Pirkanmaa

Japanilainen televisioryhmä seurasi Tammer-Hanurien setämiehiä ilmiönä viikon

Tulossa: Tammer-Hanureilla on konsertti ja tanssit ensi sunnuntaina 23. huhtikuuta kello 15 Tullikamarin Pakkahuoneella.

SILJA VIITALA
Japanilainen televisioryhmä seurasi Tammer-Hanurien setämiehiä ilmiönä viikon

Tammer-Hanurit harjoittelee Hervannan vapaa-aikakeskuksessa. Kuvassa takana: Kari Aho ja ja Kalevi Raitia. Etualalla Eerik Mäkinen (selin). Keskellä Seppo Korhonen, Antti Peltokangas, Matti Sakkila, Tarja Rajala ja Vesa Räty.

Päivi VasaraMoro

Hanurin soitto on varmaankin suomalaisuuden ydintä. Se kiinnostaa Japanissa asti.

Tammer-Hanureiden orkesterin johtaja Eerik Mäkinen kertoo tositapauksen, joka voisi olla jostain kirjasta.

- Japanin televisio seurasi meitä tässä takavuosina viikon. Etenkin heitä kiinnosti, miten voi tulla suomalaiseksi setämieheksi. Me olimme heidän mielestään mallitapauksia. Japanissa suomalainen setämies on arvostettu ilmiö.

SILJA VIITALA
Eerik Mäkinen johtaa joukkonsa Pakkahuoneelle ensi sunnuntaina. Luvassa on vanhan ajan iltamameininkiä, sillä lopuksi on puolitoista tuntia tanssia.

Eerik Mäkinen johtaa joukkonsa Pakkahuoneelle ensi sunnuntaina. Luvassa on vanhan ajan iltamameininkiä, sillä lopuksi on puolitoista tuntia tanssia.

Tanssiminen on outoa

No, onhan siinä suomalaisuutta kerrassaan, kun ”sedät” kokoontuvat joka maanantai kolmeksi tunniksi treenaamaan hanurin soittoa Hervannan vapaa-aikakeskukseen.

- Toinen asia, mikä kiinnosti japanilaisia oli tanssi. Siellä miehen ja naisen läheisyyteen suhtaudutaan eri tavalla, joten tämä kiinnosti kovasti. Meille tutut asiat ovat Japanissa outoa kulttuuria.

Japanissa nähtiin televisiossa 20 minuutin ohjelma Tammer-Hanureista.

SILJA VIITALA
Erkki Mäkinen rikastuttaa Tammer-Hanurien sävelmaailmaa viululla.

Erkki Mäkinen rikastuttaa Tammer-Hanurien sävelmaailmaa viululla.

Iltamat tulossa

Eerik Mäkinen on nykyisessä Tammer-Hanureiden kokoopanossa ainoa perustajajäsen. Ikää orkesterilla on 35 vuotta.

Ikänsä kunniaksi ensi viikon sunnuntaina Pakkahuoneella on oikein vanhan ajan iltamat. Ensin on tunnin konsertti, joka henkii suomalaisuutta, sillä sekä sävelmät että sanoitukset ovat kotimaisia. Teemana on esittää kappaleita vuosikymmenten varrelta.

Lopuksi tanssitaan puolitoista tuntia esimerkiksi Satumaan, Kuningaskobran, Sulamithin, Syyspihlajan alla ja Täysikuun tahdissa.

Joka viides vuosi hanuriporukka tekee jotain suurempaa. Konsertteja ja tanssisoittoja on toki tässä välilläkin. Pienelle orkesterille Pakkahuoneen tapahtuma on suuri ponnistus.

 

Heti nappasi

Tähän juttuun liittyy video, jolle Tammer-Hanurit sai valita kappaleen. Vastaus tuli kuin tykin suusta: Kulkurin valssi. Se meni purkkiin ensimmäisellä otolla.

Tammer-Hanurien alkujuuret ovat Ahvenaisen harmonikkakoulun yhteyteen perustetusta harmonikkaryhmästä, josta syntyi ydinjoukko. Ensin harjoiteltiin Kalevan lukiolla ja jonkin aikaa Sampolan työväenopiston ryhmänä. Kun koossa oli 16 hengen joukko ”itsenäistyttiin” vuonna 1982. Kaukajärveltä löytyi treenikämppä kerrostalon kerhohuoneesta. Sieltä tie veikin sitten Hervannan vapaa-aikatalolle.

SILJA VIITALA
Tuula Mäkinen on ensi sunnuntain tapahtuman toinen solisti.

Tuula Mäkinen on ensi sunnuntain tapahtuman toinen solisti.

Kaksi solistia

Hanureita täydentävät juhlakonsertissa viulu, mandoliini, kitara ja vieraileva saksofonisti. Sunnuntain konsertissa ja tansseissa on kaksi solistia.

Tammer-Hanurit esiintyy

Tammer-Hanureilla on konsertti ja tanssit ensi sunnuntaina 23. huhtikuuta kello 15 Tullikamarin Pakkahuoneella. (Tullikamarin aukio 2)

Liput maksavat 15 euroa. Tammer-Hanurit tarjoavat kakkukahvit. Lippuja myydään ennakkoon orkesterin kautta, Tampereen Musiikissa ja Tiketissä sekä lippu.fi.

Solisteina ovat Tuula Mäkinen ja Heikki Oksala. Lisätietoja tammerhanurit.fi.

Konsertissa kuullaan muun muassa marssi Muistoja Pohjolasta, foxi Suurin onni, humppa Muistojen Inari, beguine Yksinäinen saarnipuu ja valssi Äänisen aalllot.

Tapahtuma on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio