Julma ahdisteluvideo paljasti naisten kohtelun Marokossa – Laki ei suojele

Kuvakaappaus
Julma ahdisteluvideo paljasti naisten kohtelun Marokossa – Laki ei suojele

Kuvakaappaus Marokon Casablancassa kuvatusta ahdisteluvideosta, jonka on todennäköisimmin kuvannut yksi ahdistelijoista.

Katja Ihatsu

Video on epämiellyttävää katseltavaa. Joukko nuoria miehiä on piirittänyt keskellä päivää bussissa matkustavan naisen, joka itkee ja anelee heitä päästämään hänet.

Ahdistelijat riisuvat naisen puolialasti ja koskettelevat häntä. Samalla he naureskelevat ja nimittelevät naista arabian kielellä.

Tämä Luoteis-Afrikan Marokon suurimmassa kaupungissa Casablancassa kuvattu video julkaistiin maanantain vastaisena yönä.

Sen jälkeen maassa alkoi äänekäs debatti seksuaalisesta häirinnästä, jonka kohteeksi marokkolaiset naiset joutuvat.

Naisten seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö on Marokossa tavallista.

Maassa tehdyn tutkimuksen mukaan lähes kaksi naista kolmesta on kokenut fyysistä, psyykkistä, seksuaalista tai taloudellista hyväksikäyttöä, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Video ei ole ensimmäinen todiste marokkolaisnaisten kokemuksista.

Aiemmin elokuussa tiedotusvälineet kiinnittivät huomiota Tangerin kaupungissa kuvattuun videoon, jossa t-paitaan ja farkkuihin pukeutunut nainen joutuu kadulla miesjoukon piirittämäksi ja ahdistelemaksi.

Laki ja viranomaiset ovat tähän asti sallineet naisten kaltoinkohtelun.

–Marokon laki tuomitsee naisten ahdistelun töissä, muttei julkisilla paikoilla, ihmisoikeuksista vastaava ministeri Mustapha Ramid sanoi uutistoimisto AFP:lle.

–Naisten ahdistelu on arkipäivää, sanoo 22-vuotias Wafae Le Monde Afrique -sanomalehdelle.

Hänen mukaansa nainen, joka liikkuu yksin kolmen miljoonan asukkaan Casablancassa, ottaa aina riskin.

– Olimme sitten bussissa tai kadulla väkijoukon ympäröimänä, meitä kosketellaan ja meille huudellaan. Miehet avaavat sepaluksensa, hierovat itseään naisten selkää vasten ja jopa masturboivat päällemme. Julkisilla paikoilla! Ympärillä ihmiset teeskentelevät, etteivät näe. Bussinkuljettajat eivät puutu tilanteisiin ikinä.

Marokko on muslimimaa, jossa naisten ei edellytetä pukeutuvan huiviin. Moni tosin pukeutuu ainoastaan suojautuakseen miesten hyökkäyksiltä.

Vihamieliset asenteet naisia kohtaan kertovat yhteiskunnasta, joka tasapainoilee modernin ja vanhoillisuuden välimaastossa.

Vaikka videolla esiintyneiden nuorten miesten käytös tuomittiin laajasti koko maassa, internet-keskustelijoiden joukosta heille löytyi myös ymmärtäjiä.

Heidän mielestään ahdistelu on naisten omaa syytä. Kirjoittajat syyttivät bussin naista esimerkiksi provosoivasta pukeutumisesta ja epäilivät häntä prostituoiduksi.

–Tuomitsen teon, mutta peittäkää itsenne. Tämä tapaus oli helppo riisua, eräs kommentoi.

Kun viime uutenavuonna Istanbulissa tapahtuneen terrori-iskun jälkeen kävi ilmi, että uhrien joukossa oli marokkolaisia naisia, maassa alkoi heihin kohdistunut internetin vihakampanja.

Siihen osallistuneet kyseenalaistivat, miksi naiset olivat yökerhossa juhlimassa, jos he ovat muslimeja.

Maassa rehottavista asenteista huolimatta bussiahdistelua ei ole katsottu läpi sormien.

Viranomaiset pidättivät maanantaina kuusi 15–17-vuotiasta nuorta miestä, joita epäillään nuoren naisen seksuaalisesta häirinnästä Casablancassa.


Kommentit (3)

  • Eipä kestä

    Suomeksi kirjoittavat ”maahanmuuttokriittiset” ovat pidemmän aikaa somessa ja keskustelupalstoilla toistelleet toivetta ”suvakkihuorien” raiskaamisesta (ennen kuin nämä puukotetaan tai muuten murhataan). ”Maahanmuuttokriittiset” ovat toiveellaan viitanneet suomalaisiin naishenkilöihin, osaan jopa henkilön tarkkuudella.

    Tuomitsevatko ”maahanmuuttokriittiset” naisten halventavan kohtelun vain ulkomailla? Tarkoitan, olisiko videolla nähtyjen marokkolaismiesten käyttäytyminen ”maahanmuuttokriittisten” mielestä jopa suotavaa Suomessa?

  • Nimetön

    Syy-yhteyksien hakeminen on kaikkialla samanlaista näillä ääriaineksilla. Siis myös suomalaisilla maahanmuuttokriittisillä on samanarvoiset ”pyhittävät keinot”.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio