Juhlakolikossa aito kuva joukkoteloituksesta, kohu nousi välittömästi – ”Vau, nasta juttu”

Suomen rahapaja julkaisi Suomi 100 -juhlakolikon, jonka toisella puolella on autenttinen kuva Kansalaissodan teloituksesta. Suunnittelija ei paljasta onko kuvassa punaisia vai valkoisia. ”Pitää muistaa ja muistuttaa, että kolikolla on aina kaksi puolta,” suunnittelija perustelee. Kuvan sopivuudesta nousi heti kova keskustelu

Juhlakolikossa aito kuva joukkoteloituksesta, kohu nousi välittömästi – ”Vau, nasta juttu”
Matti KuuselaAamulehti

”Juhlarahan tekeminen sisällissodan teloituksista on mautonta, loukkaavaa.”

Näin kommentoi Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Suomen rahapajan eilen julkaisemaa viiden euron kolikkoa, jonka toisella puolella on käynnissä autenttinen teloitus.

– Vasemmistoliittolainen reagoi näin? Olisin kuvitellut, että kolikko olisi sen sijaan voinut närkästyttää oikeistolaisia. Siis se, että asiasta yhtä halutaan muistuttaa, sanoo kolikon suunnittelut palkittu muotoilija Ilkka Suppanen. – Mutta nasta juttu joka tapauksessa. En voi sanoa kuin vau. Ei minun aiemmista kipoistani ja kupeistani ole noussut tällaista kohua. Taisin onnistua, sanoo Suppanen.

Hänen mielestään oli aivan selvää, että itsenäisyyden alkuvuosien kolikkoon kuuluu kansalaissota.

– Se oli nuoren kansankunnan suurin haaste. Ja sitä selviydyttiin kunnialla, jo 1922 sosialidemokraatit olivat hallituksessa, muistuttaa Suppanen.

– Pitää muistaa ja muistuttaa, että kolikolla on aina kaksi puolta. Tämän kolikon toisella puolella on saavutus, olympiastadionin torni, selittää Suppanen kolikkojen logiikkaa.

Katso videolta, miltä kohuttu juhlaraha näyttää:

 

– Kolikon taustalla on aitoja valokuvia, myöntää Suppanen. – En halua kuitenkaan ajatella. ammutaanko siinä punaisia vai valkoisia.

Kolikon kuva muistuttaa kovasti tunnettua punakaartilaisten teloitusta Uotilan talon pihassa.

Eikö kukaan Suomen rahapajassa halunnut sensuroida kolikkoa?

– Juhlarahatoimikunta tilasi minulta viisi kolikkoa. Ne ovat kaikki minun ideoimiani ja toteuttamiani. Myös valtionvarainministeriö on ne hyväksynyt, tulevathan ne viralliseen käyttöön, sanoo Suppanen.

Kolikkojen ennakkomyynti alkaa verkkokaupassa 4. toukokuuta.


Lue myös nämä


Kommentit (35)

  • Nimetön

    Tottakai faktat pitää hyväksyä – Suomen historia. Mutta onko historian pimeimmät asiat juhlan arvoisia?

  • Nimetön

    Suomen historia, osin verinenkin, pitäisi jo tänä päivänä osata tunnustaa ja hyväksyä. Kansalaissota kuuluu Suomen historiaan. Historia ei muutu vaikka se pyrittäisiin piilottamaan tavalla tai toisella.
    On toki muitakin ikäviä tapauksia mm läskikapinaa, muilutuksia, Aunuksen valtauksia.
    Suomen valtion kehityksessä nämäkin ovat olleet tarpeellisia tapahtumia. Tänä päivänä pitäisi jo aikaihmisten osata suhtautua oikein tapahtumiin, eikä vetää hernettä nenuun.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio