Kangasalan keskusta muuttuu: Torille tulossa kauppahalli, Kuohu-uimahallia aiotaan laajentaa

Näytteille asetetussa asemakaavaluonnoksessa uimahalli ja tori yhtä kokonaisuutta. Hotellillekin varaus.

Suunnittelutoimisto Muuan Oy
Kangasalan keskusta muuttuu: Torille tulossa kauppahalli, Kuohu-uimahallia aiotaan laajentaa

Kangasalle suunnitellussa monitoimihallissa osa torimyynnistä tapahtuisi katetussa tilassa kauppahallin tapaan. Rakennukseen on suunniteltu myös ravintolaa.

Jorma HuovinenAamulehti

Kangasalan torin houkuttimeksi saadaan kauppahalli ja monitoimikatos, jos nähtäville asetettu uimahallin ja torialueen asemakaavaluonnos toteutuu esitetyssä muodossaan.

Katettuun tilaan sijoittuisi perinteistä torimyyntiä ja lisäksi kokonaisuuteen on piirretty ravintola.

Kunnanjohtaja Oskari Auvisen mukaan kauppahalli-monitoimikatoksen pyörittäjäksi on jo olemassa kiinnostunut yksityinen taho.

Pysäköintitalokin tulee

- Tämä on luontaista kehityskulkua kuntakeskuksissa. Isot kaupalliset toiminnot siirtyvät pois ydinkeskustoista, ja tilalle tulee viihtymisen ja tekemisen keitaita. Tässä muutoksessa ollaan nyt taitekohdassa, sanoo Auvinen.

Kaavoitusarkkitehti Markku Lahtisen mukaan kaavaluonnokseen on sisällytetty myös hotelli, joka yhdistyy katutasossa uimahalliin. Samaan kortteliin sijoittuu pysäköintitalo.

Suunnittelutoimisto Muuan Oy
Kangasalan torille on tulossa lasten, nuorten ja aikuisten oleskelualueita sekä monitoimikatos ja kauppahalli. Torille on suunniteltu myös esiintymislavaa.

Kangasalan torille on tulossa lasten, nuorten ja aikuisten oleskelualueita sekä monitoimikatos ja kauppahalli. Torille on suunniteltu myös esiintymislavaa.

Kangasalan Kuohu-uimahallia on määrä laajentaa toisella monitoimialtaalla. Noin sadan neliön suuruinen allas on määrä rakentaa nykyisen monitoimialtaan viereen.

Kangasalan Uimahalli Oy:n tarkoituksena on ottaa lainaa reilun miljoonan euron investoinnin rahoitukseen.

Hotellikiinteistöön aiotaan toteuttaa erityisryhmille suunnattuja vuokra-asuntoja ja yksityinen lääkärikeskus. Hotellihankkeen taustalla on kiinteistökehittämiseen ja -sijoittamiseen erikoistunut Capital Five Oy.

Noin 40:n erityisryhmien vuokra-asunnon toteuttajaksi on tulossa Johanneksen hoivakodit.

Jalankulku laajenee

Kaavoitusarkkitehti Lahtisen mukaan torialueen uudistuksella säilytetään perinteinen kauppatori, mutta lisätään katon alaista torimyyntiä ja tarjotaan lisää tilaa oleskelulle, leikeille, tapahtumille ja vaikka skeittaukselle.

- SRV Oy on toteuttamassa linja-autoaseman kiinteistön uusine lähtölaitureineen ja Matkahuollon tiloineen. Uimahallin viereiseen paikoitushalliin saadaan tilaa noin 300 autolle.

Torin ja uimahallin alueen vanha rakennuskanta on lähivuosina uudistumassa ja samalla houkutellaan ihmisiä viihtymään keskustaan.

Tavoitteena on myös laajentaa ydinkeskustan jalankulkuvyöhykettä Kangasala-talolta ja torilta uimahallille ja sieltä Tampereentien alitse Ellintielle.

Tampereentien alitus ei sisälly tällä hetkellä Pirkanmaan ely-keskuksen suunnitelmiin, joten hankkeesta on määrä neuvotella Keskon kanssa.

Keskolla on Kangasalan keskustassa market, jolle yhtiö tavoittelee lisää paikoitustilaa.

Asemakaava on mitoitettu 200 uudelle asukkaalle ja 80 hotellihuoneelle.

Asmo Raimoaho

Liikkeitä, asuntoja ja hotelli

Kangasala aikoo kehittää 30 000 asukkaan kunnan keskustaa rakentamalla sinne lisää asuntoja, liiketilaa, hotellin ja toimistotiloja.

Linja-autoasema ja tori säilyvät ja niitä molempia kehitetään ja monipuolistetaan nykyisestä.

Uimahallin sisäänkäynti avataan pohjoiseen kohti toria ja linja-autoasemaa. Asemakaavaluonnos on nähtävillä.


Kommentit (4)

  • Jargon

    Upeaa Kangasala! Aivan mainio suunnitelma.
    Onpa hieno suunnitelma. Kuka tekijä taho? Täällä Turussa on aika laimea nakkikioskikatos viritys tuloillaan.

  • Kannattaa kehittää

    Sillä kunnan päättäjät ovat ajaneet ihmiset pois keskustasta sallimalla parkkipirkkojen sanotaanko jopa gestapo tyylisen kyttäyksen pysäköinninvalvonnassa

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio