Pirkanmaa

Jutta Gustafsbergin mökkikylä kohtasi vaikeuksia: Ely-keskus teki valituksen

Pirkanmaan ely-keskus valitti Ylöjärven kaupungin myöntämästä poikkeusluvasta Kuru Resort Oy:lle Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Alueelle edellytetään kaavan muuttamista.

Pasi Liesimaa/IL/arkisto
Jutta Gustafsbergin mökkikylä kohtasi vaikeuksia: Ely-keskus teki valituksen

Jutta Gustafsberg kuvattiin tulevan hyvinvointikeskuksensa tontilla Ylöjärven Kurussa, Majajärven rannalla viime vuoden marraskuussa.

Jorma HuovinenAamulehti

Pirkanmaan ely-keskus on valittanut Ylöjärven kaupungin yrittäjä ja hyvinvointivalmentaja Jutta Gustafsbergille myöntämästä poikkeusluvasta hyvinvointi- ja meditaatiokeskukselle Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Ely-keskus lähetti poikkeuslupaa koskevan valituksen hallinto-oikeudelle tiistaina 18. huhtikuuta. Gustafsbergin Kuru Resort Oy on kaavailemassa hyvinvointikeskusta omistamalleen 34 hehtaarin alueelle Kurun Paappasessa. Alueen sisällä on kymmeniä vuosia Kurun Samoilijoiden käytössä ollut Majajärvi ympäristöineen.

Ely-keskuksen elinympäristö- ja kaavoitusyksikön päällikkö Leena Strandén sanoo kaupungin myöntämän poikkeusluvan alueelle olevan maankäyttö- ja rakennuslain vastaisen.

- Kun Majajärven alueelle on aikanaan laadittu ranta-asemakaava, on kohteeseen tehty laskennallinen rakennusoikeustarkastelu. Kaupungin myöntämä poikkeuslupa ylittää sopivaksi katsottavan rakennusoikeuden 100 prosentilla, sanoo Strandén.

Ylöjärven ympäristölautakunta käsitteli Kuru Resortin jättämää rakennuslupahakemusta tiistaina, mutta jätti asian ainakin kuukaudeksi pöydälle erityisesti ely-keskuksen tekemän valituksen takia.

”20–30 prosentin ylitys olisi mahdollinen”

Strandénin mukaan poikkeusluvalla myönnettävä rakennusoikeuden ylitys voisi olla enimmillään 20–30 prosenttia – ”jos olosuhteet sen sallivat”.

- Käsityksemme mukaan Ylöjärven kaupungin pitäisi tehdä Majajärven alueelle kaavallinen tarkastelu siitä, millaisen rakennusoikeuden määrän vesistön ja maiseman arvot kestäisivät Paappasessa.

Alueen emätilalle myönnettiin aikanaan Strandénin mukaan erittäin suuret rakennusoikeudet, joista osa siirrettiin muille järville ja Majajärvelle sallittiin vain se, minkä se kestää.

Kuru Resort Oy:n hakema yli 800 neliön rakennusoikeus ylittäisi sekä matkailupalveluiden että lomarakennuspaikkojen rakennusoikeuden 100 prosentilla.

Asmo Raimoaho

”Oikeusturvakysymys hankkeen käynnistäjällekin”

- Nyt haettu rakennuslupa olisi vasta hankkeen ensimmäinen vaihe. Kysymyksessä on myös hankkeen käynnistäjän kannalta oikeusturvakysymys. Kaavoituksella on tutkittava, mitä alueelle voidaan rakentaa.

Aamulehden tekstiviestillä keskiviikkoiltana tavoittama Jutta Gustafsberg ei ollut tietoinen ely-keskuksen valituksesta.

- Selvitän huomenna asiaa tarkemmin, vastasi Gustafsberg viestillään.

15 mökkiä tolppien päälle

Kuru Resort Oy:n suunnitelmissa Majajärvelle on 15 tolppien päälle rakennettavaa puumajamaista mökkiä, joista kaikista on järvinäköala.

Majoitustilaa tulee noin 30 ihmiselle. Gustafsbergin tavoitteena on ollut, että kaikki olisi valmista loppuvuonna 2017 tai viimeistään vuonna 2018.

Tarkoitus on jättää luonto mahdollisimman koskemattomaksi ja rakentaminenkin on suunniteltava huolellisesti.

Kuru on yrittäjän mukaan hyvällä paikalla kotimaisia ja ulkomaisia kävijöitä ajatellen. Paikka on noin 60 kilometrin päässä Tampereelta ja 2,5 tunnin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan-lentokentältä.


Lue myös nämä


Kommentit (23)

  • Nimetön

    Ihanaa että Kuruun tulee uutta matkailuliiketoimintaa. Tsemppiä Jutalle!

  • Nimetön

    Hain aikoinaan poikkeamislupaa 50 neliötä, mutta Ely kekus myönsi vain 20 ja lähetti silti laskun, jonka mukaan päätös oli hakijalle myönteinen. Järjellä ajatellen päätös oli kuitenkin kielteinen, koska alun perin suuniteltu rakenus ei ollut toteutettavissa. Kallis asiamies oli tehny hakemukseen noita mielestäni typeriä laskelmia ja kaavallisia tarkasteluja monen rantakilometrin osalta, mutta laskelmilla ei ollut Ely päätökseen mitään vaikutusta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio