Hyvä kysymys: Miksi niska ja alaselkä ovat niin arkoja kylmälle?

Valitettavan usein reippaan puutarhapäivän jälkeisenä aamuna sängystä nousee niska- tai alaselän kivuista kärsivä puutarhuri.

Erityisen helposti näin käy etenkin keväällä, kun auringossa on jo mukavan lämmintä, mutta varjoissa vaanii vielä kylmää ilmaa, ja viima saattaa käydä jäätävänä.

Miksi niska ja selkä kärsivät helposti kylmästä viimasta, Selkäliiton selkäneuvonnan koordinaattori, fysioterapeutti ja terveystieteen maisteri Maria Sihvola?

– Kylmä ilma jäähdyttää kehoa ja heikentää pintaverenkiertoa. Kun jäähtyminen etenee riittävän pitkälle, elimistö pyrkii pitämään viilentyvää aluetta lämpimänä lihasvärinällä. Tämä aiheuttaa jännitystä.

– Kun niska ja hartiat altistuvat kylmälle, keho alkaa jännittää niskan seudun lihaksia ja se vetää hartioita korviin.

– Lihasvärinä eli lihasten supistelu on tahdosta riippumatonta. Sitä vastaan ei ole muuta keinoa kuin suojata arat ruumiinosat.

Mitä kannattaa pukea päälle viimaa vastaan?

– Keväällä sää on usein raaka. Puutarhatyössä vuoronperään hikoillaan ja ollaan paikallaan. Vanhat, muusta käytöstä puutarhatöihin siirretyt puuvillavaatteet eivät ole parhaita mahdollisia.

– Kerrospukeutuminen toimii myös puutarhassa. Tekniset materiaalit auttavat pitämään ihon kuivana. Ne siirtävät hien pois keholta. Ei tule kylmä, vaikka olisi paikallaan.  Myös perinteinen villa on hyvä materiaali. Se pitää lämpimänä ja hengittää.

Onko muu vartalo yhtä arka kylmälle kuin niska?

– Alaselkä kannattaa suojata. Se jää usein paljaaksi, kun kyykkii istutustöissä.

– Kunnollinen verryttely ja lämmittely ennen puutarhatöihin ryhtymistä auttaa kylmää vastaan. Jos alkaa saman tien tehdä töitä kylmässä, lihaksiin voi tulla kramppeja. Verryttely valmistaa kehoa työhön.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio