Kaduilta kerätyistä pullopanteista on maksettava veroa, jälkivero uhkaa ilmoittamattomista tuloista

Verohallinnon ylitarkastaja Petri Mannisen mukaan pulloista ja tölkeistä saatavat ansiot ovat verotettavaa tuloa. Juttu on julkaistu alun perin Aamulehdessä 14.7.2016. Juhannuksen kunniaksi julkaisemme klassikkosarjassa suosituimpia juttujamme.

Timo Marttila
Kaduilta kerätyistä pullopanteista on maksettava veroa, jälkivero uhkaa ilmoittamattomista tuloista

Kerätyistä panttipulloista ja -tölkeistä saatavat tulot on ilmoitettava verottajalle.

Aapo RiihimäkiAamulehti

Kaduilta kerättävistä pantillisista pulloista ja tölkeistä saatavista tuloista pitäisi maksaa ansiotuloveroa, verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen kertoo.

–Pullojen keräämisestä saatu tulo on aivan normaalia veronalaista ansiotuloa, joka pitäisi ilmoittaa veroilmoituksella.

Omat pullot saa kuitenkin palauttaa verovapaasti palautuspisteisiin.

Ilmoittamatta jääneestä tulosta voi joutua maksamaan jälkiveroa, Manninen kertoo. Mahdollisen veronkorotuksen suuruus riippuu siitä, kuinka suuri summa on jäänyt verottamatta.

Ei tilastoja

Mannisen mukaan verohallinnolla ei ole erillisiä tilastoja siitä, kuinka pallon verottajalle ilmoitetaan panteista saatuja tuloja.

–Tämän tutkiminen ei ole painopisteitämme.

Hän myös huomauttaa, että yleensä tuloja panttien keräilystä saavat henkilöt, joilla ei ole kovin paljon tuloja. Näin myös niistä maksettavat verotkin ovat pieniä.

Kymmenentuhannen euron vuosituloihin saakka ansiotulon veroprosentti on alle kahdeksan.

Metsän antimet verottomia

Metsästä saa kerätä mustikoita, puolukoita ja sieniä ja myydä niitä toreilla ilmoittamatta tuloista verottajalle, jos toiminta ei ole työtä ja se on harrastelijamaista, Manninen kertoo.

Kuinka tiheästi tuotteita pitää sitten myydä toreilla, jotta toiminta muuttuu verottomaksi?

Mannisen mukaan sen arvioimisessa on syytä käyttää tervettä järkeä. Jos marjoja myy torilla päivittäin, on toiminta ammattimaista. Selvää rajaa verottaja ei ole kuitenkaan vetänyt.

Verottomana voi myydä ainoastaan luonnonvaraisena kerättyjä tuotteita. Sen sijaan jalostettujen kasvien myyntitulot pitäisi ilmoittaa verottajalle, myös omalla takapihalla viljeltyjen vihannesten ja marjojen.

Myytävät tuotteet kuuluvat arvonlisäveron piiriin vasta silloin, kun liiketoiminnan raja ylittää 10 000 euroa vuodessa.


Lue myös nämä


Kommentit (60)

 • Nimetön

  Pullojen pantteja täytyy sitten korottaa tai sitten olla pieni verotus että pullojen/tölkkien keruu kannattaa tai sitten ei enää missään tölkeissä ole panttia niin sitten jäävät luontoon ja siivojat keräävät ne roskiin/kierrätykseen jos niin haluavat ja sen huomautan että ei tarvitsisi mitään veroa pullon keruusta maksaa kun kumminkin siitä kerääntyy niin vähän rahaa ettei sillä pääse rikastuun
  eikä ketään täys järkinen nyt 24/7 kerää pulloja kun tajuaa että siinä on kovempi homma kuin palkka työssä

 • Nimetön

  ”ONNAHTIPA PAHASTI”
  ”Niinpä, saman logiikan mukaan niiden palkattujen luonnonsiivoojienkin on saatava vapautus tuloverosta. Sairaalat, vanhainkodit, koulut jne. täyttyvät jätteistä ja jätöksistä, kun siivoojat suostuvat tekemään työtä vain tuloverosta vapaana. Talot palavat perustuksia myöten kun palomiehet…”
  ———
  Miksi niiden kaupungin palkkalistoilla olevien siivoojien, jotka käyvät keräämässä pullot ja tölkit pois luonnosta, ei tarvitsisi maksaa veroa palkastaan?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio