Ilmailualan kiistaan sopu 30 tunnin yhtäjaksoisten neuvottelujen jälkeen: Työnseisaukset peruuntuvat

Satumaari Ventel‰/KL
Ilmailualan kiistaan sopu 30 tunnin yhtäjaksoisten neuvottelujen jälkeen: Työnseisaukset peruuntuvat

Minna Helle.

RIKU ROSLUNDSTT, Helsinki

Ilmailualan riidassa saatiin maanantai-iltana sopu lähes 30 tunnin yhtäjaksoisten neuvottelujen jälkeen. Ilmailualan unioni IAU ja Palvelualojen työnantajat Palta hyväksyivät iltakahdeksan jälkeen sovintoehdotuksen, jonka valtakunnansovittelija Minna Helle antoi paria tuntia aiemmin.

Neuvottelut ehtivät jatkua kaikkiaan noin puolentoista kuukauden ajan. Sopu syntyi toisella sovintoehdotuksella. Ensimmäisen IAU hylkäsi viime viikolla.

- En muista, että omalle kohdalle olisi vastaavaa neuvottelurupeamaa vajaan 20 vuoden työmarkkinauran aikana sattunut, sanoi Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto. Aarto kertoi, että neuvotteluissa olivat pitkään vallalla ota tai jätä -tilanne ja vaihtoehdottomuus. Kompromissivalmiutta alkoi löytyä viikonloppuna.

IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari sanoi, että molemmat osapuolet olivat lopulta valmiita tulemaan toisiaan vastaan.

- Harmillista, että meni näin pitkän prosessin kautta. Harvinaisen kauan kesti viimeinen istuntokin, Haapasaari totesi.

Molemmat kertoivat olevansa suhteellisen tyytyväisiä tehtyyn sopimukseen.

Aiemmin ilmoitetut työnseisaukset loppuviikolle peruuntuvat. Ne olisivat haitanneet merkittävästi lentoliikennettä.

”Helpotus kaikille”

Valtakunnansovittelijan mukaan ratkaisun hierominen osoittautui poikkeuksellisen vaikeaksi. Asetelmat olivat hankalat suurten näkemyserojen ja kiistan periaatteellisuuden takia.

- Tilanteen laukeaminen on varmasti kaikille helpotus. Myös niille, jotka kärsivät lakkojen seurauksista, Helle sanoi.

Työriidan ytimessä oli kiista siitä, mitä ja kenen sopimaa työehtosopimusta Airpron maapalveluissa tulisi noudattaa: yrityskohtaista työehtosopimusta kuten tähän saakka vai lentoliikenteen palvelujen yleissitovaa sopimusta.

Pääkiista ratkaistiin lopulta niin, että Helsinki-Vantaan ja Oulun lentoasemien maapalvelutyössä noudatetaan vuoden siirtymäajan jälkeen yleissitovaa sopimusta. Osapuolet sopivat myös kenttäkohtaisista paikallisista järjestelyistä. Muilla lentoasemilla noudatetaan edelleen Airpron yrityskohtaista sopimusta.

Hyväksytty sopimus on kolmen vuoden mittainen.

- Se rauhoittaa tilanteen Airprossa pitkäksi aikaa ja antaa osapuolille mahdollisuuden parantaa neuvottelutoimintaansa ja työehtoja rauhanomaisessa tilanteessa, Helle totesi.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Mitä noitten kanssa neuvotellaan. Potku perseelle jos ei työ kiinnosta. Täällä mitään työpakkoa ole.Kukaan ei ole korvaamaton, aina löytyy parempi tilalle.

  • Nimetön

    Niinhän siinä kävi.että ylissitova työehtosopimus tulee voimaan Helsinkin ja Oulun lentoasemilla. Valtion alennusmyyntifirman piti taipua.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet