Kannattaako asuntosijoittaminen? Tässä asiantuntijan neuvot hyvän sijoitusasunnon valintaan

Kun oma koti on maksettu velattomaksi, mitä tehdä rahalla, joka on ennen kulunut lainan maksuun.

JUKKA VUOKOLA
Kannattaako asuntosijoittaminen? Tässä asiantuntijan neuvot hyvän sijoitusasunnon valintaan
Enni MansikkamäkiAamulehti

Yhä useampi suomalainen on innostunut pistämään rahansa sijoitusasuntoihin. Koska asunnot ovat fyysisesti olemassa, monien mielestä asuntosijoittaminen on helpompi vaihtoehto kuin esimerkiksi osakkeisiin sijoittaminen.

Onko asuntosijoittaminen kannattavaa, Suomen Asuntosijoittajat ry:n puheenjohtaja Marko Kaarto?

– Asuntosijoittaminen on tällä hetkellä hyvin suosittua Suomessa. Korkotaso on erittäin matalla, minkä vuoksi velkavipu toimii asuntosijoittajan eduksi ja nostaa asuntosijoittamisesta saatavia oman pääoman tuottoja. Ajatuksena on, että pidemmällä aikavälillä vuokralainen käytännössä maksaa asunnon. Oikein tehtynä asuntosijoittaminen on kannattavaa, mutta vaatii asiaan perehtymistä ja vaivannäköäkin.

Millaisia suomalaiset asuntosijoittajat ovat?

- Suomalaiset haluavat sijoittaa pitkäaikaisesti ja maltillisella riskillä. Kuitenkin vain pieni osa mieltää itsensä asuntosijoittajiksi. Suomessa on hieman yli 200 000 vuokranantajaa. Heidän keski-ikänsä on yli 50 vuotta. He omistavat keskimäärin yksi–kaksi asuntoa.

Tarvitseeko asuntosijoittamisesta haaveilevalla olla paljon säästöjä?

– Asuntoihin sijoittavat aivan tavalliset palkansaajat. Jostakin syystä suomalaisilla on uskomus, ettei velkarahaa tulisi ottaa, mutta asuntosijoittamisessa se on tarkoituksenmukaista. Omaa rahaa tai muita vakuuksia tarvitaan hieman pankista riippuen 25–30 prosenttia asunnon hankintahinnasta.

Onko asuntosijoittaminen mahdollista ilman oman sijoitusasunnon hankkimista?

– Tämän vuosikymmenen aikana markkinoille on tullut kymmeniä asuntorahastoja, joihin voi päästä edullisimmillaan mukaan muutamalla sadalla eurolla. Asuntorahastot ovat helppo tapa aloittaa, sillä sijoittajan ei tarvitse huolehtia asunnon vuokraamisesta tai muistakaan käytännön asioista. Huono puoli on, että kun joku hoitaa kaiken puolestasi, se maksaa.

Mitä aloittelevan asuntosijoittajan on hyvä huomioida?

– Tärkeintä on ostaa asunto oikealla hinnalla ja sijainnin on oltava oikea. Hankintahinnan lisäksi tulee osata arvioida, kuinka paljon remontteihin kuluu rahaa seuraavan kymmenen vuoden aikana, sillä esimerkiksi putki- ja julkisivuremontit voivat tuoda asunnolle lisähintaa jopa 700 euroa/neliö. Asuntosijoittajan täytyy myös olla tarkka vuokralaisen valinnassa ja huolehtia siitä, ettei asunto jää missään vaiheessa ilman vuokralaista. Tyhjät kuukaudet pienentävät tuottoja huomattavasti.

Millainen on hyvä sijoitusasunto?

– Turvallisimpia sijoituskohteita ovat kasvavien kaupunkien keskusta-alueiden pienet, alle 35-neliöiset asunnot, joihin on vastikään tehty suurimmat perusparannusremontit. Jos asunto on päivitetty remonteilla sisältäkin, siitä voi pyytää korkeampaa vuokraa. Esimerkiksi Tampereen keskustan asunnot menevät vuokralle minkä kuntoisina tahansa, mutta lähiöissä kunnon on oltava parempi.

Millaista tuottoa sijoitusasunnosta voi saada?

– Tampereella voi odottaa sijoitusasunnosta kolmen–kuuden prosentin vuokratuottoa riippuen sijainnista ja asuntotyypistä. Tähän päälle voi tulla bonuksena asunnon mahdollinen arvonnousu. Pidemmällä aikavälillä asuntojen arvon arvioidaan kohoavan suurin piirtein inflaation verran.

Onko asuntosijoittaminen helppoa?

– Asuntosijoittaminen ei ole riskitöntä, ja on harhakäsitys, että asuntosijoittaminen olisi helppoa. Asuntoa pitää hallinnoida vuokranantajana, sinne täytyy löytää sopiva vuokralainen ja tehdä ajoittain pintaremonttia. Monet hyötyisivät sijoitusasunnostaan enemmän, jos he lukisivat kirjoja aiheesta tai kävisivät asuntosijoitustapahtumissa. Maksimaalisiin tuottoihin päästäkseen on oltava perillä asioista.

Millaiset asuntojen hinnat ovat nyt?

– Hinnat ovat suhteellisen korkealla kasvukeskuksissa, mutta taantuvilla paikkakunnilla ne ovat laskussa. Muuttoliike kasvukeskuksiin kiihtyy ja asuntomarkkinat ovat jakautuneet. Tyhjeneviin paikkakuntiin ei luonnollisesti kannata sijoittaa ja vaikka kasvukeskustenkin hintataso voi mahdollisen romahduksen seurauksena pudota, on tämän vaikutus mitä todennäköisimmin ohimenevä. Aika on asuntosijoittajan paras ystävä.

Minkä vinkin antaisit asuntosijoittamista harkitsevalle?

– Asuntosijoittamista pitää tehdä maalaisjärjellä ja laskimella. Ensimmäinen sijoitusasunto kannattaa hankkia ammattilaisen avustuksella ja antaa hänen hoitaa myös asunnon vuokraus. Näin pääsee turvallisesti sisään asuntosijoittamisen maailmaan.

Lähde: Marko Kaarto: Sijoita Asuntoihin! Aloita, kehity, vaurastu (2015)


Lue myös nämä


Kommentit (11)

  • Nimetön

    Kannattaa sijoittaa vain taivaalliseen asuntoon.

  • Nimetön

    Sopimatonta toimintaa älkää tehkö. Lahjoittakaa rahanne kehitysmaihin

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio