Nokian Uutiset

Ilmatieteen laitos mittaa otsonin ja UV-säteilyn määrää päivittäin ja muistuttaa, että ultraviolettisäteilyltä tulee suojautua tänäkin kesänä.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä muistuttaa, että talvella pitkään peitettynä pysynyt iho on herkkä palamaan.

Rusketus ei ole suoja UV-säteilyä vastaan. Rusketusta voi verrata aurinkovoiteisiin, joissa suojakerroin on 5. Pieni punoitus tai palaminen ei tarkoita, että iho tulisi immuuniksi uudelleen palamiselle. Ihon palaessa päällimmäisten ihosolujen DNA vaurioituu. Iho kuolee, mutta palaminen jää muistiin syvempiin ihosoluihin. Kaikissa ihmisen soluissa on muisti.

Toistuva palaminen on todettu merkittäväksi melanoomalle altistavaksi tekijäksi. Melanoomaa ja muita ihosyöpätapauksia esiintyy Suomessa lähes 10 000 vuodessa. Jopa 90 prosenttia kaikista melanoomatapauksista olisi vältettävissä, jos auringolta suojauduttaisiin tarkemmin.

– Suojautua pitää silloin, kun UV-indeksin arvo on 3 tai korkeampi. Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta voi tarkistaa aina ajankohtaisen ennusteen kyseisen päivän lukemasta. Voimakkainta UV-säteily on keskipäivällä arviolta klo 13 aikaan.

Lapset ovat UV-säteilyn riskiryhmä, sillä lasten iho on ohutta. Paras tapa suojata lapset on pitkähihainen paita ja pitkälahkeiset housut. Hengittävät luonnonmateriaalit viilentävät ja suojaavat auringolta. Aurinkorasvaa tarvitaan vain paljaaksi jääneisiin kohtiin. Varjossa UV-indeksi voi olla jopa puolet pienempi kuin suorassa auringonpaisteessa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio