Irakilainen Haider on osoittanut mieltä pian sata päivää – leirit eivät aio lähteä Rautatientorilta

Joel Maisalmi
Irakilainen Haider on osoittanut mieltä pian sata päivää – leirit eivät aio lähteä Rautatientorilta

Oikeus elää -mielenilmauksen tiedottaja Outi Popp ja irakilainen Haider Al-Mashhadni sanovat, että turvapaikanhakijat eivät ole lähdössä Rautatientorilta.

Kaisa Hahto

Aurinko porotti perjantai-iltapäivänä tasapuolisesti Helsingin Rautatientorin molempiin mielenosoituksiin.

Kumpikaan mielenosoittajapuolista ei ole valmistautunut keräämään kimpsujaan. Näin siitä huolimatta, että Helsingin kaupunki tiedotti torstaiaamuna häätävänsä mielenosoitukset alueelta maanantaihin mennessä.

Turvapaikanhakijoita edustavan Oikeus elää -mielenilmauksen tiedottaja Outi Popp sanoo, että häätöilmoitus hämmästytti. Hänen mukaansa siitä ei ollut etukäteistietoa tai neuvonpitoa.

Poppin mukaan neuvotteluyhteys on avattu "eikä minkäänlaista paniikkia ole". Hän uskoo, että sopimukseen kaupungin kanssa vielä päästään. Popp sanoo, että mielenosoituksella on esimerkiksi Helsingin kuntapäättäjien voimakas tuki.

–Näyttää siltä, että virkamiehet ovat tehneet päätöksen. Festivaaleja on käytetty argumenttina, mutta ei niitä kovin monta kesällä ole. Maailma kylässä -tapahtuman kanssa meillä oli jo sopimus olemassa. Tilanpuutekaan ei kuulosta oikealta syyltä. Teltan takana on huikean leveä pyörätie ja jalkakäytävä, hän osoittaa torin reunaan.

Turvapaikanhakijoita puolustavan mielenilmauksen osallistujat juhlivat lauantaina täyttyvää sataa mielenilmauspäivää. Irakin Bagdadista kotoisin oleva Haider Al-Mashhadni kertoo olleensa paikalla jokaisena päivänä.

–Pysymme täällä, kunnes saamme jotain. Ei ole helppo lähteä sadan päivän jälkeen ilman mitään, hän sanoo.

Al-Mashhadni sanoo saaneensa kielteisen päätöksen, josta on tehnyt valituksen.

Mielenilmauksella ei ole lähtösuunnitelmaa. Poppin mukaan mielenosoittajilla on "vakaa aikomus jatkaa mielenilmausta tällä paikalla". Koetaan, että mielenilmaus ei ole vielä saavuttanut maaliaan.

–Nyt pakkopalautetaan ihmisiä, joiden päätökset on tehty ehkä kyseenalaisesti. Keskustelu yhteiskunnassa on kuitenkin käynnistynyt ja eduskunta herännyt. Se on hyvä asia.

Joel Maisalmi
Suomi ensin -mielenosoituksessa odotetaan, mitä toinen puoli tekee ja toimitaan sen mukaan, kertoo Tino Huovilainen.

Suomi ensin -mielenosoituksessa odotetaan, mitä toinen puoli tekee ja toimitaan sen mukaan, kertoo Tino Huovilainen.

"Jos nuo eivät lähde, emme lähde mekään"

Tiukkaa käännytyspolitiikkaa kannattava Suomi ensin -mielenosoitus heittää pallon turvapaikanhakijoita puolustavan leirin suuntaan.

–Tehdään ihan samalla lailla kuin nuokin, lain mukaan tietysti. Jos nuo eivät lähde, emme lähde mekään, linjaa vantaalainen Tino Huovilainen.

Sinällään Huovilainen sanoo ymmärtävänsä kaupungin päätöstä eikä pidä sitä ilmaisunvapautta loukkaavana. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tehty suunnitelmaa siitä, miten aiotaan toimia.

Oletteko valmiita uhmaamaan häätöä, jos toinenkin puoli uhmaa?

–Kyllä, vastaa Huovilainen.

Oletteko valmiita pistämään tarvittaessa vastaan poliiseillekin?

–Ei pistetä vastaan, mutta haluamme samat oikeudet kuin noillakin on.

Huovilainen itse kertoo päivystäneensä Rautatientorin leirissä yhteensä ainakin kuukauden verran. Suomi ensin -mielenosoittajille ei Huovilaisen mukaan ole ehdotettu uutta paikkaa, johon leirin voisi siirtää. Hänen mukaansa paikan vaihtaminen on yksi vaihtoehto. Se ei tule kuitenkaan kyseeseen silloin, jos toiset mielenosoittajat saavat jäädä entiselle paikalle.

Onko kärhämää odotettavissa?

–En tiedä yhtään, sanoo Huovilainen.

Hänen mielestään mielenosoituksesta on ollut hyötyä "monellakin tavalla". Huovilainen ei halua kuitenkaan yksilöidä, millä tavoin.

–Halutaan laittomat maahanmuuttajat takaisin sinne, mistä ovat tulleetkin, hän tiivistää leirin tavoitteen.

Helsingin rakennusviraston toimistopäällikkö Timo Korhonen vahvisti perjantaina iltapäivällä Lännen Medialle, että aiempi häätöilmoitus pitää edelleen.

–Rautatientorilla on tulossa iso tapahtuma, ja torin lähialueiden tulee olla muista tapahtumista ja rakenteista vapaana.

Korhosen mukaan maanantaina neuvotellaan lähinnä siitä, että "kaikki ymmärtäisivät oikeutensa ja velvollisuutensa sekä nyt tehdyn linjauksen".


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet eivät näköjään ymmärrä, mitä sellainen käytännössä tarkoittaa yleensä ja erityisesti Suomessa, jossa pääsääntöisesti noudatetaan lakia. Asiaa sotkevat ja pahentavat omalla toiminnallaan kaikenmaailman popit. Nyt pitäisi selvittää, millä tavoin juttuun itsensä soluttaneet laupiaat samarialaiset kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä ohjeistavat ja kannustavat olemaan noudattamatta maan lakeja. Hehän yllyttävät rikokseen, jos neuvovat näitä ulkomaalaisia laittomuuteen. Ehkä nämä kotimaiset tukijoukot hakevatkin nyt tarkoituksella konfliktia poliisin ja maahanmuuttoviraston ym.tahojen kanssa? Saataisiin taas isoja otsikoita siitä, miten kaltoin Suomi kohtelee avuttomia turvapaikanhakijoita.

  • Jo olis aikakin

    Hyvä Helsinki, jos lopultakin leirit puretaan.Olisivat lähteneet sata päivää sitten.Heille on annettu kaikki lakien ja pykälien mukaan.Laiton! Suomessa on festareiden ja muiden kesärientojen sekä turismin sesonkiaika.Leirit pois kaduilta. Suomi-leiri ei aiheuta hankaluuksia vaan pitävät samoista oikeuksista kiinni kuten tekstissä sanoivat.Poliisin käytöksestä riippuu miten asia etenee.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio