Pirkanmaa

Janina, 26, perusti Tampereelle suositun Facebook-ryhmän – auttaa yksinäisiä

Elias Lahtinen
Janina, 26, perusti Tampereelle suositun Facebook-ryhmän – auttaa yksinäisiä

Janina (vas.) ja Janna tapasivat Koskarissa. Janina löysi Jannan ensimmäiseksi uudeksi ystäväksi.

Päivi VasaraAamulehti

Mitä meillä oli ennen kuin meillä oli Facebookia? Esimerkiksi uusien ystävien hakeminen oli silloin paljon hankalampaa ja sattumanvaraisempaa. Piti tiirailla kahvilan pöydässä, uskaltaisiko tuon kivan tuntuisen tyypin kanssa ryhtyä juttusille.

Nykysysteemit tuovat avun tähänkin pulmaan. Pääkaupungissa keksittiin perustaa Facebookiin suljettu ryhmä, jonka nimi oli ytimekkäästi "uusia ystäviä". Koska homma toimi, ilmiö on laajentunut Tampereelle.

Sain Koskikeskuksen kahvilassa samaan pöytään Janinan, joka keksi perustaa Tampereen ryhmän. Janina laittoi Helsingin ryhmän sivuille viestin, onko täällä ketään Tampereelta. Hänelle vastasi Janna. Janina ja Janna haluavat esiintyä vain etunimillä, ja suotakoon se heille, sillä somemaailmassa on myös lieveilmiöitä, joita he haluavat välttää. Janina on 26-vuotias, Janna on 22-vuotias.

Muutto uuteen kaupunkiin

Janina muutti Nokialle reilu vuosi sitten, eikä hän tuntenut tältä seudulta poikaystäväänsä lukuun ottamatta ketään. Jannalla oli samanlainen tarina. Hän muutti Tampereelle vuosi sitten toukokuussa Jyväskylästä, eikä tuntenut täältä ennestään ketään muuta kuin siskonsa.

– Entisiä tuttuja minulla ei Tampereella ollut.

Janna oli Janinan ensimmäinen uusi ystävä, ja he pitävät yhteyttä aika tiiviisti.

– Minä voin lähettää spontaanisti Jannalle viestin, ehditkö kahville. Janna melko varmasti lähtee, jos vain ehtii. Nyt meidän yhteiset kaverimme ovat Tampereen uudet ystävät -ryhmän alkuperäisiä porukoita. Nythän ryhmä on paisunut niin, että sinne saattaa hukkua ihmisiä ja tapahtumia, eikä enää voi järjestää kivaa tekemistä koko porukalla, kertoo ryhmän ylläpitäjä Janina.

Kokoa on sen verran, että Janina saa apua ryhmän ylläpitoon. Suuruusluokka on nyt jo 500:n paikkeilla.

Monilla on samanlainen elämäntarina kuin Jannalla ja Janinalla. Muutto uuteen kaupunkiin tai uusi elämäntilanne on aiheuttanut sen, että vanhat ystävät ovat pudonneet matkasta.

– Ryhmän kiintopiste on se, että haetaan uusia ystäviä. Treffipalstat ovat erikseen, sanoo Janina.

Uusissa ystävissä on sekä miehiä että naisia. Naisia taitaa olla kuitenkin valtaosa. Kun tavataan porukalla, voihan niitä heilojakin tai jopa aviopuolisoita löytyä, kun tullaan tutuiksi ja huomataan, että kemiat toimivat yhteen.

Elias Lahtinen
Janna ja Janina olivat vuosi sitten samassa tilanteessa: he olivat muuttaneet uudelle paikkakunnalle, jossa heillä ei ollut ennestään tuttuja. Naiset ystävystyivät Facebookin uusia ystäviä -ryhmän kautta.

Janna ja Janina olivat vuosi sitten samassa tilanteessa: he olivat muuttaneet uudelle paikkakunnalle, jossa heillä ei ollut ennestään tuttuja. Naiset ystävystyivät Facebookin uusia ystäviä -ryhmän kautta.

Aivan todella alkuunsa, joku keksi etsiä ystäviä FB:n kirpparipalstalla. Nyt uusi ystävä -ryhmiä on jo monessa kaupungissa.

– En tiedä, mikä asia olisi sellainen, mitä ei voisi ehdottaa. Ihmiset hakevat ystävää mukaan piknikille, kahville, kaljalle, lukupiiriin, kuntosalille ja vaikka minne. Nyt kun porukka on iso, niin varmasti joku aina innostuu lähtemään mukaan, luottaa Janna.

– Tarkistan aina ihmisten FB-profiilit ennen kuin hyväksyn ryhmään. Jos profiilista ei löydy sanaakaan suomea tai henkilö on liittynyt Facebookkiin viikko sitten, mietin kaksi kertaa ennen kuin hyväksyn henkilön.

Ikäero ei haittaa ystävystymistä

Janna on löytänyt uusista ystävistä Janinan lisäksi pari muutakin hyvää kaveria. Ryhmässä ei ole vain kolmikymppisiä. Vanhemmatkin ovat uskaltautuneet mukaan, esimerkiksi kun lapset ovat lentäneet kotoa tai elämäntilanne on muuten vaihtunut.

– Minä lähdin sillä ajatuksella, että jos saisin vaikka vain yhden kaverin, niin olisin tyytyväinen. Tämä on ollut paljon enemmän. Kukaan ei sano, kuinka aktiivinen pitää olla. Tämä antaa mahdollisuuden ujoille ja hiljaisille. Kun porukka kasvaa, se antaa myös lisää mahdollisuuksia. Minä voin laittaa ryhmään ilmoituksen, että istun kahvilla Koskarissa, onko kukaan lähellä. Hyvinkin nopeasti voi seuraa löytyä, sanoo Janina, joka ikänsä puolesta kuuluu näihin kolmikymppisiin.

– Nykyisin olen paljon tekemisissä Jannan kanssa, joka on minua neljä vuotta nuorempi. Toinen uusi ystävä -kaverini on 35-vuotias. Ikä on vain numeroita.

Uusi ystävä Tampere -ryhmässä on vilkasta liikennettä. Olen nyt seuraillut sitä pari kuukautta.

Ihmiset kertovat monesti varsin avoimesti, keitä he ovat, mistä he ovat kiinnostuneita ja minkälainen heidän elämäntilanteensa on.

Varsin nopeasti seuraa jonnekin kaipaavat saavat viestejä, että joku on tulossa mukaan. Tämä siis toimii. Ryhmän löydät, kun kirjoitat FB:n hakuun "uusi ystävä Tampere." Ehkä siellä odottaa sinua uusi paras ystävä tai ainakin hyvä kaveri.


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Minä en kyllä löydä kyseistä ryhmää uusi ystävä Tampere-hakusanoilla,harmi

  • Yksinäisen elämän ei tarvitse jatkua

    Vastaus tuohon kysymykseen, jos olisi liittynyt facebookiin vasta hiljattain. Jos profiili on melko uusi, kannattaa facebookin yksityisviesti-toimintoa käyttämällä laittaa viestiä ryhmän ylläpitäjälle. Jokaisen ryhmän ylläpitäjät (admin) näkyvät eri ryhmien tiedoissa, vaikka ei olisi ryhmän jäsen. Ei tarvitse muuta kuin kertoa, että uudesta profiilista huolimatta olet oikea ihminen, ja haluaisit ryhmään mukaan.

    Jotkut viruksia tai muuta haittapostia lähettäviä valeprofiileja on valitettavan paljon, ja siksi tuoreella profiililla kannattaa kertoa ryhmiin hakiessaan tuo, että tämän takana on ihan aito persoona.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet