Tampere antoi laittomista lapsikuvista tuomitun pitää päiväkotia: –Sopimusta ei olisi pitänyt tehdä

Tatu AiroAamulehti

Tampereen kaupunki aikoo siirtää lapset pois Pyynikintorilla sijaitsevasta yksityisestä englanninkielisestä ABC-päiväkodista. Asiaa esitetään varhaiskasvatuslain nojalla lasten ja nuorten palvelujen lautakunnan päätettäväksi. Kaupunki järjestää päiväkodissa tällä hetkellä hoidossa oleville 23 lapselle uuden päivähoitopaikan, jonka perheet voivat halutessaan ottaa vastaan huomisesta eli keskiviikosta 11.1.2017 lähtien.

Kaupungin tiedotteen mukaan päiväkodin yrittäjä on vuonna 2010 saanut sakkotuomion sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvamateriaalin hallussapidosta. Tämän jälkeen hän on sitoutunut kaupungin edellyttämään järjestelyyn, jonka mukaan hän ei toimi lapsiryhmässä yksinään. Tampereen kaupungin suorittamalla valvontakäynnillä todettiin joulukuussa 2016, ettei yrittäjä ole noudattanut tätä sopimusta.

Kaupungin mukaan päiväkodin henkilöstön toiminta on ollut asianmukaista, eikä esitys toiminnan kieltämisestä kohdistu henkilöstöön.

Varhaiskasvatuslain mukaan kaupunki vastaa yksityisten päiväkotien toiminnan valvomisesta alueellaan. Kaupungin mukaan asia nousi esiin, kun kaupunki tarkensi valvontakäytäntöjään viime syksynä ja tehosti ennalta ilmoittamattomia valvontakäyntejä. Kaupunki myöntää, että nyt esiin tulleessa asiassa valvonta on ollut puutteellista.

”Ei olisi pitänyt tehdä sopimusta”

Asiakaspalvelupäällikkö Elli Rasimuksen mukaan sopimus, jonka mukaan yrittäjä ei saa toimia lapsiryhmässä yksinään, tehtiin vuonna 2011. Silloin kaupunki sai tiedon tuomiosta.

- Vuodesta 2011 on tehty virheitä valvonnan osalta. Ensimmäinen virhe oli tämä vuonna 2011 tehty erillissopimus yrittäjän toiminnan osalta. Kun asiaa arvioidaan nykytiedoilla ja yhdessä aluehallintoviraston kanssa, tällaista sopimusta ei olisi ollut syytä tehdä lainkaan.

Toinen puute Rasimuksen mukaan on ollut se, että vuonna 2011 tehtyä sopimusta ei ole edes valvottu riittävästi.

- Valvonta on ollut toki säännöllistä ja ennaltaehkäisevää. On tehty suunniteltuja ja ennalta ilmoitettuja sekä ennalta ilmoittamattomia käyntejä.

Rasimus korostaa, että vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä henkilökuntaan, jonka toiminta on ollut asianmukaista.

Rasimuksen mukaan ei ole syytä epäillä, eikä ole sellaista näyttöä, että päiväkodissa olisi tapahtunut mitään sopimatonta toimintaa lasten suhteen.

- Haluan rauhoittaa vanhempia, Rasimus sanoo.

Rasimus arvioi, että tieto yrittäjän tuomiosta ja sopimusrikkomuksesta tulivat suurelle osalle vanhemmista yllätyksenä.

Kaupunki tehostaa valvontaa

Rasimuksen mukaan kaupunki on pahoillaan ja aikoo tehostaa valvontaa ja tarkentaa omia käytänteitään.

- Koko valvonta- ja ohjausprosessia tullaan arvioimaan erittäin kriittisesti oman toiminnan näkökulmasta.

Rasimuksen mukaan ABC-päiväkoti on täysin yksityinen, eli vanhemmat ovat solmineet päivähoitosopimuksen suoraan päiväkodin kanssa. ABC-päiväkoti ei ole ollut ostopalvelu- tai palvelusetelipäiväkoti.

Kaupungin velvoite on ollut ohjata ja valvoa päiväkotia. Kaupunki on tehnyt yhteistyötä asiassa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kanssa.

Kaupunki piti päiväkodin lasten vanhemmille asiasta info- ja keskustelutilaisuuden tänään tiistai-iltana.

Lasten ja nuorten palvelujen lautakunta käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan 24.1.2017. Esitys on, että lautakunta kieltää pitämästä lapsia ABC-päiväkodissa maanantaista 30.1.2017 lähtien.

Päiväkodin yrittäjä on luvannut kommentoida asiaa Aamulehdelle keskiviikkona.

Alkusyksystä uutisoitiin tamperelaisen English International School of Tampere -päiväkodin puutteista. Sen toiminta keskeytettiin. Kyseisellä päiväkodilla on eri omistaja kuin ABC-Päiväkodilla.

Muokkaus 10.1.2017 klo 21.00: Juttua täydennetty muun muassa Elli Rasimuksen kommenteilla.

Muokkaus 10.1.2017 klo 21.55: Juttua täydennetty taustatiedolla toisen tamperelaisen päiväkodin toiminnan keskeyttämisestä.


Lue myös nämä


Kommentit (18)

  • Nimetön

    Täysin käsittämätöntä toimintaa kaupungilta! Tieto on pimitetty vanhemmilta vuodesta 2011 asti! Nyt on jonkun syytä erota!!!!

  • Tuomari

    Tällä logiikalla kerran rattijuoppoudesta tai ylinopeudesta tuomion saanut ja rangaistuksensa kärsinyt ei saisi enää koskaan elämässään ajaa ajoneuvoja.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet