Hyytävä käänne kevätsäässä: Tänään 23 astetta – Ensi viikolla jopa räntää, vettä ja yöpakkasia

Jos haluat nauttia lämpimistä kevätpäivistä, nauti nyt. Uusi käänne odottaa ensi viikolla, eikä se ole käänne kohti hellettä.

Emil Bobyrev
Hyytävä käänne kevätsäässä: Tänään 23 astetta – Ensi viikolla jopa räntää, vettä ja yöpakkasia

Nyt kannattaa nauttia kesäsäästä, sillä ensi viikolla se saattaa olla kaunis muisto vain.

Edith AnderssonAamulehti

Jos luulit, että tämän vuoden rännät on nyt nähty ja kevät kulkee kohisten kohti kesähelteitä, olit väärässä.

Viikonlopuksi on luvattu Pirkanmaalle ja muuallekin Suomeen mukavia lämpöasteita. Tänään perjantaina on luvattu jopa 22 astetta Tampereelle.

–Lämmintä on luvattu koko Etelä-Suomeen, kertoo Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Ari-Juhani Punkka Aamulehdelle.

Mutta ensi viikolla tapahtuu jotakin, joka muuttaa tilanteen.

–On merkkejä siitä, että muutos takaisin kohti viileämpää tapahtuu. Epävarmuudet ennusteissa ovat suuria, mutta viilenevän sään todennäköisyys kasvaa.

Ensi viikolla lämpötilat tulevat koko Suomessa alaspäin. Lämpimissä paikoissa voi olla 10 astetta lämmintä.

–Sateiden ajoitus on vaikea ennustaa pitkän aikavälin päähän, mutta jos viilenee ennusteen mukaisesti, viikon päästä viikonloppuna voi sataa räntää, Punkka kommentoi.

Räntää sataisi ennusteen mukaan muun muassa Tampereella ja muualla Pirkanmaalla lauantaina.

Viikon päästä viikonlopulle on luvattu vaihtelevia ja niukkoja lämpöasteita: esimerkiksi Nokialla voi olla pakkasasteita yöaikaan.

Mistä kylmä ilma oikein tulee?

–Talvella kovat pakkaset tulevat idästä, Siperiasta. Nyt on kuitenkin jo se aika vuodesta, että jos ilmamassat tulisivat Siperiasta, tulisi sieltä hyvin lämmintä, jopa kuumaa ilmaa. Siperiassa vallitsee mannerilmasto, selventää Punkka.

Nyt tulee kylmää ilmaa suoraan Pohjoisnavalta.

Punkka korostaa, että ennusteet ovat tässä vaiheessa epävarmoja. Ennusteissa löytyy myös mahdollisuus lämpimiin ilmoihin, mutta ne näyttävät vielä epätodennäköisemmiltä kuin hyytävä käänne, joka tuo räntää ja yöpakkasia.

Huhti-toukokuussa kylmä sää on koetellut myös Etelä-Eurooppaa. Silloin pohjoisvirtaukset viilensivät säätä laajalti, sillä suotuisissa oloissa Pohjoisnavan virtaukset pääsevät aina Välimerelle asti.

–Muutama vuosi sitten satoi lunta vielä juhannusviikolla. Jos haluaa maksimoida kauniin ilman helposti, kannattaa kääntää katse Suomen rannikolle tai Etelä-Ruotsiin, Punkka vinkkaa.


Lue myös nämä


Kommentit (13)

  • Nimetön

    Koskahan tämä juttu on kirjoitettu!!! Meidän mittari näyttää kyllä +31 mutta siihen on aurinko paistanut jo jonkin aikaa. Varjon puolella on 16 lämpöastetta ja tuuli on aika viileä.

  • Nimetön

    Kaivoin sukset esiin, mutta ei näy räntää. On +18 astetta. Lotossakin tulee useammin rahaa kuin nykypäivän sää ennusteet osuvat kohdilleen. Vanhan ajan sammakkomiehiä kaivattaisiin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio