Kädentaitomessut alkoivat vilkkaasti – Ruuhkia odotettavissa

Riina Nevalainen
Kädentaitomessut alkoivat vilkkaasti – Ruuhkia odotettavissa

Kädentaitomessut alkoivat vilkkaasti Tampereella.

Aamulehti

Euroopan suurimmat käsi- ja taideteollisuusmessut alkoivat vilkkaasti perjantaina Tampereella. Suomen Kädentaidot ja samanaikaisesti pidettävä Keräily-tapahtuma ovat koonneet yhteensä 770 näytteilleasettajaa Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen eli Pirkkahalliin.

Pirkkahallin aula oli heti täynnä ihmisiä. Parkkipaikka alkoi myös täyttyä, kun ihmisiä saapui messuille tasaisena virtana.

Avajaispäivänä messuilla palkittiin käsi- ja taideteollisuusalan osaajia. Taito-Finlandia 2015 -palkinnon sai kelloseppä Stepan Sarpaneva, Sarpaneva Watches Helsingistä. Tunnustuksen saajan valitsi suunnittelija Harri Koskinen.

Vuoden Artesaani 2015 on helsinkiläinen Arttu Åfeldt Ammattiopisto Tavastiasta. Suomen Kädentaidot Uutuustuotteeksi valittiin Mustikka-puolukka-keittiöpyyhe, joka kuuluu Taito Itä-Suomi ry:n ideoimaan tuotesarjaan. Tuotesarja on saanut inspiraationsa Ebba Masalinin kasviaiheisista opetustauluista.

Suomen Kädentaidoissa on 658 näytteilleasettajaa ja Keräilyssä 70 näytteilleasettajaa. Lisäksi Suomen Kädentaidot -messujen Deli-alueella lähellä tuotettuja herkkuja myy 42 yritystä. Alan ykköstapahtuma on viime vuosina houkutellut Tampereelle yli 36 000 kävijää kolmen päivän aikana.

Harri Koskinen totesi ehdokkaiden tason olleen huikea. Tänä vuonna ehdokasasettelussa painottui käsityön ja muotoilun yhdistelmä.

– Kelloseppä Stepan Sarpaneva on hyvä esimerkki korkeatasoisen käsityön ja muotoilun liiton merkityksestä tänä päivänä. Korkealaatuisten tuotteiden täytyy olla karaktäärisiä, jotta ne ovat haluttavia. Vahvan henkilöbrändin luonti vaatii kovaa työtä ja Sarpaneva on myös kansainvälisesti tunnettu. Näkemyksellisen osaamisen kautta syntyy myös muita työllistävä vaikutus, toteaa suunnittelija Harri Koskinen perusteluissaan.

Sarpanevan puolesta palkinnon otti vastaan Leena Kangasniemi-Halmari Pirkan Kellosta. Stepan Sarpanevan mukaan kunnianosoitus tulee koko kellosepän ammattikuntaa kohtaan.

- Kellojen valmistaminen Sveitsin ulkopuolella on jo haasteellista ja myyminen vielä aivan toinen tarina. Toisaalta asiat eivät aina saa onnistua liian helposti, sillä uskottavuus syntyy hitaasti. Suurin osa kelloista valmistuu suoraan kuluttajille ilman välikäsiä, mikä antaa mahdollisuuden pieniin sarjoihin ja yksittäiskappaleisiin. Tällöin ei käsityöläisenä puudu saman toistamiseen. Massatuote ei myöskään ole yhtä kiinnostava kuin vaikeasti saatavilla oleva tuote, kertoo kelloseppä Stepan Sarpaneva.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio