Kansalaiset pitävät kaikkia politiikan ratkaisuja huonoina – Nobelisti Holmström kritisoi turhaa läpinäkyvyyttä

Nobelistin mukaan nykymeno johtaa siihen, että äänestäjät kääntyvät vahvojen johtajien puoleen.

Mikael Rydenfelt
Kansalaiset pitävät kaikkia politiikan ratkaisuja huonoina – Nobelisti Holmström kritisoi turhaa läpinäkyvyyttä

Nobelisti Bengt Holmströmin mukaan kansalaiset ajattelevat nykyään, että heillä on paljon tietoa, vaikka näin ei ole.

Maria ErmaAamulehti

Läpinäkyvyys on huono asia politiikalle. Taloustieteilijä ja nobelisti Bengt Holmström pamautti ehkä vuoden kovimman keskustelunavauksen Kultarannan päätöskeskustelussaan presidentti Sauli Niinistön kanssa.

–Läpinäkyvyys on saanut politiikan näyttämään huonolta, Holmström sanoi.

Hänen mukaansa avoimuutta ja läpinäkyvyyttä korostava julkisuustrendi on johtanut siihen, että kansalaiset pitävät kaikkia politiikan ratkaisuja huonoina. Tällöin äänestäjät nostavat politiikkaan yhä enemmän kokemattomia ihmisiä, jotka eivät ole ryvettyneet kohussa. Kokeneet poliitikot taas saavat väistyä syrjään.

–Amerikassa on Donald Trump ja on meillä Suomessakin tästä esimerkkejä, Holmström sanoi Halla-aho-kohun keskellä koko päivän velloneessa Kultarannassa.

–Jotainhan täytyy olla vialla, jos se on yhtäkkiä meriitti, ettei henkilö ole ollut aiemmin politiikassa mukana.

Lännen median haastattelussa Holmström kertoi, että hänen näkemyksensä nousevat taloustieteen tutkimuksissa tehdyistä havainnoista. Hän halusi sanoillaan herättää keskustelua siitä, miten lisääntynyt julkisuus on tehnyt järkevän politiikan toteuttamisesta hankalaa.

–Poliitikkojen käyttäytyminen tulee ongelmalliseksi, jos kaikkea syynätään koko ajan hyvin tarkkaan. Minun mielestäni tämä on aika selvästi näkyvissä.

Poliitikot eivät uskalla tehdä kovia ratkaisuja

Holmströmin avaus sai presidentti Niinistön hätkähtämään.

–Meillä Suomessa mielipide on viime aikoina ollut vaatimassa nimenomaan lisää läpinäkyvyyttä, Niinistö sanoi.

Vihreiden poliitikko Osmo Soinivaara asettui Holmströmin linjalle. Hän kertoi kannattavansa esimerkiksi poliittisia lehmänkauppoja.

–Uskon äänestäjien viisauteen. Kun asian perustelee äänestäjille kunnolla, he yleensä sen hyväksyvät. Kaikki eivät hyväksy, mutta enemmistö kyllä, Soinivaara sanoi.

Holmströmin mukaan poliitikot eivät uskalla tehdä kovia ratkaisuja. Ongelma piilee siinä, että äänestäjät kurkistelevat ratkaisuja pienestä avaimenreiästä, näkemättä kokonaisuutta.

–Nykyään kansalaiset kuvittelevat, että heillä on paljon tietoa, vaikka näin ei ole. Heillä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuutta ymmärtää asioiden kontekstia, hän sanoi.

Holmströmin mukaan edustuksellisessa demokratiassa edustuksellisuuden painotusta pitäisi korostaa.

–Kyse on luottamuksesta. Kun minä valitsen sinut tehtävään, luotan siihen, että sinä osaat tehdä oikeita ratkaisuja, vaikka minä en voi sitä välttämättä arvioida.

Nykymeno johtaa hänen mukaansa siihen, että äänestäjät kääntyvät vahvojen johtajien puoleen.

–Ehkä meille tulee vielä joku postdemokraattinen järjestelmä, koska nuorten mukaan tämä edustuksellinen demokratia ei toimi.

–Mielestäni on vaarallista lähteä sellaiselle polulle, jossa tämä uusi malli ei ole vielä nähtävissä.

Lue lisää:

Kirsikkala: Läpinäkyvyyden sietämätön raskaus

Onko Trump uusi Ronald Reagan vai Amerikan oma Berlusconi? Nämä yhtäläisyydet löytyvät

Onko poliittisesti kokematon voittaja tuomittu epäonnistumaan? Macronia auttaa yksi tärkeä vahvuus

Bengt Holmström

Bengt Holmström on yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston taloustieteen professori.

Hän sai ensimmäisenä suomalaisena taloustieteen Nobel-palkinnon viime vuonna yhdessä kollegansa Oliver Hartin kanssa.

Hän on taloustieteen lisäksi opiskellut matematiikkaa.

Kultarannassa Holmström kertoi, ettei kouluaikana voinut sietää historiaa.

Sittemmin hän on kääntänyt kelkkansa, ja korosti, ettei esimerkiksi tuoreinta finanssikriisiä voi ymmärtää ymmärtämättä viimeisen sadan vuoden historiaa.

Presidentti Niinistökin tunnusti, ettei koulussa juuri välittänyt historiantunneista.

Holmström puolusti Kultarannassa Donald Trumpia.

Hänen mukaansa Yhdysvallat on yleensä ollut sisäänpäin kääntynyt yhteiskunta. Trump on palauttamassa tuon järjestyksen viime vuosikymmenien poikkeustilan jälkeen.


Kommentit (12)

  • Nimetön

    Holmström on täysin oikeassa. Ei kansalaisilla ole yksinkertaisesti aikaa perehtyä joka asiaan riittävästi. Heillä on yleensä vain median lyhyesti kertoma värittynyt näkemys asiasta. Korkeintaan vähän päälle. Esimerkiksi Twitterin maksimissaan 140 merkin mittainen viesti. Ei siltä pohjalta voi tehdä järkipäätöksiä. Pitäisi lukea useita satoja sivuja tekstiä viikottain. Puhumattakaan siitä että suurella osalla ei ole riittävää koulupohjaa, jotta ymmärtäisi lukemiansa asioita. Siksi äänestysikärajan nostaminen olisi syytä ottaa mietintään. Ei sen laskeminen.

  • Nimetön

    Tuntuu olevan vaaralliset ja vastenmieliset mielipiteet demokratiasta, jotka sitten verhoilee muka kansalaisten haluamaksi suunnaksi politiikassa. Kansalaiset arvostavat demokratiaa ja oikeudenmukaisuutta kun se vaan on rehellistä, niin puhuttuna kuin päätöksinä. Eliitti ja yritykset puhuu yhteiskunta vastuista, mutta kuinka moni kansanedutajistakaan esim. on ottanut osaa elettyihin lamatalkoisiin, yritysjohtajista puhumattakaan? Se että lahjoittaa johonkin yleishyödylliseen, ei ole osallistumista sillä tavoin kuin esim. palkansaajat ja eläkeläiset on pakotettu osallistumaan. Lisäksi kaiken lahjoittamisen jota lahjoittaa yleishyödyllisiin ”piireihin”, niin eikös sen saa vähentää verotuksessa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio