Suomen kanta hävisi EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa – "Ratkaisu jota pelättiin"

Tekeekö kiinalainen Kaidi nyt tehdasta Pohjois-Suomeen? Päätös vaikeuttaa nestemäisiä biopolttoaineita valmistavien tai toiminnan aloittamista suunnittelevien yritysten toimintaedellytyksiä.

Kimmo Penttinen
Suomen kanta hävisi EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa – "Ratkaisu jota pelättiin"

Esimerkiksi kiinalainen Kaidi on odottanut päätöstä. Yhtiö suunnittelee isoa biopolttolaitosta Pohjois-Suomeen.

Kari Happonen Aamulehti, STTBryssel

Suomen kanta hävisi, kun Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta äänesti tiistaina metsien hiilinielujen laskentatavasta. Epäedullinen laskentatapa voi johtaa siihen, että Suomen metsiä ei lasketa hiilinieluksi EU:n päästölaskelmissa.

Ympäristövaliokunnan selvällä enemmistöllä hyväksymä mietintö lähtee siitä, että metsien määrän kehitystä vertaillaan vuosiin 2000–2012.

Metsän määrän ajallinen vertailu on Suomessa monien mielestä huono asia, koska metsien hakkuita ollaan lisäämässä tuntuvasti.

Suomi ei saanut läpi argumenttiaan siitä, että myös uuden metsän istutus ja hoidetun metsän kasvun nopeutuminen otettaisiin laskelmissa huomioon.

–Tämä on ratkaisu, jota pelättiin, sanoo tutkimusprofessori Antti Asikainen Luonnonvarakeskuksesta.

Asikaisen mielestä päätös vaikeuttaa nestemäisiä biopolttoaineita valmistavien tai toiminnan aloittamista suunnittelevien yritysten toimintaedellytyksiä.

Esimerkiksi kiinalainen Kaidi on odottanut päätöstä. Yhtiö suunnittelee isoa biopolttolaitosta Pohjois-Suomeen.


Lue myös nämä


Kommentit (14)

 • Nimetön

  Aloitetaan miettimällä hakkuutekniikat uusiksi. Nykyinen systeemi, avohakkuu- kantojen repiminen ylös ja äestäminen tuhoavat maapohjan tehokkaasti sateiden huuhtoessa ravinteet pois. Lisäksi kantojen paikalle jääneisiin kuoppiin kertyvä ja jäävä vesi soistaa maata ja vaikeuttaa maaston käyttöä vaikka kasvusto olisi palannut alueelle. Karuille maille tekniikkaa ei saisi käyttää lainkaan huuhtoutumisen vuoksi. On tuuria, että Suomen ilmasto on mikä on, äestys olisi muutoin muuttanut metsät autiomaiksi. Laikutus olisi yhtä tehokas mutta huomattavasti kevyempi menetelmä, ja kantojen repimisestä energiapuuksi tulisi luopua kokonan kuten Ruotsissa on jo tehty.
  Suomalaisten ei tarvitse huolehtia ulkomaisten yritysten luontoa tuhoavista toimista, kun omat tekniikat huolehtivat siitä.

 • Roskapuun tuottaminen

  ”MÄÄRÄ VAI LAATU
  Herää kysymys, onko Suomen etu käyttää metsämaata mahdollisimman tehokkaasti ulkomaalaisyritysten johdolla vai voisiko suomalaisten etu olla vaikka laadukkaan rakennuspuun kasvattaminen ja luonnonvaraisten metsien varjeleminen?”
  Tähän vastausta
  Suomessa on siirrytty 50vuotiseen metsäsuunnitteluun mikä tarkoittaa että on luovuttu kokonaan laatupuiden kasvatuksesta biomassan hyväksi. Ei voi Suomessa enää kasvattaa laadukasta puuta.
  Laatupuun kasvu vaatii 80-100v kierron eikä sitä enää sallita. Tämä on metsäteollisuuden halvan biomassan saamisen edellytys. Laatupuut pitää tuoda Euroopasta tai Venäjältä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio