Joukkomurhan oikeudenkäynti: Teloitusvideo on niin julma, että tulkki ei pysty edes katsomaan sitä

Yhteys pätki keskiviikkoisen kuulemispäivän aikana useaan otteeseen

Satumaari Ventelä
Joukkomurhan oikeudenkäynti: Teloitusvideo on niin julma, että tulkki ei pysty edes katsomaan sitä

Joukkomurhasyytettä koskeva oikeudenkäynti jatkuu Pirkanmaan käräjäoikeudessa tänään keskiviikkona. Syytteessä ovat irakilaiset kaksoset.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Toinen todistajien kuulemispäivä keskiviikko ei alkanut joukkomurhasyytettä koskevassa oikeudenkäynnissä Pirkanmaan käräjäoikeudessa paljon helpommin kuin tiistai. Irakilaisten todistajien kuuleminen videoyhteyden avulla alkoi aamulla lupaavasti, mutta jo aamupäivällä yhteys Irakiin alkoi jälleen katkeilla, videoyhteyden kuva pysähdellä ja ääni pätkiä.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on käsiteltävänä irakilaisille kaksosveljille luettu syyte terroristisessa tarkoituksessa tehdystä joukkomurhasta. Heitä syytetään yhdestätoista murhasta. Irakilaisveljekset tulivat turvapaikanhakijoina Suomeen vuonna 2015 ja heidät pidätettiin täällä.

Ontuvan yhteyden vuoksi oikeudenkäynti oli hetkittäin sitä, että Irakiin todistajia kuulemaan matkustanut valtionsyyttäjä Tom Laitinen tai oikeuden puheenjohtaja Aulikki Stenbäck Suomessa joutui toistelemaan:

–Ei kuulu. Yhteys pätkii. Nyt kuuluu. Pätkii. Tänne kuuluu heikosti.

Samat tekniset ongelmat vaivasivat oikeudenkäyntiä myös ensimmäisenä todistajien kuulemispäivänä eilen tiistaina. Tiistaina saatiin viidestä todistajasta kuultua kaksi. Keskiviikkopäivän aikana on määrä kuulla kolmea todistajaa, ja jos aikataulussa pysytään, syyttäjä ja puolustus antavat loppulausuntonsa torstaina.

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen ja asianajaja Kaarle Gummerus päättivät lähteä Irakiin paikan päälle, koska Irakissa olevien todistajien kuuleminen etäyhteydellä ei ole onnistunut useista yrityksistä huolimatta.

Toisen syytetyn asianajaja Mika Miesmäki hämmästelee todistajien kuulemista oikeudenkäynnissä.

 

Kysymyksiä oli hillittävä

Teknisten hankaluuksien lisäksi oikeudenkäyntiä vaikeuttivat edelleen keskiviikkona myös kulttuuri- ja kieliongelmat. Tulkista huolimatta todistajat eivät aina ymmärtäneet kysymystä, vastasivat sen vierestä tai kulttuurilleen ominaisella tavalla. Esimerkiksi kun puolustuksen asianajaja Mika Miesmäki kysyi todistajan ammattia, tämä vastasi työskentelevänsä päiväpalkalla. Myöhemmin tulkki selvensi, että se tarkoittaa todistajan olevan työntekijä.

Erään todistajan terveydentila oli niin heikko, ettei oikeus voinut vaivata häntä liiallisin kysymyksin. Todistajien lausuntoja haittasi sekin, että muistikuvat kolmen vuoden takaisista tilanteista ovat toisinaan hataria, osa näkemyksistä on kuultu joltakulta toiselta tai todistaja on ollut tilanteissa osan ajasta silmät sidottuna. Puolustuksen asianajaja ja oikeuden puheenjohtaja eivät myöskään voineet esittää todistajille kysymyksiä aivan vapaasti, vaan heidän täytyi ottaa kysymyksissään huomioon, etteivät yksityiskohdat paljasta todistajien henkilöllisyyttä syytetyille.

Eräs oikeudessa kuultu todistaja kertoi Isiksen ottaneen Irakin Tikritin kaupungin haltuunsa vuonna 2014. Isisin sotilaat sieppasivat ja murhasivat ihmisiä, muun muassa hänen veljensä. Todistaja kävi äitinsä kanssa Isiksen linnakompleksissa kysymässä veljensä kohtalosta, mutta ei saanut vastauksia.

Todistaja tunnisti syytettynä olevien kaksosten seisseen linnakkeen portilla ja kuvaili muun muassa heidän vaatetustaan.

Oikeudessa näytettiin sekä tiistaina että keskiviikkona videota joukkomurhasta, jossa teloitetaan ampumalla kymmeniä maassa makaavia nuorukaisia. Video on niin julmaa nähtävää, että toinen tulkeista ei pystynyt edes katsomaan sitä, vaan poistui aina oikeussalista sen ajaksi. Kuultujen todistajien mukaan yksi videon ampujista on jompikumpi kaksosista.

Videolla Isis-järjestön jäsen teloittaa ampumalla maassa makaavia ihmisiä. Aamulehti julkaisee videon, koska se on avaintodiste Tampereella käytävässä terrorismioikeudenkäynnissä, jossa on syytettynä kaksi irakilaista miestä. Syyttäjän mukaan videolla näkyvä mies on toinen syytetyistä.

 

Lue myös nämä


Pääaiheet

Sammio