Pirkanmaa

Kaksosuus sotkee Tampereen terrorikäräjillä – Syyttäjä: Ei väliä, kumpi veli ampuu ihmisiä videolla

Jukka Ritola/Aamulehden arkisto
Kaksosuus sotkee Tampereen terrorikäräjillä – Syyttäjä: Ei väliä, kumpi veli ampuu ihmisiä videolla

Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi vuosi sitten kaksi irakilaisveljestä. Kuvassa toinen veljeksistä.

Anu Leena Koskinen, Tuomas Rimpiläinen Aamulehti

Terrorioikeudenkäynnin haastehakemuksesta ilmenee, että syytettyjen veljesten kaksosuus hankaloittaa näytön arviointia oikeudessa.

Myös syyttäjän mukaan on epäselvää, kumpi syytetyistä veljeksistä on mahdollisesti videoilla näkyvä ampuja.

Aamulehti on sumentanut videon kuvaa ja poistanut äänen videon raakuuden vuoksi.

Todistevideolla mies ampuu vankeja

 

Suomeen tulleita 24-vuotiaita irakilaiskaksosia syytetään ainakin 11 ihmisen surmasta. Poikkeuksellisen oikeudenkäynnin valmisteluistunto alkoi Pirkanmaan käräjäoikeudessa tiistaina aamupäivällä.

Irakilaiskaksoset tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina vuosi sitten syksyllä. Poliisi otti heidät kiinni Forssan vastaanottokeskuksesta joulukuussa 2015. He ovat olleet siitä asti vangittuina.

Molemmat veljekset kiistävät syytteet ja väittävät olleensa ihan muualla tekojen tapahtuma-aikaan.

Heitä syytetään osallisuudesta joukkomurhaan Tikritissä Irakissa kesäkuussa 2014. Syyttäjä vaatii heille elinkautista tuomiota tai vaihtoehtoisesti avunannoista 12 vuoden vankeusrangaistusta.

Haastehakemuksen mukaan syyttäjällä on useita todistajia. Todistajien mukaan jompi kumpi syytetyistä miehistä on tappanut vangittuja sotilaita ja alokkaita ampumalla.

Ei ole tietoa, ovatko kaksoset identtisiä, mutta he ovat hyvin samannäköisiä.

Epäillyllä tappajalla on todistajien mukaan ollut joukkomurhan propagandavideoilla punainen baretti. Sen todistaminen, onko baretti ollut mahdollisesti toisella syytetyllä vai ei, on vaikeaa kaksosuuden takia.

Mielenkiintoiseksi tapauksen tekee syyttäjän näkemys, ettei sillä ole lopulta väliä tuomion kannalta, kumpi on ampuja.

Syyttäjän mukaan sillä onko ampuja ollut kumpi veljeksistä, ei ole merkitystä terroristisessa tarkoituksessa tehtyjen murhien tunnusmerkistön täyttymisen kannalta. Molemmat syytetyt ovat syyttäjän mukaan olleet tietoisia siitä, että toiminta johtaa varmasti tai todennäköisesti sotilaiden ja alokkaiden kuolemaan.

Kolme erillistä syytekohtaa

Tiistaina julkistetun haastehakemuksen mukaan apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen vaatii molemmille syytetyille rangaistusta kolmesta syytekohdasta.

Ensinnäkin heitä syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista. Jos tästä ei tule tuomiota, syyttäjä vaatii vaihtoehtoisesti rangaistusta avunannosta terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista.

Toiseksi miehiä syytetään surmaamallla tehdystä törkeästä sotarikoksesta tai vaihtoehtoisesti avunannosta tähään.

Kolmanneksi molempia syytetään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä törkeästä pahoinpitelyssä.

Syyttäjä vaatii molemmille epäillyille elinkautista vankeutta. Jos tuomio tulee avunannoista, syyttäjä vaatii heille 12 vuoden vankeusrangaistusta.

Molemmat miehet kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Todisteena videoita

Syyttäjän mukaan epäillyt ovat vanginneet sotilaita ja alokkaita, vartioineet heitä, kuljettaneet heitä teloituspaikoille sekä huolehtineet siitä, etteivät ulkopuoliset estä teloituksia.

Lisäksi jompi kumpi syytetyistä on syyttäjän mukaan tappanut ampumalla pistoolilla ja rynnäkkökivääriltä lähietäisyydeltä ainakin 11 vangiksi otettua. Syyttäjällä on tästä todisteena videomateriaalia, jonka mukaan uhrit makasivat vierekkäin teloituskuopassa, jonne heidät ammuttiin lähietäisyydeltä.

Tapettujen sotilaiden ja alokkaiden henkilöllisyyttä ei ole kyetty haastehakemuksen mukaan selvittämään.

Useita todistajia

Pahoinpitelysyytteeseen liittyen oikeudessa on anonyymi todistaja, jonka onnistui haastehakemuksen paeta Isisin vankilasta.

Syyttäjän mukaan kaksoset aiheuttivat todistajalle nenä- ja sääriluiden murtumat, haavaumia päähän sekä kipua ja särkyä hakkaamalla tätä nyrkeillä ja vesiputkella.

Syyttäjällä on useita muitakin todistajia, selviää haastehakemuksesta.

Joukkomurha Tikritissä

Irakilaiskaksoset tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina vuosi sitten syksynä. Poliisi otti heidät kiinni Forssan vastaanottokeskuksesta joulukuussa 2015.

Heitä syytetään osallisuudesta joukkomurhaan Tikritissä Irakissa kesäkuussa 2014. Tuolloin tapahtui niin sanottu Camp Speicherin joukkomurha. Syytettyjen epäillään kuuluneen terroristijärjestö Isisiin.

Keskusrikospoliisin Tampereen yksikön tutkijat ovat käyneet myös paikan päällä Irakissa selvittämässä asiaa. Molemmat miehet kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

12. kesäkuuta 2014 Isisin joukot murhasivat ainakin yli tuhat vangittua alokasta tai sotilasta Camp Speicherissa Tikritissä.

Tapahtumista kuvattiin lukuisia videoita.

Irakin joukot valtasivat alueen Isisiltä keväällä 2015. Sen jälkeen alueella on suoritettu tutkintaa muun muassa siitä, kuinka moni verilöylyssä kuoli. Speicherin verilöyly sai nimensä siellä aiemmin sijainneesta Yhdysvaltain sotilastukikohdasta Camp Speicherista.

Verilöylyn uhrit olivat nuoria Irakin armeijaan värvättyjä kadetteja. Isis ilmeisesti valikoi joukosta nimenomaan shiiamuslimeita ja murhasi heidät esimerkiksi asettamalla uhrit mataliin kaivantoihin ja ampumalla heidät. Ruumiita peitettiin hätäisesti ja heitettiin Tigris-jokeen.


Lue myös nämä


Kommentit (15)

 • sinnemistätulleet

  Tosta se 12 vuotta > siitä istuu osan ja Valtion eli veronmaksajien eläteiksi…
  Ei näin. Varoittavaksi esimerkiksi luovutus sinne mistä ovat tulleet, koska luovutusta on pyydetty.

 • Nimetön

  ”””Syyttäjä vaatii molemmille epäillyille elinkautista vankeutta. ””

  Elinkautinen on Suomessa vain 12 vuotta, ei siis eliniäksi.”

  Väärin. 12 vuotta on normaalitapauksessa minimi. Keskimäärin Suomessa elinkautisesta vapautuu nykyään noin 15 vuoden jälkeen. Pisimmillään suljetussa laitoksessa on elinkautista istuttu ainakin 22 vuotta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet