Kalkkimaali nousi kotituunaajien uudeksi muoti-ilmiöksi: Sopii migreeniherkälle

Kalkkimaalatun pinnan voi sinetöidä lakalla tai vahalla. Pinnan voi jättää myös maalin jälkeiseen olotilaan, kevyt harjaus tai pyyhintä riittää.

ERIIKA AHOPELTO
Kalkkimaali nousi kotituunaajien uudeksi muoti-ilmiöksi: Sopii migreeniherkälle

Näyttävä lipasto saa vielä viimeisen kerroksen päälle. Mira Siurolan levittämä musta vaha sinetöi mattamaisen lipaston pinnan.

Outi Suoranta

Kalkkimaali on nousemassa seuraavaksi sisustajien ja kotituunaajien muoti-ilmiöksi. Sosiaalinen mediakin on saanut suosiosta oman osuutensa. Innostuneessa Kalkkimaalarit-ryhmässä jaetaan hienojen maalauskuvien lisäksi myös hyviä tekniikkavinkkejä.

Ja kyllä, valkoisella kalkkimaalilla maalattuun tuoliin voi huoletta istua mustilla housuilla. Toki pinnasta saattaa kuivumisen jälkeen irrota hieman pölymäistä kuiva-ainetta. Pinnan voi kevyesti harjata tai pyyhkiä kuivalla rätillä.

Kalkkimaalilla voi maalata isoa tai pientä, ja Aamulehti pääsi tutustumaan molempiin ääripäihin. Tässä heidän vinkkinsä koukuttavan kalkkimaaliharrastuksen aloittamiseen.

Pientä ja tarkkaa

Mira Siurola levittää valkoista kalkkimaalia uusimman projektinsa pintaan. Kaunis puutuoli saa valkoisen kalkkimaalihunnun, ja teräsvillalla karhennetut kauniit yksityiskohdat, ehkä mustan sabluunamaalauksenkin. Yrittäjä ja entisöijä Siurola myöntää, että vanhat työtavat ovat tiukassa. Kalkkimaalia mainostetaan pohjatöiden unohtamisen varjolla, mutta Siurola käy maalattavan pinnan ensin läpi.

- Kukin tekee oman käsialansa mukaan, mahdollisuudet ovat suorastaan rajattomat. Itse en levittäisi kalkkimaalia funkkiskaappiin, mutta tiedän, että jotkut ovat siinäkin onnistuneet hyvällä tyylillä.

19 vuotta Mirantik-liikettä pitänyt kangasalalainen otti kalkkimaalit omaan myyntivalikoimaansa parisen vuotta sitten, ja innostuneita ostajia on riittänyt.

- Monesti näkee, että yhden purkin ostanut tulee jonkin ajan kuluttua hakemaan lisää.

Sävykartoissa mahdollisuuksien määrä ei ole rajaton, mutta Siurola vinkkaa, että sävyjä voi vapaasti sekoittaa keskenään, jolloin tuloksena on täysin uniikki oma sävy.

- Olen itse migreeniherkkä, eikä hajuton kalkkimaali tuo minulle mitään oireita. Maali kuivuu todella nopeasti. Eli aika monen perheenäidin unelmatuote öisiin maalaushetkiin.

ERIIKA AHOPELTO
Mira Siurolan kalkkimaalausta odottava tuoli ei ole vielä valmis, mutta entisöijä ei malta olla testaamatta mustasta kalkkimaalista tehtyä sabluunakuviota. Aika näyttävä!

Mira Siurolan kalkkimaalausta odottava tuoli ei ole vielä valmis, mutta entisöijä ei malta olla testaamatta mustasta kalkkimaalista tehtyä sabluunakuviota. Aika näyttävä!

Isoa ja näyttävää

Netta Tanholalle kalkkimaaliharrastus alkoi isosti. Akaassa asuva graafinen suunnittelija ja bloggari maalasi ensimmäiseksi makuuhuoneen ison seinäpinnan.

- Seinästä tuli aivan tekijänsä näköinen, eli sudin ja telan jäljet jäivät kivasti ja elävästi näkyviin. Maalipinta oli märkänä aika tumma, mutta kuivuessaan seinästä tuli juuri oikean harmaa.

Tanhola ei ole vielä innostunut huonekalujen kalkkimaalauksesta. Seinän maalausprojektiinsa akaalainen käytti Kalklitir-maalia, joka sekoitetaan itse jauheesta ja vedestä.

- Maali oli aikamoista velliä, jota maalattiin ronskein vedoin, muistelee Tanhola maalausprojektiaan.

Jos kalkkimaalattuun seinään kyllästyy, sen päälle voi vetää uuden maalin. Voikukkapelto-nimistä blogia julkaiseva Tanhola maalasi hiljattain yhden kalkkimaaliseinän uudestaan tavallisella seinämaalilla.

- Ennen toista maalia seinästä kannattaa pestä huolellisesti esimerkiksi lattianpesulastan avulla mahdollisimman hyvin kalkkimaalit pois. Kalkkimaali reagoi toisen maalin kanssa niin, että uusi maali saattaa muuttua semmoiseksi ”möhnäksi” maalatessa, Tanhola neuvoo.

Tavallista työläämpi

Pintakäsittelijä ja yrittäjä Ida Alakorpi kuuli kalkkimaalin rantautumisesta noin kaksi vuotta sitten.

Paljon erilaisilla efektimaaleja sivellyt Alakorpi ei aivan sataprosenttisesti lämpene kalkkimaali-innostukselle.

- Toki kalkkimaalin kuivuminen tapahtui huikean nopeasti, ja tarttuvuus on hyvää. Pidän sitä silti paljon työläämpänä kuin normaaleja maaleja. En myöskään pidä siitä, että kalkkimaalin päälle piti levittää vaha, jotta siitä saadaan kulutuksen kestävä, Ida Alakorpi sanoo.

Alakorpi ei usko kalkkimaalin eristävän puukvartseja, mitä ei tee normaali vesiohenteinen kalustemaalikaan.

- Nämä pinnat tarvitsevat maalin alle oksalakan tai multistopin, joka eristää kvartsit.

– Jos niitä ei eristä, tulevat oksankohdat vaaleista sävyistä läpi keltaisena.

Kalkkipinnan kuultavan pintatuloksen puolestapuhujat eivät saa Ida Alakorvelta täystyrmäystä. Hervannassa kirpputorin nykyisin omistava Alakorpi luottaa itse elävän pinnan teossa kultamaaliin, helmiäislasyyriin, kuviointi-, liitu- ja magneettimaalin ja hilettä sisältäviin maalituotteisiin.

- Efektimaaleilla voi leikkiä paljon vapaammin kuin täysin peittävällä kalustemaalilla tai juuri kalkkimaalilla.

Sekoita itse maalisi

Kalkkimaalilla voi maalata vaikka metallia ja lasia.

Ei periaatteessa tarvitse esitöitä, hiomista, pakkelointia, pohjamaaleja, puhdistusta.

Kalkkimaali on vesiohenteista, joten myös työvälineet puhdistetaan vedellä.

Mattapinta

Seinää maalatessa on syytä huomioida, että kalkkimaali voi lähteä pyyhkimällä seinästä.

Huonekaluista maali ei irtoa tai lohkeile, vaan kuluu ajan kanssa kevyesti haalistuen.

Maalin riittoisuuteen vaikuttaa maalattava pinta ja valittu maalaustekniikka.

Työvälineinä voi käyttää pieniä tai isoja pensseleitä, maalaussieniä tai isoa pintaa maalatessa telaa.

Kangasmaali?

Pehmustetun ruokapöydän tuolin kankaankin voi maalata.

Maalatun kankaan päälle voi sipaista lakan joka kiinnittää maalin kankaaseen.

Sisustustyynyihin voi tehdä sabluunoilla erilaisia kuvioita. Maalipinnan voi vaikka silittää nurjalta puolelta.

Myös lankoja voi värjätä.


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Maalasin kesällä kalkkimaalilla vanhat korituolit,jotka ovat ulkokäytössä,nyt niisä on ilmennyt hometta,mistä johtuu?

  • Zirup

    Tämä oli hyvä artikkeli. Kalkkimaalit ovat uusi tuttavuus minulle ja mietinkin jo, että eikö mitään pohjatöitä tai edes pohjamaalia muka tarvita. No, näköjään tarvitaan. Jos ei halua, että vanhan lakkapinnan keltaisuus puskee joskus valkoisen maalipinnan läpi, pohjamaalaa mööpeli ensin. Otex on parasta siinä – se liuotinpohjainen. Että sellainen helppo kalkkimaali :/

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio