää käteen 45k€, sillä ei Suomessa rikastu, vaikka asuukin lähiökaksiossa, kuten minä.
    Solidaarisuusveron piti olla väliaikainen. Nyt siitä lupauksesta voisi pitää kiinni. Jos katsoo vuodessa maksamiani palkkaveroja olen varmasti kantanut oman osani solidaarisuudesta, kuten muutkin työllä rahansa ansainneet.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio