pirkanmaa

Jatkuva nälviminen sai huoltajan ottamaan lapsensa pois koulusta: "Tätä on jatkunut kaksi vuotta"

Vanhempainyhdistys kokee voimattomuutta Jämsässä, koska kiusaaminen ei lopu.

Alma Median arkisto
Jatkuva nälviminen sai huoltajan ottamaan lapsensa pois koulusta: "Tätä on jatkunut kaksi vuotta"

Kuvituskuva.

Mika Jyrävä

Jämsäläisessä alakoulussa on oppilaiden vanhempien mukaan hankala kiusaamisongelma. Lapsia solvataan, nimitellään ja tönitään, eikä tilanne ole rauennut yrityksistä huolimatta.

Yksi kiusaamistapaus on kärjistynyt niin pitkälle, että kiusatun oppilaan vanhemmat ovat ottaneet lapsensa koulusta kotiopetukseen lukukauden viimeisen kuukauden ajaksi. Vanhemmat hakivat muutama viikko sitten jatkuvan kiusaamisen vuoksi lapselle siirtoa toiseen kouluun ja saivat juuri myönteisen päätöksen.

–Tätä on jatkunut kaksi vuotta. Se lähti harmittomasta nimittelystä, puututtiin vaatteisiin, autoihin, lemmikeihin, kaikkeen henkilökohtaiseen, mitä lapsellani on, kiusatun oppilaan huoltaja kertoo.

Tilanne ehti huoltajan mukaan jatkumaan toissa syksynä pitkään, ennen kuin tilanteeseen reagoitiin koulussa.

–KiVa koulu on varhaisen puuttumisen malli, mitä ei täällä käytännössä toteuteta. Opettajat suostuivat keskusteluun vasta, kun minun lapseni rupesikin pitämään puoliaan, oireilemaan. Hän ei antanut töniä eikä potkia koulumatkalla.

Tilanne kärjistyi siihen, että vuosi sitten kiusattu lapsi alkoi lyömään tai läpsimään tilanteissa, joissa luuli kiusaajien tulevan hänen kimppuunsa. Silloin opettaja otti heti yhteyttä kiusatun lapsen vanhempiin.

–Huolestuin, ja hain lapselleni apua ja tukitoimia, että hän sai puhua kiusaamistilanteista muuallakin kuin kotona. Sitten mukaan tuli kuraattori ja nythän täällä on erityisopettaja, huoltaja kertoo.

Tilannetta yritettiin rauhoittaa sillä, että läheisen päivätoimintakerhon hoitajat alkoivat hakea kiusaajina pidetyt lapset koululta.

Kauan pantattu palaverikaan ei auttanut

Kiusaaminen jatkui ennallaan kesän jälkeen. Pari kuukautta sitten kiusatun lapsen huoltaja vaati saada kokoon kiusaajiksi epäiltyjen oppilaiden vanhemmat ja opettajat.

–Halusin heidät hyvässä hengessä keskusteluun, että saisimme tilanteen loppumaan. Minulle tuli Wilma-viesti, että emme näe tarpeellisena tällaista. Saimme palaverin vasta siinä vaiheessa, kun kävimme koululla.

Paikalla olivat keskustelemassa huoltajien lisäksi opettajat, rehtori, kuraattori, kiusaajien vanhemmat ja vanhempainyhdistyksen edustaja. Rehtori kuuli asiasta ilmeisesti vasta tässä vaiheessa. Kiusaaminen ei kuitenkaan loppunut palaverin jälkeenkään, vaikka se vähenikin hetkeksi.

–Kokonaisuudessaan tilanne on tulehtunut niin pahaksi, että lapsi vaihtaa koulua. Hän on nyt kotona loppulukukauden.

Vanhempainyhdistys kokee voimattomuutta

Saman jämsäläisen koulun vanhempainyhdistyksen aktiivi on ollut mukana kiusaamistilanteen selvittelyissä.

–Vanhempainyhdistys tuntee aika kovan voimattomuuden tunteen, että me emme pääse asiassa puusta pitkään. Tilanne on nyt sellainen, että vanhemmat pelkäävät laittaa lapsiaan kouluun.

Yhdistyksen edustaja kertoo olleensa pari kuukautta sitten kaupungin opetusjohtajaankin yhteydessä puhelimitse.

–Hän olisi halunnut tulla paikalle keskustelemaan meidän kanssamme, mutta ei aikataulujen vuoksi ehtinyt.

Vanhempainyhdistyksen aktiivi kertoo, että vanhemmat vetävät häntä hihasta aivan kadulla kävellessäänkin. Pienellä paikkakunnalla tieto kiusatun lapsen hakeutumisesta toiseen kouluun on herättänyt huolta vanhemmissa. Vanhemmat pelkäävät kiusaamisen koulussa jatkuvan yhden kiusatun toisaalle siirtymisen jälkeenkin.

–Varmasti jatkuu. Vanhemmat ovat ottaneet yhteyttä, että entä jos heidän lapsensa onkin seuraava?

Kiusattu oli valmis hyppäämään luokan ikkunasta

Viimeinen niitti kiusaamisvyyhdissä huoltajalle oli se, kun hänen lapsensa karkasi koulusta. Opettaja kertoi huoltajalle, että lapsi oli ollut löytymisensä jälkeen sellaisessa mielentilassa, että häntä ei voitu laittaa kotiin huoltajan pyynnöstä huolimatta.

–Hän oli meinannut hypätä luokan ikkunasta. Niin paljon oli harmittanut se, että häntä oli koko päivä nälvitty. Otin hänet pois koulusta, koska en halua sitä puhelua, että hän on vaikka kolmannesta kerroksesta tullut alas. Tämä kevät päättyi tällä tavalla, huoltaja kertoo.

Opetusjohtaja ei voi kommentoida yksittäistä tapausta

–Ilmiönähän kiusaaminen on erittäin hankala ja vaativa, mutta puuttumiseen on nollatoleranssi, Jämsän kaupungin opetusjohtaja Sami Lahti kertoo.

Kaikki Jämsän kaupungin alakoulut kuuluvat KiVa koulu -ohjelmaan, mikä tarkoittaa sitä, että kiusaamiseen puututaan mahdollisimman ajoissa. Kun kiusaamista ilmenee, opettajan kuuluu lähteä selvittämään asiaa tietyn toimintamallin mukaan.

–Jämsässä tehdään pitkäjänteistä työtä kiusaamisen lopettamiseksi. Ennaltaehkäisevä työ on yksi keino. Oppilaat pitää saada toimimaan yhdessä ja puuttumaan kiusaamiseen.

Opetusjohtaja ei voi kommentoida yksittäisiä kiusaamistapauksia. Yleisellä tasolla hän sanoo, että koulukiusaamistapauksissa ei voi lähtökohtaisesti ajatella, että asioita ratkaistaisiin oppilaita koulusta toiseen siirtämällä. Harkinta on kuitenkin tapauskohtaista.

–Kiusaamista on monenlaista ja kiusaaminen voi jatkua pitkäänkin. Meillä on velvollisuus puuttua kiusaamiseen ja teemme sen eteen jatkuvasti töitä.

Kouluilla on monenlaisia vastuita ja velvollisuuksia alueellaan, mutta koulumatkoilla valvontavelvollisuutta ei ole.

–Emme voi puuttua kurinpidollisesti koulumatkoilla kiusaamiseen, Lahti kertoo.


Kommentit (37)

 • Leijonamamma

  Minulla myös lapsi, jonka otin kotikouluun katseltuani 2 vuotta lapsen väärinkohtelua kunnan koulussa. Ongelmana olikin eniten taitamaton opettaja, jolle oli annettu aivan liian nuorena ja kokemattomana liian haastava ryhmä. Siinä sitten lapseni (eikä ollut luokan ainoa) yritti selvitä hyvin ristiriitaisissa tilanteissa erittäin arkojen ja erittäin ”tahtovaisten” lapsien kanssa. Vietin koululla pakostakin paljon aikaa lapseni ”omahoitajana” ja kyllä silmäni avautuivat koulumaailman raadollisuudesta! Suosittelen lämpimästi käymään kaikkia vanhempia tutustumassa ja katsomassa millaista koulumaailma nykyisin on! Kaikki ongelmat eivät johdu lapsista, on myös oikasti aivan väärällä alalla toimivia opettajia… Lapset tajuavat heti, jos aikuinen ei pidä heistä tai oikeasti ole kiinnostunut. Jaksamista kaikille asian kanssa kamppaileville. Meille kotikoulu oli ainoa oikea vaihtoehto enkä päivääkään kadu. Kaikki eivät toki ole yhtä onnekkaita , että löytäisivät kotikoulusta ratkaisun tai siihen edes kykenisivät työn vuoksi. Kotikoulu vaatii vanhemmalta aikaa ja panostusta mutta siitä saa tuplasti iloa ja onneakin!!!

 • Nimetön

  Hei te kaikki jotka arvostelee tämä jutun ”kiusaaja” taihänen vanhenpiaan
  Sanon heti alkuun, että Jämsän Seudun teksti oli subjektiivinen näkemys asiasta.
  Koulu on ollut asiassa osallisena ihan alusta asti ja palavereja on pidetty ja kaikki mahdollinen apu ja asiantuntijat on käytetty.
  Minusta kyseessä ei ole kiusaamisesta laisinkaan. Minulla on neljä lasta 21 18 13 ja tämä 8 v joka nyt on joutunut vähän huonoon tilanteeseen. Kenenkään muun kanssa ei ole ollut ongelmia. Minä olen sitä mieltä että kiusaaminen on todellakin tuomittavaa ja se pitää kitkeä pois. Olen ollut Mll n puheenjohtaja 4 vuotta 12 hallituksessa 4 vuotta 4h puheenjohtaja 6 vuotta hallituksessa ja vanhenpainyhdistyksen puheenjohtaja 12 vuotta ja teen töitä valtiolla joten elämäni perustuu niin kotona kuin töissä lakiin. Olen siis antanut elämästäni aika monta vuotta lasten hyvinvoinnin edistämiseen kylässämme
  Tässä tapauksessa toinen osapuoli vain on unohtanut oman lapsensa tekemiset ja sanomiset sekä toiminnan.
  Meidän molempien lasten sosiaalisissa taidoissa on puutteita, jonka molemmat perheet tunnustavat. Molemmat lapset ovat temperamenttisiä lyhyt pinnassa lapsia. omalla lapsellani on puheen kehityksen viivästyminen joka hankaloittaa verbaalisia kanssa käymistä. Ja tämä toisen perheen lapsi osaa käyttää tätä hyvin hyväkseen ja osaa ärsyttää lastani sillä saralla hyvin.
  Suurin osa väitteistä kiusaamisesta tulee peli/ leikkitilanteissa jolloin toinen itsepäisistä lapsista ei saa tahtoa läpi tulee Tuuppimista ja sana sotaa sekä jopa lyömistä. Molemmat lapset ovat todistetusti olleet riitojen aiheuttajia. Wilma viestien perusteella tämän toisen perheen lapsi on ollut Aloittajana useammin kuin poikani. Ja minä en ole tehnyt ilmoitusta yhdestäkään minun lapseeni kohdistuneesta lyönnistä kuristamisesta korvista repimisestä saati niistä nimittelystä . Koska haukku ei haavaa tee tai ainakaan minun lapselle. Ja kyllä olen kasvattanut lapseni niin että toista ei saa vahingoittaa. Tapahtumat jotka tiedän kohdistuneen poikaani on ilmoittanut muut oppilaat. Ja jokainen asia on koulun puolelta selvitetty. Nämä lapset kuitenkin jo seuraavilla välitunneilla ja koulumatkoilla jopa leikkivät keskenään sulassa sovussa.
  Voisiko olla kyse rakkaudesta se hevonenkin potkii juttu että se toisen huomio täytyy saada keinolla millä hyvänsä.
  En tiedä mutta minusta nyt ei nyt ihan ole ”kiusatun” vanhemmat kartalla ja ehkä omia traumojansa käyvät läpi ja ovat hiukan yliherkkiä…. en tiedä mutta lapset jotka leikkivät useimmiten sulassa sovussa ei mielestäni ole kiusattu ja kiusaaja.
  Ja en todellakaan ole hyväksynyt lapseni tekoja vaan olen halunnut mennä selvittämään asioita suoraan toisen perheen kanssa mutta he eivät siihen ole suostuneet .
  Eli asiat eivät ole ihan niin kuin ne on kirjoitettu tähän juttuun. Ja toivotan teidät kaikki tervetulleiksi meille katsomaan millainen perhe meillä on.. Meillä ei lyödä ketään ja meillä halaillaan paljon.
  Meidän perhe on varmasti tehnyt kaiken mitä tehtävissä on samoin koulu.
  Ja jos teillä on minulle kerrottavaa tai asian tiimoilta neuvoja otan niitä mielelläni vastaan kunhan ne ovat asiallisia
  Katja.mikkola at gmail.com

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio