Vappu KallioRaahe

Salama on vaurioittanut Raahen satamassa toimivaa Raahen Tuulienergian omistamaa tuulivoimalaa.

Tuulivoimalan siiven vika tuli esille, kun vuosihuoltoa tehtiin ja huoltomies tarkasti siipiä köyden varassa. Siipeen tullutta vauriota korjataan.

–Tämä on sinällään hyvin harvinaista, kertoo Raahen Tuulienergian toimitusjohtaja Lassi Lahti.

Salama ei Lahden mukaan yleensä iske tuulivoimalaan.

–Ukkonen ei yleensä iske siihen, mikä ei johda sähköä, hän muistuttaa.

Raahen kaupungin veronmaksajien omistama Raahen Energia omistaa Raahen Tuulienergiasta 75 prosenttia. Loppuosan omistaa laulaja Jari Sillanpään omistama yhtiö.

Salaman iskemä tuulivoimala ei ole se Jari Sillanpään tuulivoimala, josta putosi siipi rakennusvaiheessa, kun nosturin jalka petti. Sen tuulivoimalan rakentaminen törmäsi moniin vaikeuksiin ja kariutui lopulta kokonaan.

Tässä Nordexin testivoimalassa on käytössä siiven lämmitysvastuksia, jotka saattavat johtaa sähköä.

Tuulivoimala sijaitsee paikalla, missä lämpötilanvaihtelut ovat suuret. Jos jäätä kertyy siipiin, tuulen virtaus siivessä heikkenee. Lahden mukaan siipiä lämmitetään, jotta avomeren ääressä olevasta voimalasta saadaan poistettua huurua.

Vappu Kallio
Raahen satamassa toimivan tuulivoimalan siipi on vaurioitunut salamaniskusta. Voimalassa on menossa vuosihuolto.

Raahen satamassa toimivan tuulivoimalan siipi on vaurioitunut salamaniskusta. Voimalassa on menossa vuosihuolto.

Lämmityksestä on sekin hyöty, ettei siipiin keräänny suuria jääpaakkuja, jotka irtaantuessaan vaarantaisivat ohikulkevaa liikennettä.

Lassi Lahden mukaan vakuutukset korvaavat korjauskulut pääosin. Voimalat on vakuutettu myös salamaniskujen varalta..

Lahti on tyytyväinen Tuulienergian voimaloiden tuottoon.

–Tuotto on valtakunnan parhaasta päästä. Syynä siihen on hyvä sijainti, hän arvioi.


Kommentit (1)

  • Nimim. "Miksi riskejä aliarvioidaan"

    Mikä siinä on, että aina kun tuulivoimaloissa tulee esille vika tai sattuu jokin onnettomuus, niin kyseessä on erittäin harvinainen tapaus… Salamakaan ei yleensä iske noihin 200-metrisiin laitoksiin, kuten tässäkin väitettiin… Tutkijoilla vain oli valitettavasti toisenlainen käsitys, kun Imperial College London ja Ruotsin Teknillisen tutkimusinstituutti tekivät 2014 tutkimuksen tuulivoimalapaloista. Tärkeimmät syyt tuulivoimalapaloihin ovat olleet salamat, sähkötoimintahäiriöt, mekaaniset viat ja käyttövirheet. Tutkimuksen mukaan tuuliturbiinit ovat herkkiä tulipaloille, koska ne sisältävät tulenarkoja materiaaleja ja öljyjä sekä sähkölaitteita, jotka voivat syttyä ylikuumetessaan tai vikaantuessaan. Tutkimuksessa varoitettiin, että kovalla tuulella palavat turbiinin palat saattavat pudota maastoon ja käynnistää metsäpaloja ja aiheuttaa vakavia omaisuustuhoja (ks. http://www.telegraph.co.uk/earth/energy/windpower/10971762/ Wind-turbine-fires-ten-times-more-common-than-thought-experts-warn.html). Englantilais-ruotsalaisen tutkimuksen mukaan palot ovatkin toiseksi yleisin syy voimalaonnettomuuksiin siipien rikkoutumisen jälkeen. Lapojen rikkoutumisia onkin Suomessa sattunut jo useita. Koko voimalan kaatuminenkaan ei ole poissuljettu onnettomuus, kuten havaittiin jokin aika sitten Etelä-Ruotsissa. Kun viranomaiset sallivat näitä voimaloita perustettaessa käsittämättömän lyhyet, vain muutaman sadan metrin etäisyydet asutukseen, lähiasukkaille ja heidän omaisuudelleen aiheutuu muiden haittojen lisäksi melkoinen onnettomuusriski.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio