Antti Pasanen

Lukemattomissa suomalaiskodeissa hankitaan lisälämpöä polttamalla puuta leivinuuneissa ja takoissa.

Tunnetun perusohjeen mukaan polttopuut pitäisi kantaa sisään ainakin vuorokautta ennen niiden käyttämistä.

Mutta entä jos polttopuihin on päässyt pesiytymään näkyvä home tai sienikasvustoa? Kuivatkin klapit voivat olla mustien pilkkujen tai sieltä täältä valkoisten laikkujen valtaamia.

Kannattaako tällaisia polttopuita tuoda ollenkaan sisälle odottelemaan polttamista, rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö?

- Puita voi tuoda sisään pieniä määriä, eli korillisen tai kantotelineellisen klapeja. Ne pitäisi kuitenkin polttaa heti.

– Kannattaa sinänsä muistaa, että puussa on aina jonkin verran hometta, muun muassa sädesieniä.

Voiko kuivistakin homepilkkuisista klapeista irrota pölyä tai itiöitä ja aiheutua oireita asukkaille?

- Kyllä homeille herkistynyt ihminen voi hyvinkin saada oireita myös homeisista polttopuista, joita säilytetään sisätiloissa. Myös klapiteline tai -laatikko on hyvä tyhjentää säännöllisesti roskista ja puunpalasista. Se olisi myös hyvä ”kuumennuskäsitellä” välillä antamalla sen kuumentua kunnolla saunassa muun saunatilan tahtiin.

Voiko homepuista levitä kasvustoa asunnon rakenteisiin?

- On turha pelko, että ne pienestä määrästä takkapuita leviäisivät muualle rakenteisiin ja aiheuttaisivat homevaurion.

– Silloin se voi olla mahdollista, jos asuintiloissa on aktiivinen, korjaamaton vesivahinko jossakin kohdassa.

Onko homeisen polttopuun poltto sinänsä haitallista?

- Home menettää kyllä kaikki elinolosuhteensa kuumuudessa. Vastoin yleistä luuloa pakkanen ei nujerra hometta, mutta tuli hoitelee mikrobit päiviltä.


Kommentit (6)

  • Varma on varmaa

    Kiva kuulla, jotta minun haponkestävällä sisäputkella oleva savupiippu ei voi homehtua sisältäpäin.

  • Nimetön

    Alan asiantuntija kurssilla kertoi, että kunnon sisäilmamittauksen voi tehdä vain kunnon talvikuukausina, kun ulkoilmassa on muulloin liikaa homeitiöitä. Ulkoilman pitää olla puhdasta, jotta voidaan verrata sisäilmaa siihen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet